Σύνοδος Κορυφής: Αναζητείται ευρωπαϊκή λύση στο μεταναστευτικό – Συμφωνία με τη Μέρκελ εξετάζει ο Τσίπρας

Σύνοδος Κορυφής: Αναζητείται ευρωπαϊκή λύση στο μεταναστευτικό – Συμφωνία με τη Μέρκελ εξετάζει ο Τσίπρας

Την επιστροφή αιτούντων ασύλου στην Ελλάδα και άλλα κράτη της ΕΕ δηλώνει έτοιμος να δεχτεί ο Έλληνας πρωθυπουργός σε συνέντευξη στους FT.

Το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα, το Brexit και η λειτουργία της Ευρωζώνης θα βρεθούν επί τάπητος στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Συνόδου της Ευρωζώνης, που πραγματοποιούνται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες. Εκεί αναμένεται να εκθέσει τις θέσεις της Ελλάδας για τη βέλτιστη διαχείριση του προσφυγικού και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Στην άτυπη Συνάντηση Εργασίας για το προσφυγικό/μεταναστευτικό που συγκάλεσε την περασμένη Κυριακή, στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και στην οποία πήραν μέρος αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων 16 χωρών της Ε.Ε. ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε επισημάνει πως η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση είναι μια συλλογική ευρωπαϊκή πρόκληση και απαιτεί ευρωπαϊκή λύση. Ο κ. Τσίπρας είχε ταχθεί κατά της αποσπασματικής αντιμετώπισης και μονομερών κινήσεων, γιατί, όπως είπε, δημιουργούν περισσότερα προβλήματα, κι έθεσε με έμφαση το ζήτημα των επανενώσεων οικογενειών προσφύγων. Παράλληλα είχε προτείνει την αναθεώρηση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, διότι έχει ξεπεραστεί ήδη από τη ζωή, με δίκαιη κατανομή των βαρών και όχι μόνο στις χώρες πρώτης υποδοχής. Την αναβάθμιση της Frontex σε Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή. Την ενίσχυση των χωρών πρώτης υποδοχής και τη στήριξη των χωρών διέλευσης και προέλευση προσφύγων.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε από το Λονδίνο στη βρετανική εφημερίδα Financial Times, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξήγησε πως είναι έτοιμος να συμβάλλει προς αυτήν την κατεύθυνση, προχωρώντας σε μία συμφωνία με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για το προσφυγικό.

«Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι έτοιμος να προχωρήσει σε συμφωνία με την Άνγκελα Μέρκελ προκειμένου να διευκολύνει τη Γερμανία να επιστρέψει αιτούντες άσυλο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δίνοντας έτσι στην καγκελάριο μια σημαντική ώθηση πριν από μια κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής», αναφέρει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Α. Τσίπρας εμφανίστηκε ανοικτός σε ειδική συμφωνία με το Βερολίνο για να περιορίσει τις «δευτερογενείς μετακινήσεις» των προσφύγων που φθάνουν στα νότια σύνορα της ΕΕ, αλλά έπειτα ταξιδεύουν βόρεια στη Γερμανία. Με αυτόν τον τρόπο θα συμβάλλει στη διάσωση του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία που κλυδωνίζεται λόγω του προσφυγικού.

«Η κα. Μέρκελ δέχεται έντονη πίεση από τους εταίρους του συντηρητικού συνασπισμού της Βαυαρίας (σ.σ το CSU του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ) για να πείσει τις κυβερνήσεις να επιταχύνουν τις διαδικασίες επιστροφής για αιτούντες άσυλο που είναι ήδη εγγεγραμμένοι σε άλλες χώρες της ΕΕ. Απειλούν να διαλύσουν τον συνασπισμό εάν δεν καταφέρει να το επιτύχει έως το τέλος αυτού του μήνα», επισημαίνει.

«Δεν μας ενδιαφέρει το γεγονός ότι ίσως θα έχουμε κάποιες επιστροφές από τη Γερμανία αν αυτό βοηθήσει, ώστε να δοθεί το σήμα στους παράνομους διακινητές (ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις παράτυπες μεταναστευτικές ροές)», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας. Και προσθέτει: «Νομίζω ότι έχουμε πιο σοβαρό δίλημμα μπροστά μας από τις συμφωνίες για τις δευτερογενείς μετακινήσεις. Το δίλημμα είναι ποια Ευρώπη θέλουμε. Πρέπει να βρούμε ένα τρόπο, μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, να μοιραζόμαστε το βάρος και να μην έχουμε αυτή την άδικη θέση για τις χώρες της πρώτης γραμμής, αλλά και για τη Γερμανία».

«Δεν είναι δίκαιο όλοι αυτοί οι άνθρωποι να πάνε στη Γερμανία, αν πιστεύουμε ότι αυτό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα», τονίζει και υπογραμμίζει ότι η συμφωνία του Δουβλίνου δεν έχει μέλλον, ενώ εκφράζει την άποψη ότι το προσφυγικό δεν θα τελειώσει ακόμα και επιτευχθεί πρόοδος στη Σύνοδο Κορυφής.

«Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει, να μείνει για πολύ καιρό», προειδοποιεί ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε δε ότι οι διμερείς συμφωνίες μεταξύ των χωρών για την επιτάχυνση των επιστροφών των αιτούντων άσυλο προβλέπονται στο δίκαιο της ΕΕ και «μπορούν να επιτύχουν πολλά όσον αφορά την επιτάχυνση των διαδικασιών και την άρση των εμποδίων για την επιστροφή των προσφύγων».

«Διπλωμάτες της ΕΕ λένε ότι το Βερολίνο έχει προσεγγίσει την Ιταλία, την Ελλάδα και όλους τους γείτονές της με στόχο την υπογραφή διμερών συμφωνιών, ενδεχομένως με την προσφορά οικονομικών κινήτρων για τα κράτη πρώτης γραμμής που επιβαρύνονται σοβαρά» τονίζεται στο άρθρο.

Δείτε ακόμη: Η Ιταλία απειλεί να «τινάξει στον αέρα» τη Σύνοδο Κορυφής λόγω διαφωνίας στο μεταναστευτικό

Στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του PES Τσίπρας και Ζάεφ

Στις 12.30 ώρα Βελγίου ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES), όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προσκληθεί και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος ανήκει στην ίδια πολιτική οικογένεια.

Ο κ. Ζάεφ αναμένεται να έχει συνάντηση και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Στις 15.00 ο κ. Τσίπρας θα συμμετάσχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στις 19.30 στο δείπνο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αύριο, Παρασκευή, στις 09.00 θα συμμετάσχει στο πρόγευμα εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου θα συζητηθεί η εφαρμογή του άρθρου 50 για το Brexit, και στις 11.15 στις εργασίες της Συνόδου της Ευρωζώνης με θέμα τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης.