Συζήτηση με τον Romain Gavras στην Στέγη

Συζήτηση με τον Romain Gavras στην Στέγη
Photo:

Στις 29 Οκτωβρίου 2013 ο τολμηρός σκηνοθέτης μιλά για την ελευθερία και την υπεράσπιση της διαφορετικότητας.

Ο Romain Gavras αποτυπώνει στα έργα του με τρόπο ιδιαίτερα ρεαλιστικό τη σύγχυση και τη βία που επικρατεί στα σύγχρονα αστικά κέντρα, καθώς και τη σχέση του πολίτη με την εξουσία. Έβαλε τις συμμορίες του Παρισιού, την αστυνομική βία, την οργή των διαδηλωτών στα βίντεο κλιπ των Jay-Z, Kanye West και M.I.A. και αποτύπωσε το σύγχρονο ρατσισμό στην πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους Notre Jour Viendra (Θα έρθει η μέρα και για εμάς). Ο τολμηρός νέος σκηνοθέτης που ξεσηκώνει θύελλες αντιδράσεων στη Γαλλία με τα έργα του, έρχεται στη Στέγη για μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης.

Την Τρίτη 29 Οκτωβρίου, ο τολμηρός νέος σκηνοθέτης θα βρεθεί στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης και θα συζητήσει με τον Γιώργο Αρχιμανδρίτη για τη θεματική των ταινιών του, για το ιδεολογικό έλλειμμα της εποχής μας, τη δυσκολία διαχείρισης της ελευθερίας, την ανάγκη υπεράσπισης της διαφορετικότητας.

O Ρομέν Γαβράς ξεκίνησε σε νεαρή ηλικία να σκηνοθετεί ταινίες μικρού μήκους, ενώ αργότερα δημιούργησε την ομάδα κινηματογραφιστών Kourtrajmé, σκιαγραφώντας τη hip-hop σκηνή του Παρισιού. Το αμφιλεγόμενο βίντεό του, Stress, για το κομμάτι των Justice, σημείωσε ρεκόρ επισκεψιμότητας στο YouTube. Το βίντεοκλιπ που δημιούργησε για το κομμάτι Born Free της M.I.A., προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη διαμάχη, πυροδοτώντας το πρώτο πολιτικό ντιμπέιτ αυτού του είδους στο ίντερνετ. Σκηνοθέτησε επίσης το video clip No Church In The Wild για τους καλλιτέχνες Jay-Z και Kanye West, αποτυπώνοντας την εξέγερση στα αστικά κέντρα.

Διαβάστε ακόμη: Secret Gigs στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Στην πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους, με πρωταγωνιστή τον Vincent Cassel και τίτλο Notre Jour Viendra (Θα έρθει η μέρα και για εμάς) που κυκλοφόρησε το 2010, αποτυπώνει το δράμα ενός νέου άντρα που φιλοδοξεί να ιδρύσει ένα έθνος για όσους έχουν κόκκινα μαλλιά.

Παράλληλα έχει γυρίσει διαφημιστικά για εταιρείες και μάρκες πολυτελείας όπως ο Yves Saint Laurent, το 2011 σκηνοθέτησε την παγκόσμια καμπάνια της Adidas All in, ενώ το 2013 κυκλοφόρησε μια διαφήμιση για τη Samsung με τίτλο Charge,  ένα πανδαιμόνιο εικόνων με αφηνιασμένες cheerleaders, περιπολικά, αμερικανούς ποδοσφαιριστές και πολεμιστές Maori. Την ίδια χρονιά έκανε γυρίσματα με τον ηθοποιό Robert Pattinson, το νέο πρόσωπο για το ανδρικό άρωμα της Dior.

Το 2012 κέρδισε μια σειρά από βραβεία στα UK MVA,  μεταξύ των οποίων αυτά του Καλύτερου Σκηνοθέτη, του Βίντεο της Χρονιάς και του Καλύτερου Ποπ  Βίντεο.

Κεντρική Σκηνή
Ώρα έναρξης: 19:00
Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά μία ώρα πριν την εκδήλωση. (είσοδος από την οδό Λεοντίου)