Συναγερμός από τον ΠΟΥ για την επικίνδυνη εξάπλωση του ιού Έμπολα

Συναγερμός από τον ΠΟΥ για την επικίνδυνη εξάπλωση του ιού Έμπολα

Πάνω από 1.300 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ οι θάνατοι στη δυτική Αφρική έφτασαν τους 729 - Έκτακτα μέτρα σε Κένυα και Αιθιοπία.

Ο απολογισμός της επιδημίας αιμορραγικού πυρετού που οφείλεται στον ιό Έμπολα σε κράτη της δυτικής Αφρικής δεν σταματά να επιδεινώνεται, με πάνω από 1.300 κρούσματα και 729 θανάτους ως την 27η Ιουλίου, και συμπεριλαμβάνει 57 νεκρούς από την 23η ως την 27η Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Για τον λόγο αυτό ο ΠΟΥ ανακοίνωσε σήμερα ότι θέτει σε εφαρμογή ένα σχέδιο, συνολικού ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων, για την αντιμετώπιση της «πρωτοφανούς» επιδημίας του Έμπολα στη Δυτική Αφρική, από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα στους τελευταίους πέντε μήνες 729 άνθρωποι από τους 1.323 που προσβλήθηκαν από τον ιό. Η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν θα συναντηθεί αύριο στο Κόνακρι της Γουινέας με τους προέδρους των χωρών όπου έχουν καταγραφεί τα περισσότερα κρούσματα, ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Οργανισμός.

«Η κλίμακα της επιδημίας και η συνεχιζόμενη απειλή, απαιτεί από τον ΠΟΥ και τη Λιβερία, τη Γουινέα και τη Σιέρα Λεόνε να αντιδράσουν σε άλλο επίπεδο πλέον, κάτι που απαιτεί επιπρόσθετους πόρους, ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό εντός των χωρών αυτών, συντονισμό και ετοιμότητα», είπε η Τσαν. Σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια, χρειάζονται κατεπειγόντως στις χώρες αυτές κλινικοί γιατροί, νοσοκόμες, επιδημιολόγοι και ειδικοί σε θέματα τροφοδοσίας και ανεφοδιασμού υλικών.

Από την 23η ως την 27η Ιουλίου, «συνολικά 122 νέα κρούσματα (επιβεβαιωμένα, πιθανά και ύποπτα) καθώς και 57 θάνατοι σημειώθηκαν στη Γουινέα, στη Λιβερία, στη Νιγηρία και στη Σιέρα Λεόνε», διευκρίνισε ο Οργανισμός σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα πριν από λίγο.

Ακόμη, ο ΠΟΥ ανέφερε πως οι αρχές της Νιγηρίας έχουν μέχρι στιγμής εντοπίσει 59 πρόσωπα τα οποία ήλθαν σε επαφή με έναν υπήκοο των ΗΠΑ ο οποίος απεβίωσε στο Λάγκος την περασμένη εβδομάδα, έχοντας φτάσει από τη Λιβερία μέσω του Τόγκο και της Γκάνας.

Στο μεταξύ η Κένυα και η Αιθιοπία, όπου βρίσκονται δύο από τα σημαντικότερα αεροδρόμια της Αφρικής, ανακοίνωσαν σήμερα ότι εντείνουν τα μέτρα που λαμβάνουν για να αποφευχθεί η εξάπλωση του Έμπολα στο έδαφός τους.

Το Εθνικό Κέντρο Αντιμετώπισης Καταστροφών της Κένυας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η «υπηρεσία υγείας των λιμένων (η οποία είναι επίσης αρμόδια για τους αερολιμένες) έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού και (ότι) τα μέτρα παρακολούθησης έχουν αυξηθεί στα σημεία ελέγχου στα σύνορα ώστε να περιοριστεί κάθε ενδεχόμενη απειλή (εξάπλωσης) της ασθένειας» στην κενυατική επικράτεια. Μέσω του διεθνούς αεροδρομίου Τζόμο Κενυάτα στο Ναϊρόμπι μετακινούνται περίπου 19.000 επιβάτες την ημέρα, από και προς περίπου πενήντα χώρες της Αφρικής, της Ευρώπης, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής.

Την ίδια ώρα η αιθιοπική εθνική εταιρεία αερομεταφορών Ethiopia Airlines, η οποία εξυπηρετεί 81 διεθνείς προορισμούς -στην Αφρική, στην Ευρώπη, στην Ασία, στη Μέση Ανατολή και στην Αμερική- ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι έχει λάβει «έκτακτα μέτρα προφύλαξης σχετικά με την επιδημία του Έμπολα». «Μια αυστηρή και ειδική επιτήρηση ισχύει για όλες τις πτήσεις από τη δυτική Αφρική που φθάνουν στο αεροδρόμιο της Αντίς Αμπέμπα», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα θεωρεί ότι η επιδημία του Έμπολα είναι πλέον «εκτός ελέγχου» και προειδοποιεί πως υπάρχει «πραγματικός κίνδυνος να δούμε και άλλες χώρες να πλήττονται» από τον ιό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Διαβάστε ακόμη: Εκτός ελέγχου η εξάπλωση του ιού Έμπολα