Συμφωνία με τους Ευρωπαίους χωρίς το ΔΝΤ

Συμφωνία με τους Ευρωπαίους χωρίς το ΔΝΤ
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ EUROGROUP ΕΥΚΛ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ

Σχεδόν δεδομένο πλέον το σενάριο συμμετοχής του Ταμείου «στο πίσω κάθισμα».

Ο κύβος ερρίφθη. Ο Ευρωπαίοι θα προχωρήσουν στο κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης στο Eurogroup της Τρίτης με το ΔΝΤ στο πίσω κάθισμα, αφού δεν είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε μεγάλες παραχωρήσεις για το θέμα του χρέους.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι το μόνο που προσδοκά σε αυτή τη φάση η Αθήνα είναι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, που θα διευκολύνουν την εξυπηρέτηση του χρέους έως το 2018 και θα είναι στην διακριτική ευχέρεια του ESM να τα ενεργοποιήσει χωρίς να περάσουν από εθνικά κοινοβούλια.

Ωστόσο, για τη συνέχεια, δεν φαίνεται ότι υπάρχει ακόμη πρόοδος, ούτε διάθεση να γίνει αποδεκτή η πρόταση του ΔΝΤ, που ζητά να παγώσουν τα δάνεια έως το 2040 και να επιμηκυνθεί η ωρίμανσή τους έως το 2080.

Όλες οι διαβουλεύσεις που γίνονται παρασκηνιακά τις τελευταίες ημέρες δείχνουν ότι θα είναι πολύ δύσκολο να γεφυρωθούν οι διαφορές ανάμεσα στο Ταμείο και τη Γερμανία, καθώς το ΔΝΤ ζητά να συγκεκριμενοποιηθούν εμπροσθοβαρώς τα μέτρα μείωσης του χρέους και για μετά το 2018 και στη συνέχεια, εφόσον το πρόγραμμα εφαρμοστεί πιστά από την Ελλάδα, να συνδεθεί η οποιαδήποτε ενέργεια μείωσης του χρέους με την εξέλιξη του ΑΕΠ έως το 2060, όσο δηλαδή διαρκεί η πρόβλεψη, την οποία έχει λάβει υπόψη του το ΔΝΤ.

Μάλιστα, για να προλάβει τις εξελίξεις το Ταμείο, η Κριστίν Λαγκάρντ δεν θα μεταβεί στη συνεδρίαση και θα εκπροσωπηθεί από τον Πόουλ Τόμσεν. Πηγές με άμεση γνώση των συζητήσεων υποστηρίζουν ότι με αυτό τον τρόπο η επικεφαλής του Ταμείου θέλει να αποφύγει να “παγιδευθεί” σε μια πολιτική απόφαση, με την οποία δεν θα συμφωνεί.

Αντίθετα, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, ο Πόουλ Τόμσεν έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει τις απόψεις του Ταμείου, αλλά να μην συμφωνήσει σε τίποτα με τη δικαιολογία ότι “δεν έχει εξουσιοδότηση”.