Σημίτης: «Η πρωτοβουλία των 58 μπορεί να μας βγάλει από το αδιέξοδο»

Σημίτης: «Η πρωτοβουλία των 58 μπορεί να μας βγάλει από το αδιέξοδο»

Υπέρ της κίνησης των προσωπικοτήτων για την κεντροαριστερά ο πρώην πρωθυπουργός. 

Την στήριξη του στην πρωτοβουλία των 58 προσωπικοτήτων των επιστημών και της τέχνης για δημιουργία ενός ενιαίου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς παρείχε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, κατά τη διάρκεια παρουσίασης βιβλίου την Τρίτη. «Χαιρετίζω την κίνηση των 58, μπορεί να μας βγάλει από το αδιέξοδο», δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Σημίτης, προσθέτοντας πως «η χώρα χρειάζεται να διαμορφώσει μία νοοτροπία δημιουργικής πρωτοβουλίας και συνεννοήσεις», καθώς «τότε θα ξεπεράσει την υστέρησή της και θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα της».

Ακόμη προειδοποίησε ότι «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με δογματισμούς και οράματα που πηγάζουν είτε από τις παλιές ιδεολογικές κατασκευές της παραδοσιακής αριστεράς είτε συναρτώνται με τον άκρατο εθνικισμό της δεξιάς».

Διαβάστε ακόμη: Βολές Σημίτη κατά Καραμανλή και Παπανδρέου για το Μνημόνιο

Ο πρώην πρωθυπουργός επισήμανε πως οι οπαδοί τους θεωρούν ότι ο τόπος μπορεί να προκόψει με τη δραχμή, μπορεί να πραγματοποιήσει μονομερή καταγγελία διεθνών συμβάσεων χωρίς συνέπειες αλλά στην πραγματικότητα «κανένα κράτος σχεδόν πια δεν μπορεί να καθορίζει ανεξάρτητα την οικονομική πολιτική του αγνοώντας τις αντιδράσεις των διεθνών αγορών».

«Η επίτευξη της κοινωνικής δικαιοσύνης δεν πραγματοποιείται με θεσμοποίηση των ανισοτήτων χάρη στον εσωτερικό δανεισμό και με την παραγωγική αδυναμία, χρειάζονται προσαρμογές στη σύγχρονη εποχή νέες μορφές κοινωνικής οργάνωσης, συνεχείς μεταρρυθμίσεις, χρειάζεται να ξεπεράσουμε την υστέρησή μας», κατέληξε ο κ. Σημίτης.

Διαβάστε ακόμη: Κείμενο 58 προσωπικοτήτων για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς