Συνεχίζονται οι επαφές με την τρόικα για τον προϋπολογισμό του 2014

Συνεχίζονται οι επαφές με την τρόικα για τον προϋπολογισμό του 2014

Δεν σχολιάστηκαν τα δημοσιεύματα για νέα μέτρα – Συνέντευξη Τύπου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον.

Οι διαπραγματεύσεις της τρόικας με τις ελληνικές αρχές συνεχίζονται κι ακόμη δεν έχει αποφασιστεί η ημερομηνία αναχώρησης της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από την Αθήνα, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την Ελλάδα, ο κ. Ράις επανέλαβε ότι οι συζητήσεις αφορούν τον προϋπολογισμό του 2014, μέσα στο πλαίσιο της 5ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ενώ απέφυγε να τοποθετηθεί σε ερώτηση για το θέμα της ασφάλειας του Πολ Τόμσεν, με αφορμή το περιστατικό κατά την έξοδό του από το υπουργείο Οικονομικών.

Διαβάστε ακόμη: Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι πλειστηριασμοί ακινήτων 

Σε ερώτηση σχετικά με δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα σύμφωνα με το οποίο ο κ. Τόμσεν παρότρυνε τον κ. Στουρνάρα να μην δηλώνει ότι «δεν θα λάβει νέα μέτρα, διότι θα κληθεί να τα πάρει» ο κ. Ράις δεν θέλησε να σχολιάσει οποιαδήποτε σχετική πληροφορία και να τοποθετηθεί «στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων», προσθέτοντας ότι «αυτή την περίοδο, η αποστολή αξιολογεί τα στοιχεία για τον προϋπολογισμό του 2014 και θα πρέπει να δούμε τι μέτρα θα απαιτηθούν για να φθάσουμε στον στόχο», όπως είπε.

Επίσης, εκτός από τη μη αναφορά του σε συγκεκριμένη ημερομηνία αναχώρησης της τρόικας από την Αθήνα, δεν σχολίασε και την ερώτηση ότι ορισμένοι βουλευτές ζητούν από την κυβέρνηση «να εξετάσει την πιθανότητα ο κ. Τόμσεν να θεωρηθεί ανεπιθύμητο πρόσωπο στην Ελλάδα».

Διαβάστε ακόμη: Την Κυριακή η συνάντηση Στουρνάρα-τρόικας

Στη συνέχεια, σε ερώτηση αν η πολιτική αστάθεια σε Ελλάδα και Ευρωζώνη, αλλά και η πολιτική βία, οφείλονται σε πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζει η τρόικα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ υποστήριξε ότι στόχος του Ταμείου είναι η εμπέδωση της μακροοικονομικής και χρηματοοικονομικής σταθερότητας, ενώ ειδικά για την Ελλάδα ανέφερε ότι είναι η προσφορά βοήθειας ώστε η χώρα να επανέλθει σε βιώσιμη ανάπτυξη το συντομότερο δυνατόν.

Στην ερώτηση για το ενδεχόμενο επίθεσης εναντίον μελών της αποστολής του Ταμείου απέφυγε να απαντήσει, ενώ για τη δολοφονία δυο μελών της Χρυσής Αυγής σημείωσε ότι «παρακολουθούμε τις εξελίξεις, αλλά δεν έχουμε συγκεκριμένο σχόλιο».

Τέλος, σε άλλες ερωτήσεις για την κατάσταση στην Ευρωζώνη και για την απόφαση της ΕΚΤ για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, χαιρέτισε το γεγονός, διατυπώνοντας την άποψη ότι θα βοηθήσει για την ανάκαμψη της Ευρωζώνης.