Συνεχίζεται το shutdown στις ΗΠΑ: Απλήρωτοι 800.000 ομοσπονδιακοί υπάλληλοι

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς διαμορφώνεται η καθημερινότητά τους.

«Αρκετοί από τους 800.000 ομοσπονδιακούς υπαλλήλους στις ΗΠΑ που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα ή έχουν επιστρέψει στις θέσεις τους και εργάζονται απλήρωτοι, βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα αυξανόμενο οικονομικό χρέος στις πιστωτικές τους κάρτες, λαμβάνουν δάνεια ή περιμένουν σε ενεχυροδανειστήρια.

Άλλοι προσπαθούν να βρουν μια προσωρινή δουλειά για να καλύψουν τις ανάγκες τους και άλλοι στρέφονται προς τους συγγενείς και τους φίλους τους αναζητώντας οικονομική βοήθεια», γράφει το Politico.

Κατά τις πρώτες εβδομάδες της μερικής διακοπής λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, οι τράπεζες έλαβαν «πάνω από είκοσι τηλεφωνήματα» από ανθρώπους που ζητούσαν μία ρύθμιση σχετικά με τις τραπεζικές τους υποχρεώσεις, δήλωσε ο Νικ Σίμπσον, εκπρόσωπος της ένωσης (Consumer Bankers Association) που εκπροσωπεί τις τράπεζες. Σήμερα, τα σχετικά αιτήματα έχουν δεκαπλασιαστεί. «Οι τράπεζές μας αναμένουν ότι τα τηλεφωνήματα θα αυξηθούν από την 1η Φεβρουαρίου, καθώς πλησιάζει η λήξη της προθεσμίας για την καταβολή δόσεων ενυπόθηκων δανείων», πρόσθεσε.

Καθώς το μερικό shutdown των ομοσπονδιακών υπηρεσιών πλησιάζει στην 5η εβδομάδα του, χιλιάδες από τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και δεν πληρώνονται, στρέφονται σε δάνεια σταδιακής εξόφλησης, δάνεια με ενέχυρο το αυτοκίνητό τους κι άλλες μορφές δανεισμού, που έχουν υψηλά επιτόκια.

Άλλοι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι καθυστερούν τις πληρωμές των υποχρεώσεών τους ή πληρώνουν εκπρόθεσμα, θέτοντας σε κίνδυνο την πιστοληπτική τους ικανότητα ή επιβαρύνοντας τον προσωπικό δανεισμό τους, με επιπτώσεις που μπορούν να έχουν χρονική διάρκεια ετών, για τους ίδιους.

Άλλοι, καταφεύγουν στις αποταμιεύσεις για την συνταξιοδότησή τους, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές δαπάνες τους.

Στην περίπτωση που το shutdown δεν έχει τερματιστεί μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, η υψηλόβαθμη υπάλληλος του Ανώτατου Δικαστηρίου στην περιοχή της Ουάσινγκτον, Μέρι Σμιθ,δηλώνει πως θα πρέπει να βρει μία εργασία μερικής απασχόλησης. «Τα μέλη του Κογκρέσου εξακολουθούν να πληρώνονται. Αυτό για μένα, δεν είναι δίκαιο», δήλωσε καθώς περίμενε στην ουρά για να πάρει ένα γεύμα που προσέφερε δωρεάν μία τράπεζα τροφίμων για ομοσπονδιακούς υπαλλήλους στην Ουάσινγκτον.

Μερικοί από τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους έχουν χαρακτηριστεί «απαραίτητοι» για τη λειτουργία της υπηρεσίας τους και πρέπει να επιστρέψουν στις θέσεις τους. Ένας δικηγόρος δήλωσε ότι θα πρέπει για μία υπόθεση να ταξιδέψει στο Σικάγο, με δικά του έξοδα. Παράλληλα, ο ίδιος προσπαθεί να πάρει παράταση για τα σπουδαστικά δάνεια που έλαβε όταν ήταν σπουδαστής. Ενώ υπάρχουν και μερικοί από τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους στρέφονται στο GoFundMe.com, τον ιστότοπο για τη συγκέντρωση χρημάτων.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Μπρετ Κόναντ, ενός τεχνικού κατασκευών για την υπηρεσία δασών στο Κολοράντο, ο οποίος συγκέντρωσε το ποσό των 16.000 δολαρίων μέσω μιας εκστρατείας του GoFundMe.com. Η εκστρατεία άρχισε στις 15 Ιανουαρίου με στόχο να συγκεντρωθούν χρήματα για την αποπληρωμή ιατρικών λογαριασμών.

Αρκετές τράπεζες κι άλλοι δανειοδοτικοί φορείς και ενώσεις έχουν προσφέρει στους δανειολήπτες τους μία παράταση για τις εκπρόθεσμες πληρωμές τους, σχετικές τροποποιήσεις δόσεων στα δάνειά τους, αλλά και δάνεια με χαμηλό ή μηδενικό επιτόκιο. Οι τράπεζες έχουν δεχτεί πιέσεις από τα αρμόδια εποπτικά όργανα που τους έχουν ζητήσει «να καταβάλουν οποιαδήποτε προσπάθεια για την τροποποίηση των δανειοδοτικών όρων, αλλά και για να δώσουν σχετικές παρατάσεις, ώστε να βοηθηθούν οι δανειολήπτες», αναφέρει το δημοσίευμα.

Όσοι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι έχουν δανειστεί από την Bank of America, την Citibank ή την JPMorgan Chase ή την Wells Fargo έχουν πλέον ευνοϊκότερους όρους δανεισμού.

Η πλατφόρμα διαδικτυακών πληρωμών PayPal προσφέρει στους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους δάνεια μεγαλύτερα των 500 δολαρίων.

Πηγή: Politico