Συνάντηση Βενιζέλου-Κέρι στις ΗΠΑ

Συνάντηση Βενιζέλου-Κέρι στις ΗΠΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παρουσίασε στον Αμερικανό υπΕΞ τις ελληνικές θέσεις για Κυπριακό και ΠΓΔΜ.

Το Κυπριακό και η ονομασία της ΠΓΔΜ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του διατλαντικού δείπνου εργασίας των υπουργών Εξωτερικών ΕΕ- ΗΠΑ, το οποίο πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με ελληνική διπλωματική πηγή, ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τον κ. Κέρι για τις ελληνικές θέσεις ως προς τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και για τις θέσεις της χώρας μας ως προς το ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ, όπως τις παρουσίασε στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και στον Μάθιου Νίμιτς.

Διαβάστε ακόμη: Βενιζέλος: «Η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο πακέτο διάσωσης»

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών ολοκληρώνει σήμερα τις επαφές του στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην 68η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του διεθνούς οργανισμού και απόψε θα πραγματοποιήσει την ομιλία του από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, στο Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι στην ομιλία του θα τοποθετηθεί σε θέματα οικουμενικού ενδιαφέροντος αλλά και σχετικά με τον ρόλο των Ηνωμένων Εθνών. Στη συνέχεια, θα κάνει αναφορά σε όλα τα μεγάλα ανοικτά θέματα (Μέση Ανατολή, Συρία, Δυτικά Βαλκάνια, ΠΓΔΜ), κεντρική αναφορά στο Κυπριακό και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, παρουσίαση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, της προστασίας της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου, «χωρίς ονομαστική αναφορά στην Χρυσή Αυγή», όπως τόνισε, «αλλά, είναι προφανές ότι, οποιοδήποτε φασιστικό, ναζιστικό, ξενοφοβικό και απειλητικό πολιτικό φαινόμενο θα αντιμετωπίζεται με βάση τη δημοκρατική νομιμότητα».

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Θα είναι ένα πολύ χρήσιμο εξάμηνο για την Ευρώπη, για τον διάλογο γύρω από το μέλλον της Ευρώπης και για την αποκατάσταση της θεσμικής ισοτιμίας των κρατών- μελών», όπως υπογράμμισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ