Σύντομα στο τραπέζι σας φέτα χωρίς …νερό!

Σύντομα στο τραπέζι σας φέτα χωρίς …νερό!

Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή καινοτομεί με την παραγωγή φέτας που δεν χρειάζεται αλμύρα για να συντηρηθεί.

Μετά την παραγωγή λευκού χαβιαριού από σαλιγκάρια που δημιούργησαν μαθητές της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής σειρά έχει η παραγωγή της παραδοσιακής φέτας χωρίς … άλμη. Η καινοτομία έγκειται στο ότι πρόκειται για ένα πλήρως αφυδατωμένο τυρί τύπου φέτας, το οποίο καταφέρνει να διατηρήσει την πλούσια γεύση του και τα ωφέλιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό στοιχεία του, αναδεικνύοντάς τα όταν το προϊόν μπαίνει στη χωριάτικη σαλάτα και έρχεται σε επαφή με το λάδι και τα υγρά της ντομάτας.

Και αν στη γεύση και την όψη δεν παρατηρείται κάποια αλλαγή σε σχέση με τη συμβατική φέτα, το σημείο στο οποίο υπερτερεί το νέο προϊόν είναι η μακρόχρονη διάρκειά του, αφού χάρη στη μέθοδο του freeze drying δεν απαιτείται νερό για να αποτραπεί η ξηρασία που κάνει την εμφάνισή της από την πρώτη κιόλας στιγμή που ο καταναλωτής ανοίξει τη συσκευασία.

Η ερευνητική ομάδα του τμήματος τεχνολογίας και επιστήμης τροφίμων του Κολλεγίου Περρωτής προέβη στη δημιουργία του εν λόγω προϊόντος για λογαριασμό ελληνικής εταιρείας που θέλει να το τοποθετήσει τόσο στην ελληνική αγορά, όσο και σε εκείνες του εξωτερικού. Μάλιστα το τελευταίο χρονικό διάστημα αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο ο αριθμός των εταιρειών από το χώρο των τροφίμων που απευθύνονται στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή προκειμένου να εντάξουν στο χαρτοφυλάκιό τους νέα προϊόντα που εστιάζουν στον υγιεινό τρόπο διατροφής.

Γνωστές εταιρείες ζυμαρικών προτρέπουν το καταναλωτικό κοινό να δοκιμάσει τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, ενώ η δανέζικων συμφερόντων Arla έχει αναθέσει στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή έρευνα αναφορικά με την επιβράδυνση εμφάνισης κάποιων ειδικών μορφών μούχλας στα καταναλωτικά αγαθά.

Σημειώνεται ότι το έργο των ερευνητών της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής ξεπερνά τον έναν αιώνα, με πλήθος ερευνών και καινοτόμων προϊόντων να έχουν καταγραφεί στο ενεργητικό της. Αρκεί να αναφερθεί ότι στις εγκαταστάσεις της έγινε η πρώτη παστερίωση γάλακτος στην Ελλάδα, ήταν πρωτοπόρος στην διάθεση στην ελληνική αγορά αυγών «ωμέγα 3», ενώ οι γαλοπούλες της με βιολογικό κρέας έχουν κερδίσει τα ελληνικά νοικοκυριά.

Επιπρόσθετα, έχει βραβευτεί δύο φορές από την Ακαδημία Αθηνών για το εκπαιδευτικό μοντέλο που ακολουθεί, ενώ διακρίσεις έχει λάβει για τις εγκαταστάσεις της, τις μονάδες καλλιέργειας, αλλά και για τον τρόπο παραγωγής προϊόντων.

Από το 2012 έχει τεθεί σε λειτουργία το Κέντρο Αγροδιατροφικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, ενώ το 2013 ιδρύθηκε το Κέντρο Ελιάς Krinos του Perrotis College με στόχο την προώθηση και ανάπτυξη του αγροδιατροφικού κλάδου και τη συμβολή του στην πραγματική οικονομία και τις επιχειρήσεις.