Συντηρητική «πρώτη» για την Uber στο Χρηματιστήριο – Στα 45 δολάρια η μετοχή της

Να αποφύγει ανάλογη πορεία με αυτή της ανταγωνίστριάς της, Lyft, επιδιώκει η εταιρεία. – Στα 45 δολάρια η μετοχή.

Τα στελέχη της Uber ήχησαν το κουδούνι ανοίγματος στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης την Παρασκευή, ξεκινώντας την πρώτη ημέρα δημόσιας διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας στην αρχική δημόσια προσφορά του κολοσσού της Silicon Valley, την μεγαλύτερη από την είσοδο του Facebook στο χρηματιστήριο.

Η εταιρία πούλησε 180 εκατομμύρια μετοχές στα 45 δολάρια η καθεμία την Πέμπτη, συγκεντρώνοντας νέα κεφάλαια ύψους 8,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων και αποτιμώντας την Uberστα 82,2 δισεκατομμύρια δολάρια, με τη συνδρομή των μεγαλύτερων επενδυτικών τραπεζών στον κόσμο, της Morgan Stanley, Goldman Sachs και της Bank of America-Merrill Lynch.

Η τιμολόγηση κινήθηκε στα «χαμηλά» του αρχικού εύρους τιμολόγησης των μετοχών, που κινούνταν από 44 έως 50 δολάρια. Μάλιστα, υποχώρησε κάτω από την τιμή των 48,77 δολαρίων, τιμή στηην οποία είχαν πωληθεί μετοχές σε ιδιώτες επενδυτές πριν από τρία χρόνια.

Τα στελέχη και οι τραπεζίτες υιοθέτησαν μια συντηρητική προσέγγιση στην πολυαναμενόμενη αρχική δημόσια προσφορά. Στόχος τους ήταν να αποφύγουν να πέσουν στην παγίδα της ανταγωνίστριας της Uber, Lyft, της οποίας οι μετοχές διαπραγματεύονται περισσότερο από 20% κάτω από την τιμή που έθεσε η εταιρεία κατά την δημόσια εγγραφή της τον Μάρτιο. Επίσης ρόλο έπαιξε και η επιβράδυνση των αγορών των ΗΠΑ την εβδομάδα που διανύουμε, υπό την σκιά του «εμπορικού πολέμου» Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών.

«Θεωρήσαμε ότι αυτή η τιμή ανταποκρίνονταν στο περιβάλλον», δήλωσε ο Dara Khosrowshahi, διευθύνων σύμβουλος της Uber, σε συνέντευξή του στο CNBC την Παρασκευή το πρωί.

Ωστόσο η αποτίμησή της ορίστηκε στα 82,4 δισ. δολαρίων έναντι των 90 δισ. που προέβλεπαν οι αναλυτές, γεγονός που σύμφωνα με τους New York Times, θα πρέπει να προκαλεί ανησυχίες σε κάποιες ζημιογόνες startups της Σίλικον Βάλεϊ που θέλουν να μπουν στο Χρηματιστήριο. Συγκεκριμένα, το 2018, τα ετήσια έσοδα της Uber έφθασαν τα 11,3 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένα κατά 43% από το 2017, ενώ οι προσαρμοσμένες ζημίες έφτασαν τα 1,8 δισεκατομμυρία δολάρια, μειωμένες εν συγκρίσει με τα 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια του 2017. Στην δεκαετή πορεία της η εταιρεία δεν έχει καταγράψει ποτέ της κέρδη.

Ο Travis Kalanick, συνιδρυτής και πρώην διευθύνων σύμβουλος του Uber, ο οποίος απομακρύνθηκε μετά από σκάνδαλα το 2017, παρακολούθησε την τελετή από την γκαλερί του χρηματιστηρίου, αφού η Uber αρνήθηκε το αίτημά του να συμμετάσχει μαζί με τον κ. Khosrowshahi στην τελετή.

Αρκετοί από τους «συντρόφους» της Uber έχουν ήδη κάνει την αρχική τους δημόσια προσφορά ή σχεδιάζουν να το κάνουν, σε μια χρονιλα που πιθανά να σπάσει τα ρεκόρ σε δημόσιες εγγραφές εταιρειών τεχνολογίας. Μεταξύ τους το Lyft και το Pinterest, τα οποία εισήχθησαν στο χρηματιστήριο τον Απρίλιο, αλλά και το Slack, η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων, η οποία αναμένεται να προχωρήσει στην δημόσια εγγραφή της μέσα στους επόμενους μήνες.