Συμμαχία Σόρος – Γκέιτς για την αγορά εταιρείας που παρασκευάζει τεστ για τον κορωνοϊό

Συμμαχία Σόρος – Γκέιτς για την αγορά εταιρείας που παρασκευάζει τεστ για τον κορωνοϊό
epa09304968 People are tested for COVID-19 at a pop-up clinic at Rushcutters Bay in Sydney, New South Wales, Australia, 27 June 2021. More than five million people in Greater Sydney and its surrounds have gone into a 14-day lockdown as health authorities try to regain control of a coronavirus disease outbreak. EPA/JOEL CARRETT AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην από κοινού αγορά της εταιρείας παραγωγής τεστ για την Covid 19 Mologic προσανατολίζονται ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος και ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς.

Πιο συγκεκριμένα, ένα consortium το οποίο τυγχάνει υποστήριξης από τους Σόρος και Γκέιτς κινείται για την απόκτηση της εν λόγω εταιρείας – και μάλλον την αποκτά. Το Open Society Foundations, ένα σκέλος των Ιδρυμάτων Ανοικτής Κοινωνίας του Σόρος επιβεβαίωσε την πληροφορία για τη συνεργασία με το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates. 

Η συνεργασία Σόρος – Γκέιτς αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας Global Access Health, η οποία θα επενδύσει «τουλάχιστον» 41,1 εκατομμύρια δολάρια στο εν λόγω project. 

«Ο όμιλος θα χρηματοδοτήσει την εξαγορά της Mologic Ltd, μιας επιχείρησης που αποτελεί ηγέτιδα στην ανάπτυξη τεχνολογιών ταχείας διάγνωσης, συμπεριλαμβανομένων tests που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση ασθενειών όπως ο δάγκειος πυρετός και η COVID- 19» αναφέρει η δήλωση, σημειώνοντας ότι η αγορά είναι μια προσπάθεια επέκτασης της πρόσβασης σε προσιτές ιατρικές τεχνολογίες αιχμής μέσω αποκεντρωμένης έρευνας, ανάπτυξης και κατασκευής »στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η Mologic ιδρύθηκε πριν από περίπου δύο δεκαετίες από τους Mark και Paul Davis (πατέρας και υιός), ενώ στο παρελθόν είχε συνεργασία με το ίδρυμα του Gates, δημιουργώντας το Advanced Rapid Diagnostics το 2016. Ο Paul Davis είναι επίσης γνωστός για τη δημιουργία του τεστ εγκυμοσύνης Clearblue το 1988, το οποίο, σύμφωνα με την εταιρεία, αποτελεί την πρώτη εφαρμογή της τεχνολογίας πλευρικής ροής.

«Η μετάβαση της Mologic σε μια κοινωνική επιχείρηση είναι ένα λογικό βήμα για μια εταιρεία που επικεντρώνεται στην παροχή προσιτών προσιτών υπηρεσιών βιοτεχνολογίας σε μέρη που έχουν μείνει ανεπηρέαστα από την αδιάκοπη επιδίωξη του κέρδους», δήλωσε ο Mark Davis σε δήλωσή του. «Με την υποστήριξη των μετόχων, των δωρητών και των συνεργατών μας, έχουμε φτάσει πολύ μακριά. Πιστεύουμε ότι έχουμε τους ανθρώπους και τις δεξιότητες που απαιτούνται για τις προκλήσεις που μας επιφυλάσσει το μέλλον. Και ελπίζουμε ότι αυτή η μοναδική συναλλαγή θα είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση» καταλήγει.