Σημαντική εξέλιξη στο δρόμο για την ειρήνη στη Συρία

Σημαντική εξέλιξη στο δρόμο για την ειρήνη στη Συρία
epa05161979 A photograph made available on 15 February 2016 shows people walking near a giant curtain used by residents to protect them from government forces sniper shots in the Tishreen neighborhood of Damascus, Syria, 14 February 2016. According to local sources, the Tishreen neighborhood witnesses a fragile ceasefire with the Syrian government. EPA/MOHAMMED BADRA

Αμερικανός παράγοντας ανέφερε ότι οι μεγαλύτερες ένοπλες δυνάμεις της χώρας αποδέχονται την εκεχειρία.

Οι περισσότερες μεγάλες ένοπλες οργανώσεις που δρουν στη Συρία έχουν δηλώσει ότι είναι έτοιμες να συμμετάσχουν στο σχέδιο για τον τερματισμό των εχθροπραξιών, εφόσον η συριακή κυβέρνηση τηρήσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή τη συμφωνία, ανέφερε ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

“Συνεχίζουμε τις διαβουλεύσεις με τις σημαντικές ένοπλες οργανώσεις της αντιπολίτευσης σε όλη τη Συρία οι οποίες, είτε μέσω της Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγματεύσεων, είτε απευθείας σε εμάς, έχουν επιβεβαιώσει ότι αποδέχονται τους όρους της εκεχειρίας”, είπε ο αξιωματούχος αυτός.

Το Μέτωπο Αλ Νόσρα, που ούτως ή άλλως είχε αποκλειστεί από τη συμφωνία αυτή αφού η Δύση το θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, απέρριψε την εκεχειρία και κάλεσε τους υποστηρικτές του να εντείνουν τις επιθέσεις τους εναντίον του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και των συμμάχων του. Ο ηγέτης του, ο Άμπου Μοχάμαντ αλ Γκολάνι, προειδοποίησε μάλιστα ότι ο πόλεμος μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Αραβικής Χερσονήσου.

“Ω, στρατιώτες του Σαμ (σ.σ. Συρία), ο Θεός σας τίμησε με έναν μεγάλο ιερό πόλεμο σε ευλογημένη γη (…) για αυτό ενισχύστε την αποφασιστικότητά σας και εντείνετε τα πλήγματά σας και μην αφήνετε τα αεροπλάνα τους και το μεγάλο αριθμό (στρατιωτών) να σας φοβίσουν”, είπε σε ηχητικό μήνυμά του που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι Orient News TV.

Ο Γκολάνι υποστήριξε ότι το ειρηνευτικό σχέδιο είναι μια “συνωμοσία” που σηματοδοτεί την έναρξη μιας πολιτικής διαδικασίας με στόχο να παραμείνει στην εξουσία η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ. “Η επιτυχημένη επανάσταση είναι αυτή που ξεριζώνει το παλαιό καθεστώς με όλους τους θεσμούς του”, είπε.

Μια νίκη των αλαουιτών και των σιιτών στη Συρία –δηαλαδή του Άσαντ και των συμμάχων του, κυρίως του Ιράν– θα σημαίνει “μια μετατόπιση της μάχης στην Αραβική Χερσόνησο σε λιγότερο από μια δεκαετία”, κατέληξε.