Συγγνώμη Ταγιάνι για τις δηλώσεις του για τον Μουσολίνι

Συγγνώμη Ταγιάνι για τις δηλώσεις του για τον Μουσολίνι
epa07333356 EP President Antonio Tajani attends the vote on Venezuela situation during a plenary session at the European Parliament in Brussels, Belgium, 31 January 2019. The parliament voted for the official recognition of the President of the National Assembly (Parliament) of Venezuela and self-proclaimed interim President of the country Juan Guaido as president of the Venezuela. EPA/STEPHANIE LECOCQ

Αναδίπλωση από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις επίμαχες δηλώσεις του για τον Μουσολίνι, που προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων από πολλές πολιτικές ομάδες.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ιταλός Αντόνιο Ταγιάνι, ζήτησε σήμερα συγγνώμη για τις επίμαχες δηλώσεις του σχετικά με τον Μπενίτο Μουσολίνι, οι οποίες καταδικάσθηκαν από πολλές πολιτικές ομάδες, ορισμένες από τις οποίες ζήτησαν την παραίτησή του. «Ως πεπεισμένος αντιφασίστας, ζητώ συγγνώμη απ’ όλους αυτούς που μπορεί να προσβλήθηκαν απ’ αυτό που είπα. Τα λόγια μου δεν είχαν επ’ ουδενί στόχο να δικαιολογήσουν ή να μειώσουν τη σημασία ενός αντιδημοκρατικού και ολοκληρωτικού καθεστώτος», διαβεβαίωσε ο Ταγιάνι σε ανακοίνωσή του.

Έντονες διαμαρτυρίες εκφράσθηκαν σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εναντίον του Ταγιάνι για τις δηλώσεις του για τον Μουσολίνι και ορισμένοι βουλευτές έφθασαν μέχρι να ζητήσουν την παραίτησή του.

Χθες, Τετάρτη, το απόγευμα, ο Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε σε ιταλικό ραδιοσταθμό: «Μπορεί να μην συμμεριζόμαστε τη μέθοδό του (…). Όμως πρέπει να είμαστε τίμιοι, ο Μουσολίνι έφτιαξε δρόμους, γέφυρες, κτίρια, αθλητικές εγκαταστάσεις, ανέπλασε τόσα μέρη της Ιταλίας μας». «Γενικά δεν θεωρώ θετική την κυβερνητική δράση του. Όμως υπάρχουν πράγματα που έγιναν», επέμεινε ο Ταγιάνι, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Έκανε ωστόσο λόγο και για «λάθη (…) πολύ σοβαρά, απαράδεκτα».

«Τέτοιες δηλώσεις είναι ανάξιες του προέδρου του πρώτου διεθνούς κοινοβουλίου της ιστορίας της ανθρωπότητας, το οποίο δημιουργήθηκε ακριβώς για να μην ξαναζήσουμε ποτέ στην Ευρώπη φασιστικά καθεστώτα», δήλωσε ο βέλγος ευρωβουλευτής Φιλίπ Λάμπερτς, συμπρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων. «Ζητώ από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ανακαλέσει τις δηλώσεις του, διαφορετικά οφείλει να αποχωρήσει ο ίδιος», συνέχισε καταχειροκροτούμενος από πολυάριθμους βουλευτές.

Η πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των βουλευτών της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, η Γερμανίδα Γκαμπριέλε Τσίμερ, ζήτησε επίσης «την αποχώρηση του προέδρου», χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του «αφόρητες».

Ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των φιλελεύθερων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ALDE), ο Βέλγος Γκι Φερχόφστατ, κάλεσε τον Αντόνιο Ταγιάνι να «ζητήσει συγγνώμη». «Πρέπει ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου να σεβαστεί το γεγονός ότι οφείλει να μην αρχίσει αμέσως την ιταλική (προεκλογική) εκστρατεία του, αυτό είναι το πρόβλημα», υπογράμμισε.

Αντίθετα ο Ισπανός Εστέμπαν Γκονθάλεθ Πονς της δεξιάς πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στην οποία ανήκει ο Αντόνιο Ταγιάνι, υπερασπίσθηκε τον Ιταλό, διαβεβαιώνοντας πως «ο Αντόνιο Ταγιάνι είναι ένας δημοκράτης (…) και συμμερίζεται, όπως το έχει δηλώσει δημοσίως, μαζί με την κοινοβουλευτική ομάδα μου, την καταδίκη του φασισμού». «Ο Αντόνιο Ταγιάνι έδωσε εξηγήσεις για τις συνθήκες στις οποίες είπε αυτά τα λόγια», πρόσθεσε. «Όλοι μπορούμε να κάνουμε ένα λάθος στα μέσα ενημέρωσης», δήλωσε ακόμη.