Σεισμός 6,3 Ρίχτερ νοτιοδυτικά της Σαμοθράκης – Updates

Σεισμός 6,3 Ρίχτερ νοτιοδυτικά της Σαμοθράκης – Updates

Η μεγάλης διάρκειας δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στη Β. Ελλάδα, τα τουρκικά παράλια, αλλά και την Αττική - Εκατοντάδες τραυματίες στην Τουρκία.

Τελευταία ενημέρωση: 21:02

Ισχυρή σεισμική δόνηση 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ μεγάλη χρονική διάρκεια σημειώθηκε στις 12:25 το Σάββατο, με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Σαμοθράκης, μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης.

Η πρώτη εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ήταν πως η δόνηση ήταν μεγάθους 6,5 βαθμών, είχε επίκεντρο νοτιοδυτικά της Σαμοθράκης (Γεωγραφικό Πλάτος: 40.2302° – Γεωγραφικό Μήκος: 25.3621°) και εστιακό βάθος 5 χλμ. Το επίκεντρο υπολογίζεται στα 20 χλμ Νότια, Νοτιοδυτικά της Σαμοθράκης, και 296 χμ Βόρεια Βορειοανατολικά της Αθήνας.

Ωστόσο, όπως δήλωσε η σεισμολόγος Γεωργία Πανοπούλου, ο σεισμός τον οποίο χαρακτήρισε χπολύ ισχυρό και επιφανειακό, ήταν τελικά της τάξης των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Όπως είπε η κ. Πανοπούλου, θα υπάρξει αρκετή μετασεισμική ακολουθία, ενώ ήδη έχουν σημειωθεί δυο σημαντικοί μετασεισμοί, ένας μεγέθους 4,7 βαθμών και ένας 5 βαθμών.

Ο τομέας Γεωφυσικής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ επίσης ανακοίνωσε μέγεθος σεισμού στους 6,3 βαθμούς. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Βασίλης Καρακώστας, Διευθυντής του Τομέα Γεωφυσικής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, η δόνηση έγινε μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης, 25 χλμ νοτιοδυτικά της Σαμοθράκης.

«Πρόκειται για σεισμό, που έγινε στο σύστημα της τάφρου του βορείου Αιγαίου, όπου έχουν σημειωθεί ισχυροί σεισμοί στο παρελθόν. Είναι η προς τα δυτικά προέκταση του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας. Η πιθανότερη εκδοχή είναι ότι θα έχουμε μια μετασεισμική ακολουθία, η οποία θα διαρκέσει για μερικές εβδομάδες. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για να μπορέσει κανείς να εκτιμήσει αν μπορεί να γίνει μεγαλύτερος σεισμός το προσεχές διάστημα. Το θετικό για τους κατοίκους των νησιών της περιοχής είναι ότι ο σεισμός έγινε σε θαλάσσιο χώρο», εξήγησε ο κ. Καρακώστας.

Όπως επιβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, είχε σταλεί στον Οργανισμό έγγραφο με εκτιμήσεις του καθηγητή Σεισμολογίας, Βασίλη Παπαζάχου, που προέβλεπε σεισμό ακόμη και 7 βαθμών στη συγκεκριμένη περιοχή. Όπως είπε ο κ. Λέκκας, οι περιοχές που περιελάμβανε το έγγραφο Παπαζάχου είναι περιοχές με υψηλή σεισμικότητα, μεταξύ αυτόν και η Κεφαλονιά.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Κώστας Παπαζαχος χαρακτήρισε τον σεισμό πολύπλοκο γεγονός, εξηγώντας ότι υπήρξαν δύο αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις ταυτόχρονες μεταξύ τους, γι αυτό ορισμένα ξένα ινστιτούτα τον κατέγραψαν στους 6,89 βαθμούς. Σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο, πρόκειται για «σεισμό, που σύντομα θα ξεχάσουμε».

Στους 6,4 βαθμούς προσδιορίζει το μέγεθους του σεισμού, σε απόσταση 77 χλμ. νότια-νοτιοδυτικά της Αλεξανδρούπολης, το αμερικανικό γεωλογικό Ινστιτούτο «U.S. Geological Survey». Όπως μετέδωσε το Reuters, το Ινστιτούτο εκτιμά πως το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 10 χλμ.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αλεξανδρούπολη, όπου έπεσε το τηλεοπτικό σήμα, αλλά και στην Ξάνθη, τις Σέρρες, τη Δράμα και της Θεσσαλονίκη. Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στην Αττική. 

Δεκάδες τραυματίες στην Τουρκία
Η ισχυρή σεισμική δόνηση έγινε αισθητή από κατοίκους της Κωνσταντινούπολης, στην γειτονική Τουρκία, επί δεκάλεπτο, αλλά και στα τουρκικά παράλια, δίχως όμως αναφορές ζημιών.

Σύμφωνα με την τουρκική Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (AFAD), 266 άνθρωποι τραυματίστηκαν, κυρίως εξαιτίας του πανικού, που επικράτησε την ώρα του σεισμού, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Νωρίτερα, το τουρκικό πρακτορείο Dogan είχε μεταδώσει δηλώσεις του κυβερνήτη της επαρχίας των Δαρδανελλίων (Τσανάκαλε), Αχμέτ Τσινάρ, που έκανε λόγο για 105 τραυματίες. Επιπλέον, αναφέρεται ότι στην Ίμβρο 30 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με τραύματα, που υπέστησαν στην προσπάθειά τους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας της Ραιδεστού, Αλί Γιερλικάγια, δήλωσε στο δίκτυο CNN Turk ότι 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν, περιλαμβανομένου κι ενός που υπέστη καρδιακό επεισόδιο, αλλά δεν κινδυνεύει η ζωή του.

Ζημιές και μικρο-τραυματισμοί αναφέρθηκαν στη Λήμνο
«O σεισμός έγινε στις 12:25 με προκαταρκτικό μέγεθος 6,5 βαθμούς ρίχτερ. Έγινε στο Βόρειο Αιγαίο στο ρήγμα της Ανατολίας. ‘Εγινε ιδιαίτερα αισθητός στη Σαμοθράκη και τη Λήμνο. Oι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για πολύ μικρές ζημιές», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμης Λέκκας. Όπως επεσήμανε ο κ.Λέκκας, «τα κτίρια στα δυο αυτά νησιά είναι πολύ καλά και το επίκεντρο του σεισμού ήταν στη θάλασσα».

Αναφορές για ζημιές υπάρχουν στη Λήμνο, στο αεροδρόμιο του νησιού, όπου τραυματίστηκε ελαφριά ένας Βρετανός τουρίστας, καθώς κατά τη διάρκεια του σεισμού των 6,3 βαθμών κατέπεσε τμήμα ψευδοροφής.

Στο νοσοκομείο του νησιού μεταφέρθηκαν επίσης με θλαστικά τραύματα μια μητέρα και το παιδί της από το χωριό Κορνός, που κατά τη διάρκεια του σεισμού προσπάθησαν να προστατευθούν κάτω από ένα τραπέζι. Το νοσοκομείο δεν αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω του σεισμού, αν και κατά τη διάρκεια της δόνησης έγινε πρόσκαιρη διακοπή της ηλεκτροδότησής του, πρόβλημα που τώρα έχει αποκατασταθεί.

Ζημιές έχουν αναφερθεί επίσης και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μύρινας, ενώ υπήρξαν κατακρημνίσεις σαθρής τοιχοποιίας σε παλαιές κατοικίες στην ύπαιθρο της Λήμνου. 

Δεκαπενταμελές κλιμάκιο μηχανικών της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, του ΟΑΣΠ και του ΟΣΚ, μεταβαίνει στη Λήμνο για τις επείγουσες αυτοψίες σχολικών μονάδων, αλλά και των δημόσιων και ιδιωτικών κτισμάτων. Σχετική εντολή έδωσε ο υπουργός Υποδομών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Οι μηχανικοί θα συνεργαστούν με τους τοπικούς συναδέλφους τους, που ήδη έχουν αρχίσει τις αυτοψίες.

Αστυνομικές πηγές της Σαμοθράκης ανέφεραν πριν λίγο ότι «ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και είχε μεγάλη διάρκεια, όμως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές ζημιών».

Τέλος, σύμφωνα με τοπικές αστυνομικές αρχές, δεν υπάρχουν αναφορές ζημιών στη Λέσβο.

Σε εγρήγορση ο κυβερνητικός μηχανισμός
Σε συνεχή επαφή με τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που έδωσε εντολή να μεταβεί στην περιοχή ο Γεν. Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλος Γεωργιάδης, όπως και ειδικά κλιμάκια από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Σε Σαμοθράκη και Λήμνο μεταβαίνουν διοικητές μειζόνων σχηματισμών των Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να ενημερωθούν και να συντονίσουν το έργο των Ενόπλων Δυνάμεων εφ’ όσον απαιτηθεί. Υπενθυμίζεται ότι οι μονάδες της ευρύτερης περιοχής βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να συνδράμουν σε αιτήματα των αρμόδιων τοπικών αρχών και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με αφορμή το σεισμό στο Βόρειο Αιγαίο.

Έκτακτη σύσκεψη στελεχών του κόμματος συγκάλεσε νωρίς το απόγευμα και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της οποίας ενημερώθηκε για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά τον σημερινό σεισμό με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να μεταβεί επί τόπου κλιμάκιο του κόμματος, αποτελούμενο από μηχανικούς, προκειμένου να εκτιμήσουν από κοντά τις επιπτώσεις του σεισμού. Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, από τον οποίο ενημερώθηκε για την έκταση των προβλημάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ