Συνδικαλιστές στη Γερμανία αντιδρούν στις εντολές Μασκ: «Δεν μπορεί ο εργοδότης να υπαγορεύει τους κανόνες όπως του αρέσει»

Συνδικαλιστές στη Γερμανία αντιδρούν στις εντολές Μασκ: «Δεν μπορεί ο εργοδότης να υπαγορεύει τους κανόνες όπως του αρέσει»
Tesla logo displayed on a phone screen and Elon Musk's Twitter account displayed on a screen in the background are seen in this illustration photo taken in Poland on April 24, 2022. (Photo illustration by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Ο Μασκ είναι εδώ και χρόνια έντονα αντι-συνδικαλιστής.

Αφότου ο Elon Musk φάνηκε έτοιμος να βάλει τέλος στην πολιτική της Tesla για εργασία από το σπίτι αυτή την εβδομάδα, οι συνδικαλιστές που εκπροσωπούν ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσιά της απηύθυναν προειδοποίηση στον μεγιστάνα της τεχνολογίας.

«Όποιος επιθυμεί να εργάζεται εξ αποστάσεως πρέπει να βρίσκεται στο γραφείο για τουλάχιστον (και εννοώ τουλάχιστον) 40 ώρες την εβδομάδα ή να αποχωρεί από την Tesla», έγραψε ο Musk σε ένα email που διέρρευσε και μοιράστηκε ο μέτοχος της εταιρείας Sam Nissim.

Αν και το email φαίνεται να απευθύνεται στους υπαλλήλους της εταιρείας σε όλο τον κόσμο, το IG Metall, το μεγαλύτερο συνδικάτο της Γερμανίας, επέλεξε να απαντήσει. Τον Μάρτιο, η Tesla εγκαινίασε το πρώτο της εργοστάσιο παραγωγής στην Ευρώπη, με την ονομασία Giga Berlin, στο γερμανικό κρατίδιο του Βρανδεμβούργου.

«Στη Γερμανία ένας εργοδότης δεν μπορεί να υπαγορεύει τους κανόνες όπως του αρέσει», ανέφερε η Birgit Dietze, περιφερειακή επικεφαλής του IG Metall, σε δήλωσή της. «Ένας εργαζόμενος μπορεί να βασιστεί στην ισχύ του συνδικάτου του, αν δεν θέλει να αποδεχθεί τις απαιτήσεις της εταιρείας», πρόσθεσε, αναγνωρίζοντας την προστασία του γερμανικού συντάγματος για την οργάνωση των εργαζομένων.

Το IG Metall εκπροσωπεί τους εργάτες μετάλλου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εργάζονται για άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η BMW και η Volkswagen. Νωρίτερα φέτος, το συνδικάτο άνοιξε γραφείο κοντά στις εγκαταστάσεις της Tesla στο Βρανδεμβούργο και τον Φεβρουάριο, οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο, ορισμένοι από τους οποίους ήταν μέλη του συνδικάτου, εξέλεξαν 19 αντιπροσώπους στο πρώτο συμβούλιο εργαζομένων.

Ο Musk άφησε ελάχιστα περιθώρια διαπραγμάτευσης στο email του. «Εάν υπάρχουν ιδιαίτερα εξαιρετικοί εργαζόμενοι για τους οποίους αυτό είναι αδύνατο, θα εξετάσω και θα εγκρίνω άμεσα αυτές τις εξαιρέσεις», έγραψε.

Τα πρωτόκολλα της Tesla στον χώρο εργασίας βρίσκονται υπό έλεγχο από τον Απρίλιο, όταν ένα άλλο μεγάλο εργοστάσιο παραγωγής στη Σαγκάη φέρεται να ζήτησε από τους εργαζόμενους να εισέλθουν σε ένα σύστημα «κλειστού κυκλώματος», καθώς η πόλη θέσπισε αυστηρούς περιορισμούς κατά του COVID. Οι εργαζόμενοι του εργοστασίου υποχρεώθηκαν να εργάζονται σε 12ωρες βάρδιες, ενώ κοιμόντουσαν στις εγκαταστάσεις.

Το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Musk φαίνεται να παραπέμπει σε αυτά τα πρωτόκολλα: «Αυτό είναι λιγότερο από αυτό που ζητάμε από τους εργάτες του εργοστασίου». Όταν του ζητήθηκε στο Twitter να σχολιάσει τους εργαζομένους που μπορεί να θεωρούν την προσέλευση στη δουλειά ως «απαρχαιωμένη έννοια», απάντησε: «Θα πρέπει να προσποιηθούν ότι εργάζονται κάπου αλλού».

Ο Musk είναι εδώ και χρόνια έντονα αντι-συνδικαλιστής. Τον Μάρτιο, η Tesla άσκησε έφεση κατά της εντολής του Εθνικού Συμβουλίου Εργασιακών Σχέσεων (NLRB) των ΗΠΑ να διαγράψει ένα tweet του Μαΐου 2018, το οποίο, σύμφωνα με την υπηρεσία, παραβίαζε τον νόμο. «Τίποτα δεν εμποδίζει την ομάδα της Tesla στο εργοστάσιο αυτοκινήτων μας να ψηφίσει υπέρ του συνδικαλισμού», ανέφερε το tweet του Musk. «Θα μπορούσαν να το κάνουν αύριο αν ήθελαν. Αλλά γιατί να πληρώνουν συνδικαλιστικές εισφορές και να παραχωρούν δικαιώματα προαίρεσης μετοχών για το τίποτα;».

Το NLRB επικύρωσε τελικά την απόφασή του αργότερα, υποστηρίζοντας ότι ο Musk παραβίασε τους κανόνες προστασίας των εργαζομένων απειλώντας να αφαιρέσει οφέλη από τους συνδικαλισμένους εργαζόμενους.

Πηγή: Fortune.com