Συμφωνία εκατοντάδων εκατομμυρίων μεταξύ FIAT και Tesla

Συμφωνία εκατοντάδων εκατομμυρίων μεταξύ FIAT και Tesla
«Ακριβά» θα πληρώσει την Tesla η Fiat Chrysler για να αποφύγει την καταβολή προστίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση για παραβίαση των κανονισμών για τις εκπομπές CO2.

H Fiat Chrysler συμφώνησε να πληρώσει την Tesla εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ώστε να προσμετρηθούν τα οχήματα της ηλεκτρικής αυτοκινητοβιομηχανίας στον στόλο της και να αποφύγει μεγάλα πρόστιμα για παραβίαση των κανονισμών της Ε.Ε. για τις εκπομπές ρύπων.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η κίνηση θα επιτρέψει στην Fiat Chrysler να αντισταθμίσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα αυτοκίνητά της με εκείνες των αυτοκινήτων της Tesla, μειώνοντας έτσι τον μέσο όρο των εκπομπών σε επιτρεπόμενα όρια.

Από το 2018 και έπειτα, ο στόχος της Ε.Ε. για τη μέση εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα είναι 95 γραμμάρια το χιλιόμετρο. Σύμφωνα με τη UBS, ο μέσος όρων των εκπομπών για τα αυτοκίνητα της Fiat Chrysler ήταν 123 γραμμάρια το χιλιόμετρο.

Αναλυτές της Jefferies προβλέπουν ότι η Fiat Chrysler θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πρόστιμα ως και 2 δισ. δολάρια Από το 2021 και έπειτα, όταν οι στόχοι θα γίνουν νόμος.

Με βάση τους κανονισμούς της Ε.Ε., οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν το δικαίωμα να αντισταθμίσουν τις εκπομπές ρύπων με εταιρείες του ίδιου ομίλου. Για παράδειγμα, η Volkswagen μπορεί να αντισταθμίσει τις εκπομπές ρύπων των VW, Seat και Skoda έναντι αυτών των Porsche και Audi.