Αμερικανικές εκλογές: Θρίλερ για το αποτέλεσμα – Τραμπ και Μπάιντεν δηλώνουν νικητές

Αμερικανικές εκλογές: Θρίλερ για το αποτέλεσμα – Τραμπ και Μπάιντεν δηλώνουν νικητές
People watch a television news programme reporting on the US presidential election showing images of US President Donald Trump (L) and Democratic presidential candidate Joe Biden (R), at a railway station in Seoul on November 4, 2020. (Photo by Jung Yeon-je / AFP) Photo: AFP
Αμερικανικές εκλογές: «Πάνε να κλέψουν τη νίκη, έχουμε προβάδισμα» αναφέρει ο Τραμπ, «κερδίζουμε» απαντάει ο Μπάιντεν.

Αμφίρροπη παραμένει η μάχη των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ και μέχρι τις 06:50 ώρα Ελλάδας δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το ποιος θα ανακηρυχθεί νικητής της εκλογικής μάχης.

Ακολουθούν οι προβλέψεις των μεγαλύτερων αμερικανικών μέσων ενημέρωσης με τις πολιτείες που έχουν εξασφαλίσει οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι των ΗΠΑ, ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ και ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν. Σε αγκύλες αναγράφεται ο αριθμός των εκλεκτόρων ανά πολιτεία. Υπενθυμίζεται πως για να εκλεγεί κάποιος από τους δύο υποψηφίους πρόεδρος, χρειάζεται να εξασφαλίσει 270 εκλέκτορες. Έως τις 06:05 ώρα Ελλάδας, ο Τζο Μπάιντεν καταγράφει προβάδισμα. Στην κρίσιμη πολιτεία της Φλόριντα, ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται να προηγείται, σύμφωνα με εκτίμηση μόνο του Fox News.

Μπάιντεν (209)- Καλιφόρνια (55), Κολοράντο (9), Κονέκτικατ (7), Ντέλαγουερ (3), Ιλινόι (20), Μέριλαντ (10), Μασαχουσέτη (11), Νιου Χάμσαϊρ (4), Νιου Τζέρσεϊ (14), Νέα Υόρκη (29), Νιου Μέξικο (5), Όρεγκον (7), Ρόουντ Άιλαντ (4), Βερμόντ (3), Βιρτζίνια (13), Ουάσινγκτον – Ομοσπονδιακή πρωτεύουσα (3), Ουάσινγκτον (12)

Τραμπ (119)- Αλαμπάμα (9), Άρκανσο (6), Νότια Καρολίνα (9), Βόρεια Ντακότα (3), Νότια Ντακότα (3), Άινταχο (4), Ιντιάνα (11), Κάνσας (6), Κεντάκι (8), Λουιζιάνα (8), Μισισίπη (6), Μιζούρι (10), Νεμπράσκα (4 και δυνητικά 5), Οκλαχόμα (7), Τενεσί (11), Γιούτα (6), Δυτική Βιρτζίνια (5), Γουαϊόμινγκ (3)

Όπως έχουν τα πράγματα, το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να αργήσει αρκετά καθώς πρέπει να καταμετρηθούν οι επιστολικές ψήφοι. Οι μεγάλες μάχες πλέον θα δοθούν στις πολιτείες του Μίσιγκαν, του Ουινσκόνσιν, της Πενσιλβανίας, της Αριζόνας και της Τζόρτζια.

 

Ο Ντόναλντ Τραμπ άντεξε και σε πολλές περιπτώσεις η νύχτα είχε χαρακτηριστικά που θύμιζαν το 2016, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος κέρδισε στο νήμα τις αμφίρροπες πολιτείες. Εφέτος, δεν βρήκε δύναμη μόνον από τους λευκούς Αμερικανούς, αλλά -ειδικά στις πολιτείες του νότου- κέρδισε σημαντική ισχύ από τους Λατινοαμερικανούς. Την ίδια ώρα, ο Τζο Μπάιντεν δεν κατάφερε να κερδίσει τις αμφίρροπες πολιτείες, που οι δημοσκοπήσεις τον έφερναν να έχει προβάδισμα και τώρα ελπίζει στο λεγόμενο «μπλε τείχος».

Τραμπ: Είμαστε μπροστά με μεγάλη διαφορά, αλλά προσπαθούν να κλέψουν τις εκλογές

«Είμαστε μπροστά με ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΦΟΡΑ, αλλά προσπαθούν να ΚΛΕΨΟΥΝ τις εκλογές. Δεν θα αφήσουμε ποτέ να το κάνουν. Δεν μπορούν να κατατεθούν ψήφοι αφού κλείσουν τα εκλογικά τμήματα», τόνισε με tweet του ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, προσθέτοντας πως θα προβεί σε δήλωσε αργότερα σήμερα.

To Twitter προειδοποίησε σήμερα τους χρήστες του για το μήνυμα του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο οποίο αυτός κατηγορεί τους Δημοκρατικούς ότι προσπαθούν «να κλέψουν» τις εκλογές. «Ένα μέρος ή το σύνολο του περιεχομένου που κοινοποιείται σε αυτό το tweet είναι αμφισβητούμενο και μπορεί να είναι παραπλανητικό σε εκλογές ή άλλη πολιτική διαδικασία», αναφέρει η πλατφόρμα στην επισήμανσή της στο μήνυμα του Τραμπ.

Τζο Μπάιντεν: «Είμαστε σε καλό δρόμο» για να «κερδίσουμε αυτές τις εκλογές», όμως «χρειάζεται υπομονή»

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε μιλώντας σε υποστηρικτές του στο Ουίλμινγκτον (Ντέλαγουερ) ότι «είμαστε σε καλό δρόμο για να κερδίσουμε αυτές τις εκλογές» και ότι «αισθανόμαστε καλά για το πού βρισκόμαστε» αλλά αναγνώρισε πως «δεν περιμέναμε ότι θα χρειαζόταν τόσο πολύς χρόνος», καθώς το αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό «το πρωί της Τετάρτης (σ.σ. το απόγευμα της Πέμπτης ώρα Ελλάδας), αν όχι αργότερα».

«Πρέπει να φανούμε υπομονετικοί», ωσότου καταμετρηθούν «όλες οι ψήφοι», πρόσθεσε, εκτιμώντας πως αναμένει «να νικήσουμε στην Πενσιλβάνια», παρότι ο Τραμπ με βάση τα ως τώρα δεδομένα προηγείται με διαφορά.

«Συνεχίστε να το πιστεύετε, παιδιά, θα νικήσουμε», ολοκλήρωσε τη σύντομη παρέμβαση του ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, εκφράζοντας «αισιοδοξία». Την ίδια φράση, «συνεχίστε να πιστεύετε», επανέλαβε αμέσως μετά μέσω Twitter.

Η πρώτη αντίδραση της Wall Street στο εκλογικό θρίλερ

Ανοδικά κινούνται τα futures στην προ-αγορά της Wall Street, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται ότι τα πηγαίνει σαφώς καλύτερα απ’ ό,τι ανέμεναν οι περισσότεροι, όπως προκύπτει από τα πρώτα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μελλοντικά συμβόλαια διαπραγμάτευσης στον S&P 500 ενισχύονται κατά 1,3%, δίνοντας συνέχεια στα χθεσινοβραδινά κέρδη, τα οποία ήταν τα ισχυρότερα του τελευταίου μήνα.

Κατά 3% αυξάνονται και τα futures στον δείκτη Nasdaq, καθώς οι αναλυτές θεωρούν ότι εφόσον επανεκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ, τότε αυτό θα συνεπάγεται λιγότερους κινδύνους για τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες της χώρας.

Αποκλιμάκωση καταγράφεται και στην αγορά των αμερικανικών ομολόγων, με τις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων να υποχωρούν από το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών.

Την ίδια ώρα, το μεξικανικό πέσο σημειώνει απώλειες μεγάλου μεγέθους, σε ένα δείγμα ανησυχίας για το ενδεχόμενο επικράτησης του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές.

Από την πλευρά τους, η στοιχηματική εταιρεία Smarkets δίνει πλέον 68% στο σενάριο εκλογικής νίκης του νυν προέδρου, αν και η διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων προαναγγέλλεται μακρά.

Εταιρείες στοιχημάτων βλέπουν νίκη του Ντόναλντ Τραμπ

Οι εταιρείες στοιχημάτων δίνουν πλέον προβάδισμα νίκης στις εκλογές στον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αλλάζοντας τελείως την αρχική πρόβλεψή τους, κατά την οποία ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν ήταν ο επικρατέστερος.

Κατά τη βρετανική Betfair, η πιθανότητα νίκης του Τραμπ υπολογίζεται πως ανέρχεται στο 60%, από 39% όταν άνοιγαν οι κάλπες το πρωί χθες Τρίτης. Οι πιθανότητες του Μπάιντεν έχουν πέσει στο 40% από 61%.

Σύμφωνα με τη Smarkets Exchange, με έδρα τη Βρετανία, ο Τραμπ έχει ακόμα πιο υψηλή πιθανότητα νίκης, 65%, από 39% όταν άνοιγαν οι κάλπες. Οι πιθανότητες του Μπάιντεν έχουν πέσει στο 35% από 61%.