Συνολική συμφωνία για το χρέος μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης

Συνολική συμφωνία για το χρέος μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης

Επικαιροποιημένη ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους ζήτησε το Eurogroup από τους θεσμούς - Μοσκοβισί: Να κάνει η Ελλάδα το κομμάτι της δουλειάς που της αναλογεί. 

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεσμεύτηκαν σήμερα να υπάρξει συνολική συμφωνία για το χρέος, μαζί με την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του 3ου προγράμματος στο Eurogroup στις 21 Ιουνίου, ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, μετά την ολοκλήρωση του σημερινού Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Όπως είπαν οι ίδιοι κύκλοι, το Eurogroup, αφού χαιρέτισε τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για τη δ’ αξιολόγηση, έστρεψε την προσοχή του στην ελάφρυνση του χρέους που αποτελεί τον τελευταίο κρίσιμο κρίκο για την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup ανέθεσε στους θεσμούς την ολοκλήρωση ενός επικαιροποιημένου DSA -ανάλυση βιωσιμότητας χρέους– που θα αποτελέσει τη βάση για τον τελικό προσδιορισμό των μέτρων ελάφρυνσης, και δεσμεύεται να υπάρχει συνολική συμφωνία για το χρέος μαζί με την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του 3ου προγράμματος στις 21 Ιουνίου.

«Μιλήσαμε για τη βιωσιμότητα του χρέους για να δούμε τα επόμενα βήματα. Στην επόμενη συνάντηση τον Ιούνιο θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα. Συνολικά έχουμε μια τεχνική συμφωνία. Η Ελλάδα έχει πολύ καλές επιδόσεις ως προς τους δείκτες, αλλά έχουμε μια φιλόδοξη ατζέντα μπροστά μας, με δεσμεύσεις από όλες τις μεριές», δήλωσε ο Πορτογάλος πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Για την Ελλάδα, τα νέα είναι πολύ καλά», είπε ο Μ. Σεντένο, σημειώνοντας ότι όταν υπάρχει «αμοιβαία εμπιστοσύνη» φτάνουμε σε συμβιβασμό. «Βασικός μας στόχος είναι να έχει η Ελλάδα μια επιτυχημένη έξοδο. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα έχει πλήρη πρόσβαση στις αγορές», είπε ο Σεντένο και ανέφερε ακόμη πως σήμερα χαιρετίστηκε η συμφωνία για τα μέτρα ολοκλήρωσης του ελληνικού προγράμματος, ενώ δρομολογήθηκαν οι αποφάσεις του Ιουνίου για το ESM και την τραπεζική ένωση.

Ερωτηθείς σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και συγκεκριμένα το χρονοδιάγραμμα για τη λήψη της απόφασης, ο Μ. Σεντένο είπε ότι o ΔΝΤ εργάζεται με την Ελλάδα από την αρχή του προγράμματος, ενώ συμπλήρωσε ότι όλοι οι θεσμοί εργάζονται στενά με στόχο την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, η οποία σημαίνει ότι θα έχει διασφαλίσει «πλήρη πρόσβαση στις αγορές». «Όλοι θέλουμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ », υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα συνεχιστούν οι συνομιλίες και η «σκληρή δουλειά» προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Κάναμε μεγάλη πρόοδο, δεν φτάσαμε στο τέλος του δρόμου αλλά είμαι αισιόδοξος πως τον Ιούνιο θα έχουμε συμφωνία», δήλωσε κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί. «Καλωσορίσαμε την τεχνική συμφωνία που επετεύχθη το Σάββατο, αλλά και την αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς», είπε ο Μοσκοβισί και επεσήμανε πως η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική για την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε ότι για να υπάρξει συμφωνία για το χρέος θα πρέπει η Ελλάδα κάνει το κομμάτι της δουλειάς που της αναλογεί και αυτό θα οδηγήσει τους πιστωτές να διαβεβαιώσουν για τα μέτρα βιωσιμότητας του χρέους.

«Και αυτό αναμφισβήτητα είναι κάτι που πρέπει να φτάσουμε και να γίνει πρόοδος μέχρι τις 21 Ιουνίου», είπε ο κ. Μοσκοβισί, προσθέτοντας πως: «Η συμφωνία πρέπει να γίνει δεκτή από τα κράτη μέλη και από τα “μάτια” των αγορών. Αυτό το πακέτο μέτρων θα κάνει το χρέος βιώσιμο και μόνον έτσι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα, θα τραβήξει επενδύσεις, θα δημιουργήσει δουλειές και αυτός είναι στόχος μας».

Στην ανάγκη εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων από πλευράς της Ελλάδας στάθηκε εκ νέου ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλιγνκ, σημειώνοντας πως απομένει πολλή δουλειά μέχρι το τέλος του προγράμματος. «Eίχαμε μια καλή συζήτηση για το χρέος», είπε και επεσήμανε επίσης ότι το ένα δισ. ευρώ που δεν έχει εκταμιευθεί από την προηγούμενη δόση, είναι διαθέσιμο έως τα μέσα Ιουνίου. Η εκταμίευσή του εξαρτάται από την πρόοδο στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από πλευράς ελληνικού Δημοσίου.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι σήμερα έγινε μια «καλή» συζήτηση για το θέμα του χρέους, σημειώνοντας ότι η «δουλειά» θα εντατικοποιηθεί. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι προετοιμάζεται η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA), στη βάση της τεχνικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε στην τελευταία αξιολόγηση.

Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών η συζήτηση έγινε σε «καλό κλίμα», ενώ οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης χαιρέτισαν την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα.

Νωρίτερα είχε συνεδριάσει το Washington Group για την ελάφρυνση του χρέους, χωρίς όμως κάποια πρόοδο, όπως μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο τρεις αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, που μίλησαν στο πρακτορείο υπό καθεστώς ανωνυμίας, οι συζητήσεις ενδεχομένως να συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα στον Καναδά, όπου θα διεξαχθεί η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών του G7.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες κατά την εν λόγω συνάντηση δεν κατέστη δυνατόν να αρθεί το αδιέξοδο για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Πηγές αναφέρουν πως οι συνομιλίες μπορούν να συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα στο περιθώριο της υπουργικής συνάντησης της Ομάδας των 7 στον Καναδά.