Σκέφτεστε να αφήσετε τη δουλειά σας; Ξανασκεφτείτε το!

Σκέφτεστε να αφήσετε τη δουλειά σας; Ξανασκεφτείτε το!

Μην παραβλέπετε τις ευκαιρίες που προκύπτουν παράπλευρα.

της Κιμ Γκετί

Σε πολλούς κλάδους όπως τον δικό μου – το μάρκετινγκ – η παραμονή σε μια θέση για δύο χρόνια είναι ο κανόνας. Καταλαβαίνω γιατί συμβαίνει αυτό. Ζούμε σ’ έναν κόσμο όπου κυριαρχεί ο επόμενος μισθός, ο επόμενος τίτλος, η επόμενη ευκαιρία. Σε κάποιες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να σας κάνει να νοιώθετε καλά. Την ίδια στιγμή, όμως, μπορεί να σας περιορίζει.

Η αλλαγή δουλειάς συχνά περιορίζει την επίδραση που μπορείτε να έχετε και την αξία που μπορείτε να αποκομίσετε από την καριέρα σας. Έτσι, χάνετε την ευκαιρία να δείτε τον αντίκτυπο των αποφάσεών σας, να παρακολουθήσετε τους ανθρώπους να αναπτύσσονται πλάι σας, και να χτίσετε τις βαθιές διασυνδέσεις και την εμπιστοσύνη που σας επιτρέπει να κάνετε μεγαλύτερα και τολμηρότερα πράγματα στην καριέρα σας.

Οι άνθρωποι που επιζητούν να ανέλθουν στην εταιρική κλίμακα πρέπει πρώτα να σκεφτούν την αξία της εμβάθυνσης. Αυτό σημαίνει να εστιάζετε σε ό,τι πρόκειται να μάθετε, και όχι στο πού θα σας βγάλει. Επίσης, σημαίνει να μετράτε την επιτυχία με μέτρο εσάς και όχι τους άλλους. Τέλος, σημαίνει να επιθυμείτε έντονα να κάνετε τον οργανισμό σας καλύτερο.

Και σε όλα αυτά μπορείτε πραγματικά να έχετε επίδραση.

Όταν σκέφτομαι τη δική μου καριέρα και τους λόγους για τους οποίους έμεινα στην εταιρεία μου για 13 χρόνια, όλα καταλήγουν στη δυνατότητα που είχα να αλλάζω τη δουλειά μου χωρίς να …αλλάζω δουλειά.

Η έννοια της εταιρικής σκάλας είναι μονόπλευρη – το ένα σκαλοπάτι μετά το άλλο. Όταν βρεθείτε μπροστά σε μια νέα ευκαιρία, σκεφθείτε το κατά πόσο μπορείτε να βρεθεί …πλαγίως σ’ έναν νέο ρόλο. Αρχικά, όλο αυτό μπορεί να μην φαντάζει τόσο ικανοποιητικό, χωρίς τα οφέλη μιας προαγωγής. Όμως, μακροπρόθεσμα θα δείτε τον εαυτό σας να είναι σε θέση να συνεισφέρει περισσότερα, και να επιβραβεύεται γι’ αυτό.

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι δεν προετοιμάζονται για τη συγκεκριμένη θέση μέσω ενός συγκεκριμένου εκπαιδευτικού προγράμματος. Οι περισσότεροι εξ’ αυτών έχουν περάσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας τους οικοδομώντας ένα μεγάλο εύρος δεξιοτήτων και εμπειρίας, πηγαίνοντας δεξιά κι αριστερά και όχι πάντοτε προς τα πάνω. Μαθαίνουν να εργάζονται σε διάφορα τμήματα και ρόλους, με πυξίδα την αξιοποίηση των δεξιοτήτων τους και όχι το κίνητρο της προαγωγής. Οι ίδιοι φροντίζουν να προάγουν την εταιρεία, πριν από οτιδήποτε άλλο.

Για παράδειγμα, ο διευθύνων σύμβουλος της UPS, Ντέιβιντ Άμπνεϊ ξεκίνησε στην εταιρεία σε ηλικία 19 ετών, φορτώνοντας πακέτα σε φορτηγά ενώ σπούδαζε παράλληλα στο πανεπιστήμιο. Και το 2014 ανέλαβε CEO.

Μην ξεχνάτε, λοιπόν, ότι η εύρεση νέων ευκαιριών στα πλαίσια της τρέχουσας δουλειάς σας μπορεί να σας οδηγήσει σ’ ένα μονοπάτι που θα προωθεί τόσο εσάς όσο και τον οργανισμό σας.