Σκυλακάκης: Αίτημα πληρωμής 4 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης εντός Σεπτεμβρίου

Σκυλακάκης: Αίτημα πληρωμής 4 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης εντός Σεπτεμβρίου
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης (Α) κάνει δηλώσεις στον Τύπο για την εξειδίκευση των οικονομικών μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, Αθήνα Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα ολοκληρώσει εμπρόθεσμα τους 15 στόχους, ώστε να στείλει αίτημα για πληρωμή από τις Βρυξέλλες. Ετοιμότητα για αλλαγές στο Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες λόγω κλιματικής αλλαγής.

Ολοκληρώνονται εμπρόθεσμα (έως 30.09) οι 15 στόχοι και τα ορόσημα του «Ελλάδα 2.0», προκειμένου η χώρα να αποστείλει το πρώτο αίτημα πληρωμής για περίπου 4 δισ. ευρώ (1,97 δισ. ευρώ ενισχύσεις και 2,12 δισ. ευρώ δάνεια), ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Όπως είπε, 12 έργα είχαν ήδη ενταχθεί στο Ταμείο έως τον Ιούλιο και άλλα 16 έχουν εγκριθεί προς ένταξη από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα, μεταξύ των οποίων σημαντικές δράσεις αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης: το Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης, αντιπλημμυρικά, εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα, καθώς επίσης έργα εξοικονόμησης ενέργειας, δράσεις ενίσχυσης καινοτομίας/επιχειρηματικότητας.

Παράλληλα, θα έχουν ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου ή των πρώτων ημερών του Οκτωβρίου οι προγραμματικές συμφωνίες της χώρας μας με δύο διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων/EIB και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης/EBRD) για την παροχή δανειοδότησης για επιχειρηματικές επενδύσεις, ενώ εντός των προσεχών ημερών θα δημοσιευθεί η πρόσκληση προς τις ελληνικές τράπεζες και θα τεθούν σε διαβούλευση οι επιλεξιμότητες με βάση τις οποίες θα εντάσσονται στο σχήμα δανεισμού του Ταμείου Ανάκαμψης οι επιχειρηματικές επενδύσεις.

«Προετοιμαζόμαστε για αναπροσαρμογή, εφόσον χρειασθεί, στη νέα πραγματικότητα της κλιματικής κρίσης, που έγινε με οδυνηρό τρόπο ορατή σε αρκετές χώρες της Ε.Ε. το καλοκαίρι αυτό, μέσω και αξιοποίησης της δυνατότητας μερικής ανακατεύθυνσης πόρων του Ταμείου, σύμφωνα πάντοτε με τις προβλέψεις του Κανονισμού», δήλωσε ο Θ. Σκυλακάκης.