Συνεχίζεται η ένταση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν

Συνεχίζεται η ένταση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν

Σαουδική Αραβία και Ιράν διέκοψαν τις μεταξύ τους διπλωματικές σχέσεις. 

Η Σαουδική Αραβία επιζητεί να επιδεινώσει «τις εντάσεις και τις συγκρούσεις» στην περιοχή, δήλωσε σήμερα ο Χοσεΐν Τζαμπέρ Ανσαρί, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, αντιδρώντας στην απόφαση του Ριάντ να διακόψει τις διπλωματικές του σχέσεις με την Τεχεράνη.

«Η Σαουδική Αραβία βλέπει όχι μόνον τα συμφέροντά της, αλλά και την ίδια την ύπαρξή της στη συνέχιση των εντάσεων και των συγκρούσεων και προσπαθεί να ρυθμίσει τα εσωτερικά της προβλήματα εξάγοντάς τα στο εξωτερικό», σημείωσε ο Ανσαρί.

Το Ριάντ χρησιμοποίησε την επίθεση στην πρεσβεία του στην Τεχεράνη ως πρόσχημα για να πυροδοτήσει την ένταση, πρόσθεσε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι η Τεχεράνη είναι προσηλωμένη στην προστασία των ξένων διπλωματικών αποστολών.

Ιρανοί διαδηλωτές επέδραμαν στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, μετά την εκτέλεση από το Ριάντ του σιίτη ιερωμένου Νιμρ Μπάκερ αλ Νιμρ. Έπειτα από την έφοδο των διαδηλωτών στην πρεσβεία της, η Σαουδική Αραβία απέσυρε το διπλωματικό της προσωπικό από το Ιράν και έδωσε εντολή στους Ιρανούς διπλωμάτες να εγκαταλείψουν το έδαφός της.

«Το Ιράν (…) δρα σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις και σέβεται τις δεσμεύσεις του για την προστασία των διπλωματικών αποστολών, την εγγύηση της ασφάλειάς τους, όπως και αυτής των διπλωματών τους» υπογράμμισε ο Ανσαρί.

«Η Σαουδική Αραβία, η οποία βλέπει την ύπαρξή της στη συνέχιση των κρίσεων, χρησιμοποιεί την υπόθεση αυτή ως πρόσχημα για να αυξηθούν οι εντάσεις και οι συγκρούσεις», σημείωσε επίσης ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών στις δηλώσεις του αυτές που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση. «Πιστεύουμε ότι η διεθνής κοινότητα και οι χώρες της περιοχής δεν θα επιτρέψουν στη Σαουδική Αραβία να συνεχίσει την πολιτική της των εντάσεων και των συγκρούσεων, οι οποίες έχουν ήδη οδηγήσει σε έλλειψη ασφάλειας στην περιοχή», κατέληξε.