ΣΥΡΙΖΑ: Απειλές και… διακηρύξεις αποχωρήσεων πριν από την Κεντρική Επιτροπή

ΣΥΡΙΖΑ: Απειλές και… διακηρύξεις αποχωρήσεων πριν από την Κεντρική Επιτροπή
Election Results at SYRIZA headquarters, in Athens, on May 21, 2023 (Photo by Konstantinos Zilos/NurPhoto) (Photo by Konstantinos Zilos / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Με την εσωκομματική ένταση να βρίσκεται σε επίπεδα όμοια με αυτή που είχε τις μέρες των ανακοινώσεων των διαγραφών των 4 στελεχών, εάν όχι εντονότερη.

Μετά από την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα το διάστημα που ακολούθησε μετά από τις «εντολές» του για διαγραφή 4 στελεχών του κόμματος (Στέφανου Τζουμάκα, Πάνου Σκουρλέτη, Νίκου Φίλη και Δημήτρη Βίτσα), φάνηκε πως η επιλογή τόσο της μεριάς του προέδρου όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν να υποχωρήσουν -σε ένα βαθμό- οι βολές και οι αιχμές που αφήναν και οι δύο πλευρές στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το κλίμα που επικρατούσε στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν χαρακτηριζόταν από νηνεμία σε καμία περίπτωση, ειδικότερα εάν κάποιος ανατρέξει στο τι έλεγαν οι υποστηρικτές Κασσελάκη και οι αντίθετοι στη νέα ηγεσία του κόμματος στα social media. Ωστόσο, από τα στελέχη του κόμματος -σίγουρα όχι όλα- φαινόταν μια τάση για μην ριχθεί επιπλέον λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης.

Οι περισσότεροι φαίνονταν να… κρατιούνται ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο 11-12 Νοεμβρίου.

Ωστόσο, αυτό το κλίμα δεδομένα έχει αλλάξει από την αρχή της εβδομάδας, με την εσωκομματική ένταση να βρίσκεται σε επίπεδα όμοια με αυτή που είχε βρεθεί τις μέρες των ανακοινώσεων των διαγραφών των 4 στελεχών, εάν όχι εντονότερη.

Τα μηνύματα για αποχώρηση

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και αντίπαλος του Κασσελάκη για την προεδρία, Ευκλείδης Τσακαλώτος, τη Δευτέρα ουσιαστικά «έδειξε» στην αποχώρηση του από το κόμμα, αναφέροντας -σε ημερίδα της εφημερίδας «Εποχή»- πως ήθελα να φέρει «πίσω την περηφάνια των ανθρώπων της Αριστεράς για τις ιδέες τους, για τις προτάσεις τους, για τους αγώνες τους. Λυπάμαι, αυτό πια θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο να υπάρχει, αυτή η περηφάνια σε αυτό το κόμμα».

Σε παρόμοιο ύφος, ο Γιώργος Σταθάκης με τη σειρά του άνοιξε την πόρτα της εξόδου από το κόμμα, κάνοντας λόγο σε άρθρο του στο news247.gr την Τετάρτη «για την Αριστερά που δεν χωράει στο “κόμμα Κασσελάκη-Παπά-Πολάκη”», κατηγορώντας τη νέα ηγεσία του κόμματος υπό τον Στέφανο Κασσελάκη για«λαϊκισμό» και τονίζοντας πως «επενδύει στην Τραμπική φαντασίωση της αδιαμεσολάβητης σχέσης με τη μάζα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με βάση τις τελευταίες τοποθετήσεις Τσακαλώτου και Σταθάκη, μένει να φανεί το κατά πόσο η ρήξη με την ηγετική ομάδα του κόμματος θα μεταφραστεί στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, με τα μηνύματα των δύο πρώην κορυφαίων υπουργών επί διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα να δείχνουν πως δύσκολα θα παραμείνουν υπό την προεδρία Κασσελάκη στην Κουμουνδούρου.

Το παραπάνω συμπέρασμα «συνοδεύεται» με την αναφορά του στενού συνεργάτη του Κασσελάκη, Ευάγγελο Αποστολάκη, που υποστήριξε με νόημα ότι «τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν πολύ σύντομα».

Το μήνυμα του Πολάκη

Σε ανάρτηση που έκανε στο Facebook την Τετάρτη και απαντώντας στην κριτική του Γιώργου Σταθάκη, ο συντονιστής ΕΠΕΚΕ (Επιτροπή Παρακολούθησης & Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου), Παύλος Πολάκης, τόνισε μεταξύ άλλων «είναι προφανές πως το μόνο που θέλετε μετά την ήττα σας στις εκλογες για πρόεδρο είναι να κανετε κακό στο ΣΥΡΙΖΑ».

Ήπιοι τόνοι από τον Τεμπονέρα

Τις εξελίξεις στο κόμμα σχολίασε και ο Διοσύνης Τεμπονέρας, που πρόσφατα προχώρησε στην ίδρυση της τάσης «Δίκτυο της Εναλλακτικής και Κοινωνικής Αριστεράς».

Σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο «Παραπολιτικά», ο κ. Τεμπονέρας -είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας- είπε πως διαφωνεί με την αναφορά Σταθάκη ότι «η Αριστερά δεν έχει θέση, δυστυχώς, στο κόμμα Κασσελάκη – Παππά – Πολάκη». «Δεν συμμερίζομαι τη γνώμη αυτή, θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ένα κόμμα της Αριστεράς» σημείωσε ο ίδιος.

Μιλώντας για το ενδεχόμενο αποχώρησης Τσακαλώτου, ο κ. Τεμπονέρας είπε πως «είναι ένα κακό σενάριο το οποίο απεύχομαι».

Απανατώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ, το μέλος της ΠΓ υποστήριξε πως «κατά την άποψη μου μια διάσπαση αυτή τη στιγμή δημιουργεί αποστράτευση, δημιουργεί απογοήτευση, δυστυχώς ευνοεί την πολιτική κυριαρχία της ΝΔ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: