Σήμερα η πρώτη εκταμίευση από τον ESM

Σήμερα η πρώτη εκταμίευση από τον ESM

Στα 13 δισ. ευρώ θα ανέλθει η πρώτη εκταμίευση-Δώδεκα εξ αυτών θα κατευθυνθούν σε ειδικό λογαριασμό για την αποπληρωμή του χρέους.

Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη η διαδικασία έγκρισης της δανειακής σύμβασης μεταξύ της Ελλάδας και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) .όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών

Η δανειακή σύμβαση είναι σε ισχύ, έπειτα και από την τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου των Διοικητών του ESM, που αποτελείται από τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης αναφέρει επίσης η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Το δάνειο, διάρκειας 32,5 ετών, μπορεί να ανέλθει μέχρι 86 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανόμενου ποσού έως 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν. Σε πρώτη φάση, 10 δισ. ευρώ είναι άμεσα διαθέσιμα για το σκοπό αυτό. Η πρώτη εκταμίευση, που θα γίνει σήμερα Πέμπτη, ανέρχεται σε 13 δισ. ευρώ εκ των οποίων περίπου 12 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε ειδικό λογαριασμό αποπληρωμής του χρέους (ΕΚΤ, ΔΝΤ, δάνειο – γέφυρα).Σχεδόν 1 δισ. ευρώ θα διατεθεί στο Ελληνικό Δημόσιο – ποσό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η συμφωνία για το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας δίνει προοπτική στην ελληνική οικονομία και μια βάση για τη βιώσιμη ανάπτυξή της, δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο εκτελεστικός διευθυντής του ΕΜΣ, Κλάους Ρέγκλινγκ, σημείωσε από την πλευρά του ότι το πρόγραμμα θα επιτρέψει στην Ελλάδα να έχει την επιτυχία που είχαν και άλλες χώρες της Ευρωζώνης που ωφελήθηκαν από τη χρηματοδότηση του Μηχανισμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ