«ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ»: Ελπίδα από την ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ για το μέλλον της Μικρής Λιανικής

Σε μόλις μια εβδομάδα από την έναρξή του, πάνω από 3.000 επιχειρήσεις έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα «Συνεχίζουμε μαζί». Στον πυρήνα του βρίσκεται η βιωσιμότητα της Μικρής Λιανικής μέσω της χορήγησης ρευστότητας ύψους 10 εκατ. ευρώ στις χιλιάδες επιχειρήσεις του κλάδου που το έχουν ανάγκη.

Άμεση λύση στο επιτακτικό πρόβλημα της ρευστότητας έρχεται και προσφέρει το πρόγραμμα στήριξης «Συνεχίζουμε Μαζί» της Παπαστράτος, το οποίο έχουν υποδεχθεί ήδη με ενθουσιασμό οι επαγγελματίες του κλάδου με πάνω από 3.000 επιχειρήσεις να έχουν δηλώσει συμμετοχή σε μόλις 1 εβδομάδα από την έναρξή του. Οι επαγγελματίες του κλάδου της Μικρής Λιανικής που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση και την πανδημία του νέου κορωνοϊού, μιλάνε για τις δυσκολίες αλλά και για την ελπίδα, για ένα αύριο προς το καλύτερο.

Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά η Αθηνά Βασίλη, ιδιοκτήτρια -μαζί με τον σύζυγό της και τον αδελφό του- περιπτέρου στο Παγκράτι εδώ και 10 χρόνια: «Η πανδημία μας επηρέασε καθώς ο κόσμος ερχόταν και αγόραζε τα απολύτως απαραίτητα. Εμείς μείναμε ανοιχτά σε όλο το lockdown, δεν κλείσαμε καθόλου. Προσπαθήσαμε να συνεχίσουμε να εξυπηρετούμε τους πελάτες, τον κόσμο μας, που μας στηρίζει και τους στηρίζουμε. Γενικότερα όλα αυτά τα χρόνια η γειτονιά μας έχει βοηθήσει πολύ. Οι άνθρωποι δεν έρχονται μόνο για να αγοράσουν κάτι, αλλά για να μάθουν τα νέα μας, να πούμε πέντε κουβέντες, να επικοινωνήσουμε. Την ίδια στήριξη νοιώθουμε και από την Παπαστράτος. Πιστεύω ότι αυτά τα μέτρα που ανακοίνωσε θα βοηθήσουν στο να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στα λειτουργικά μας έξοδα και να εκσυγχρονιστούμε. Με την βοήθειά της νοιώθουμε ασφαλείς για ότι θα μπορέσουμε να συνεχίζουμε να λειτουργούμε»

Ενώ στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η Τίνα Καποδίστρια, συνιδιοκτήτρια -μαζί με τον αδελφό της- επιχείρησης μικρής λιανικής στα Γλυκά Νερά εδώ και 18 χρόνια: «Είναι πραγματικά ανεκτίμητο να νοιώθουμε ότι μια εταιρία, όπως η Παπαστράτος, είναι δίπλα μας στις δύσκολες στιγμές, μας στηρίζει και μας βοηθάει προκειμένου να αναπτύξουμε την επιχείρησή μας και να προχωρήσουμε ένα βήμα παρακάτω.

Κάτι που αποδεικνύει έμπρακτα με κάθε κίνηση που κάνει. Οι άνθρωποι της είναι απόλυτα φιλικοί μαζί μας, μας στηρίζουν, μας καθοδηγούν και είναι πάντα διαθέσιμοι όποτε τους χρειαστούμε. Δεν κλείνουν ποτέ τα τηλέφωνά τους και πραγματικά νοιώθεις ότι έχεις πάντα έναν άνθρωπο δίπλα σου».

Το «Συνεχίζουμε μαζί», στον πυρήνα του οποίου βρίσκεται η βιωσιμότητα της Μικρής Λιανικής μέσω της χορήγησης ρευστότητας ύψους 10 εκατ. ευρώ, στις χιλιάδες επιχειρήσεις του κλάδου που το έχουν ανάγκη, είναι το αποτέλεσμα της έρευνας που ανάθεσε η Παπαστράτος στην εταιρεία Deloitte στην οποία συνέβαλαν -με την πολύτιμη εμπειρία τους- και εκπροσώποι των Συνδέσμων του κλάδου. Ο μηχανισμός κατανομής και διάθεσής τους έχει σχεδιαστεί προκειμένου να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη από ρευστότητα.

Πρόκειται για μια δυναμική πρωτοβουλία, που έρχεται συμπληρωματικά στα μέτρα της κυβέρνησης, η οποία, πέρα από τη ρευστότητα, φιλοδοξεί και στη μείωση του λειτουργικού κόστους των 21.000 επιχειρήσεων του κλάδου μέσα από τη σύναψη συνεργασιών με μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά για την παροχή σημαντικών εκπτώσεων και προνομιακών προσφορών (σε ενέργεια, τηλεφωνία και αναλώσιμα). Ενώ εξίσου σημαντικός είναι ο τρίτος πυλώνας, εκείνος που αφορά το βιώσιμο αύριο της Μικρής Λιανικής, ο οποίος περιλαμβάνει εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων μέσα -μεταξύ άλλων- από την ψηφιοποίησή τους και την εκπαίδευση των επαγγελματιών για να ανταπεξέλθουν στις εξελισσόμενες απαιτήσεις καταναλωτών και αγοράς.

Ένας εκσυγχρονισμός που είναι προτεραιότητα για επαγγελματίες όπως ο ιδιοκτήτης οικογενειακής επιχείρησης μικρής λιανικής στην Ηλιούπολη Κώστας Καρακάσης που δηλώνει: «Σαφώς και πιστεύω στο καινούργιο πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει η Παπαστράτος. Θεωρώ ότι θα δώσει μια ώθηση στην επιχείρησή μου για να μπορέσω να εκσυγχρονιστώ και να φανώ πιο ανταγωνιστικός στην αγορά. Είναι μια στήριξη στα δύσκολα που έρχονται καθώς η χώρα και η οικονομία περνάει δύσκολες στιγμές»

Ενώ παράδειγμα προς μίμηση θεωρεί το «Συνεχίζουμε Μαζί» ο πολύπειρος Χρήστος Παπαγεωργίου, ιδιοκτήτης -μαζί με τον αδελφό του- περιπτέρου στην πλατεία Συντάγματος εδώ και 20 χρόνια: «Είναι μια προσπάθεια που έχει στόχο το όφελος της Μικρής Λιανικής. Ελπίζουμε να στηριχτεί περισσότερο και από τις υπόλοιπες εταιρείες ώστε να γίνουν παρόμοιες πρωτοβουλίες».

Ένα πρόγραμμα που έρχεται την κατάλληλη στιγμή προκειμένου να κάνει τους 43.000 εργαζόμενους του κλάδου να νοιώσουν ότι δεν είναι μόνοι τους στη τόσο δύσκολη περίοδο που διανύουμε.