Συμβουλές του Musk: Χρειάζεστε ενθάρρυνση για να ξεκινήσετε μια εταιρεία; Τότε μην το κάνετε

Συμβουλές του Musk: Χρειάζεστε ενθάρρυνση για να ξεκινήσετε μια εταιρεία; Τότε μην το κάνετε
epaselect epa10955397 US tech entrepreneur Elon Musk, owner of Tesla, SpaceX and X, gestures as he attends a conversation event with British Prime Minister Rishi Sunak (unseen) in central London, Britain, 02 November 2023. The conversation will be streamed on X (formerly Twitter) and follows the two-day AI Safety Summit that was held at Bletchley Park. EPA/TOLGA AKMEN / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Oι συμβουλές του προς τους επίδοξους επιχειρηματίες μπορεί και να μην τους εμπνέουν τόσο πολύ.

Του Steve Mollman

Ο Elon Musk ξέρει ένα ή δύο πράγματα για την ίδρυση εταιρειών – αλλά οι συμβουλές του προς τους επίδοξους επιχειρηματίες μπορεί και να μην τους εμπνέουν τόσο πολύ.

«Αν χρειάζεστε ενθάρρυνση για να ξεκινήσετε μια εταιρεία, μην το κάνετε», προειδοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla και της SpaceX κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας στο Twitter Spaces με τη διευθύνουσα σύμβουλο της ARK Investment Management, Cathie Wood, την Πέμπτη. «Η πιθανότητα αποτυχίας είναι πολύ υψηλή, οπότε πραγματικά δεν πρέπει να το κάνετε αν χρειάζεστε ενθάρρυνση».

Ο Musk, βέβαια, χρειάστηκε λίγη ενθάρρυνση για να μετατρέψει τις εταιρείες του σε μεγαθήρια. Το 2008, το Wired ρώτησε τον Musk πώς διατηρούσε την αισιοδοξία του μπροστά στην αποτυχία του ενός πυραύλου μετά τον άλλο στη SpaceX, και η απάντηση του δισεκατομμυριούχου υποδήλωνε ένα επίπεδο αποφασιστικότητας που ίσως καθιστά περιττή την ανάγκη για μεγάλη ενθάρρυνση.

«Αισιοδοξία, απαισιοδοξία, δεν με απασχολούν αυτές οι έννοιες», απάντησε. «Θα το κάνουμε να συμβεί. Μάρτυς μου ο Θεός, είμαι αποφασισμένος να το κάνω να πετύχει».

Σήμερα, βέβαια, η εταιρεία κυριαρχεί στην αγορά εκτοξεύσεων, σε σημείο που οι γνώστες της διαστημικής βιομηχανίας ανησυχούν ότι έχει γίνει υπερβολικά κυρίαρχη.

Εκτός από επικεφαλής της SpaceX, ο Musk είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος της κατασκευάστριας εταιρείας ηλεκτρικών οχημάτων Tesla, ενώ του ανήκουν η επιχείρηση διάνοιξης τούνελ Boring Company, η πλατφόρμα κοινωνικών μέσων X (πρώην Twitter), η επιχείρηση νευροτεχνολογίας Neuralink και η νεοφυής επιχείρηση τεχνητής νοημοσύνης xAI, η οποία τα βάζει με την OpenAI με το δικό της AI chatbot Grok.

Φυσικά, δεν θα καταφέρουν όλοι τόσα πολλά, αλλά ο Musk υποβάθμισε κάπως τα επιτεύγματά του. «Απλώς σέβομαι πολύ όποιον εργάζεται σκληρά και χτίζει πράγματα», δήλωσε χθες.

Ο Musk δεν είναι ο μόνος ιδρυτής υψηλού προφίλ που προειδοποιεί για τη δυσκολία της ίδρυσης μιας εταιρείας τον τελευταίο καιρό. Πριν από μερικούς μήνες, ο CEO της Nvidia, Jensen Huang, έδωσε επίσης ειλικρινείς συμβουλές για την έναρξη μιας νεοφυούς επιχείρησης. Ερωτηθείς στο podcast Acquired τι είδους εταιρεία θα σκεφτόταν να ιδρύσει αν ήταν 30 ετών, ο Huang απάντησε: «Δεν θα το έκανα».

«Το χτίσιμο της Nvidia αποδείχθηκε ότι ήταν εκατομμύρια φορές πιο δύσκολο από ό,τι περίμενα – από ό,τι περίμενε ο καθένας μας», προσέθεσε. «Αν είχαμε συνειδητοποιήσει τον πόνο και την ταλαιπωρία που συνεπάγεται και πόσο ευάλωτοι θα νιώθαμε, αν γνωρίζαμε τις προκλήσεις που θα συναντούσαμε, την αμηχανία και την ντροπή που θα αισθανόμασταν, και τη λίστα όλων αυτών των πραγμάτων που θα πήγαιναν στραβά – δεν νομίζω ότι θα ξεκινούσαμε μια εταιρεία. Κανείς λογικός άνθρωπος δεν θα το έκανε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com