Συνεχίζεται η παροχή δανείων από το ΔΝΤ στην Ουκρανία

Συνεχίζεται η παροχή δανείων από το ΔΝΤ στην Ουκρανία

Την απόφαση να μην παύσει τη χρηματική βοήθεια προς την Ουκρανία ετοιμάζεται να λάβει το ΔΝΤ.

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε χθες ότι ο διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός θα μπορούσε να συνεχίσει να χορηγεί δάνεια στην Ουκρανία ακόμη και στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους αποτύχουν και το Κίεβο αποφασίσει ότι δεν μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις του.

Η ουκρανική κυβέρνηση βρίσκεται σε διένεξη με τους πιστωτές της στις διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους της χώρας. Η υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας Νατάλια Γιαρέσκο δήλωσε την περασμένη Τετάρτη ότι το Κίεβο ενδέχεται να κηρύξει προσωρινή αθέτηση πληρωμών.

“Στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων με τους ιδιώτες πιστωτές και η χώρα αποφασίσει ότι δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της, το Ταμείο μπορεί να δανείζει στην Ουκρανία βάσει της πολιτικής του για τον δανεισμό (σ.σ. κρατών) που έχουν καθυστερούμενες οφειλές”, ανέφερε η Λαγκάρντ. Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής της στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα η Γιαρέσκο είπε ότι αναμένει το ΔΝΤ να εκταμιεύσει μια δόση ύψους 1,7 δισ. δολαρίων από το δάνειο που έχει συμφωνήσει να χορηγήσει στην Ουκρανία μέσα στον Ιούλιο.

Η Λαγκάρντ επισήμανε εξάλλου ότι το Κίεβο δεν μπορεί να αντλήσει χρήματα από τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας για να αποπληρώσει τους ιδιώτες πιστωτές της.Για την Λαγκάρντ η Ουκρανία πρέπει να διατηρήσει σημαντικά αποθεματικά ώστε να διασφαλιστεί “η επιτυχία του προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων” που καλείται να εφαρμόσει και άρα, τα αποθεματικά της ουκρανικής κεντρικής τράπεζας “δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ