Σήμερα οι προσφορές για 14 περιφερειακά αεροδρόμια

Σήμερα οι προσφορές για 14 περιφερειακά αεροδρόμια

Επενδυτές στρατηγικού χαρακτήρα οι ενδιαφερόμενοι που θα αναλάβουν την εκμετάλλευση των αεροδρομίων για 40 έτη - Ικανοποίηση στο ΤΑΙΠΕΔ.

Μέχρι τις 7 το βράδυ σήμερα αναμένεται να υλοποιηθεί η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές για την ιδιωτικοποίηση 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας που θα αναλάβουν την εκμετάλλευση των αεροδρομίων για περίπου 40 έτη, αλλά και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών τους, ένα έργο που εκτιμάται ότι θα απορροφήσει επενδύσεις ύψους 200 – 250 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Καθημερινή, παράγοντες της αγοράς εμφανίζονται αισιόδοξοι με την έκβαση της συγκεκριμένης αποκρατικοποίησης. Εκτιμάται μάλιστα ότι θα είναι η δεύτερη φορά που το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) θα γίνει δέκτης περισσότερων της μιας δεσμευτικής προσφοράς. Η προηγούμενη φορά που συνέβη αυτό ήταν στα μέσα του περασμένου μήνα, όταν το ΤΑΙΠΕΔ έγινε δέκτης δύο δεσμευτικών προσφορών στον διαγωνισμό αποκρατικοποίησης της άδειας του αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος που διεξήχθη στις 19 Σεπτεμβρίου.

Αξιοσημείωτο, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι και το γεγονός ότι μεταξύ των ενδιαφερομένων υπάρχουν πολλοί επενδυτές προερχόμενοι από την ευρωπαϊκή Δύση. Οι τελευταίοι σπανίζουν στις διαδικασίες μείωσης του κράτους που υλοποιεί το ΤΑΙΠΕΔ.

Τέλος, αλλά εξίσου σημαντικό είναι ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι θεωρούνται επενδυτές που έχουν στρατηγικό χαρακτήρα. Διαθέτουν όλοι επενδύσεις ή/και διαχειρίζονται υποδομές αεροδρομίων.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, από συνολικά επτά ενδιαφερόμενους, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να υποβάλλουν τέσσερα επενδυτικά σχήματα. Πρόκειται για:

– την επενδυτική εταιρεία Advent International

– την αργεντίνικη Corpration America σε συνεργασία με τον όμιλο Μυτιληναίου (METKA)

– τη γερμανική Fraport σε συνεργασία με τον όμιλο Κοπελούζου

– τη γαλλική Vinci σε συνεργασία με την ελληνικό όμιλο Ελλάκτωρ.

Πηγή: Καθημερινή