Συνελήφθη ο πρώην CEO της Wirecard μετά το σκάνδαλο με τα χαμένα 1,9 δισ. ευρώ

Συνελήφθη ο πρώην CEO της Wirecard μετά το σκάνδαλο με τα χαμένα 1,9 δισ. ευρώ
epa07526838 Markus Braun, CEO of the financial services company Wirecard arrives for the companys annual press conference in Aschheim near Munich, Bavaria, Germany, 25 April 2019. EPA/LUKAS BARTH-TUTTAS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
H γερμανική εταιρεία fintech ανακοίνωσε χθες πως υπάρχει πιθανότατα τα 1,9 δισ. ευρώ που αναφέρθηκαν ως «εξαφανισμένα» από τους λογαριασμούς της, πολύ απλά να μην υπήρχαν ποτέ. Γιατί κατηγορείται ο πρώην CEO, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

Συνελήφθη ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της WirecardMarkus Braun, μετά το σκάνδαλο με τα χαμένα 1,9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το πρακτορείο AFP. Κατηγορείται για διόγκωση του ισολογισμού και των εσόδων της εταιρείας, έτσι ώστε να δείχνει πιο ισχυρός και πιο ελκυστικός για επενδυτές και πελάτες, σύμφωνα με τη δήλωση των εισαγγελέων, που έγινε σήμερα Τρίτη και όσα μεταδίδει το Reuters.

Ο Braun παραδόθηκε τη Δευτέρα το απόγευμα και θα παρουσιαστεί σε δικαστή σήμερα Τρίτη, ο οποίος θα αποφασίσει εάν θα παραμείνει υπό κράτηση, πρόσθεσαν οι εισαγγελείς.

Ο CEO είχε υποβάλει την παραίτησή του την περασμένη εβδομάδα, όπως γνωστοποίησε η γερμανική εταιρεία πριν από λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη, προσθέτοντας πως τα καθήκοντα του αναλαμβάνει προσωρινά ο James Freis. Η εταιρεία έθεσε επίσης σε προσωρινή διαθεσιμότητα τον απερχόμενο Chief Operating Officer (COO) της, Jan Marsalek.

Υπενθυμίζεται ότι η Wirecard ανακοίνωσε χθες πως υπάρχει πιθανότατα τα 1,9 δισ. ευρώ που αναφέρθηκαν ως «εξαφανισμένα» από τους λογαριασμούς της, πολύ απλά να μην υπήρχαν ποτέ, όπως είχε μεταδώσει το Reuters.

Η γερμανική εταιρεία γνωστοποίησε επίσης τη Δευτέρα πως αποσύρει τα αποτελέσματα χρήσης 2019 καθώς και αυτά του α’ τριμήνου του 2020.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Wirecard εκτιμά στη βάση της περαιτέρω εξέτασης πως υπάρχει μια επικρατούσα πιθανότητα το υπόλοιπο του λογαριασμού των 1,9 δισ. ευρώ να μην υπάρχει», αναφέρει συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή της η εταιρεία.

Επιπλέον, η Wirecard αναφέρει πως εξετάζει διάφορα πιθανά μέτρα για να διασφαλίσει τη συνέχιση των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων, που περιλαμβάνουν μειώσεις κόστους, αναδιάρθρωση, πώληση ή κλείσιμο επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.