Σκυλακάκης: Σίγουρα θα είμαστε αρκετά πάνω από την πρόβλεψή μας για ανάπτυξη 3,6%

Σκυλακάκης: Σίγουρα θα είμαστε αρκετά πάνω από την πρόβλεψή μας για ανάπτυξη 3,6%
Ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρος Σκυλακάκης κάνει ανακοινώσεις σχετικά με τα μέτρα στήριξης της οικονομίας την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, Αθήνα Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Να σημειωθεί πως κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης έχουν ταχθεί ξεκάθαρα κατά ενός νέου lockdown, εστιάζοντας και στις επιπτώσεις που θα είχε ένα νέο κλείσιμο της οικονομίας στο επιχειρείν και στην αγορά εργασίας.

«Δε νοείται να προκαλέσουμε μείζονα καταστροφή στην οικονομία και στην κοινωνία όταν έχουμε τη δυνατότητα εμβολιασμού», διεμήνυσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης αποκλείοντας το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown.

Να σημειωθεί πως κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης έχουν ταχθεί ξεκάθαρα κατά ενός νέου lockdown, εστιάζοντας και στις επιπτώσεις που θα είχε ένα νέο κλείσιμο της οικονομίας στο επιχειρείν και στην αγορά εργασίας.

Το ενδεχόμενο να ληφθούν καθολικά απαγορευτικά μέτρα απέρριψε επίσης νωρίτερα ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. «Δε νοείται να πάμε σε μέτρα lockdown όταν υπάρχει η δυνατότητα του εμβολιασμού και στο βαθμό που τα εμβόλια προστατεύουν. Εφόσον τα εμβόλια προστατεύουν δεν υπάρχει τέτοιο σενάριο», τόνισε ο κ. Σκυλακάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σχολίασε επίσης την αναπτέρωση της εμβολιαστικής ζήτησης τις τελευταίες ημέρες λέγοντας πως υπήρξε «καθυστέρηση στο πρόγραμμα εμβολιασμών τις τελευταίες εβδομάδες, αυτό άρχισε να ανατρέπεται τις τελευταίες ημέρες, είχαμε αύξηση των ραντεβού».

Αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας, έκανε λόγο για καλύτερα εικόνα με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα ενώ υπογράμμισε τη σημασία του τουρισμού στη διατήρηση της αυτή της εικόνας.

«Τους επομένους 6 με 8 μήνες θα ακούτε συνεχώς για νέες μεγάλες επενδύσεις. Όλα αυτά μού δίνουν αισιοδοξία. Ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος είναι συνάρτηση και του τουρισμού, αν ο τουρισμός πάει στο 4,5% (έσοδα) του ’19 και όχι στο 3,5%… Σίγουρα θα είμαστε αρκετά πάνω από το 3,6%. Ήδη στο α’ εξάμηνο φέτος έχουμε πάει με πολύ ταχύτερο ρυθμό από το 3,6%», είπε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε το θέμα του τουρισμού,  έχουμε καλύτερη εικόνα της οικονομίας το α’ εξάμηνο. Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές ήταν 15% πάνω τον Ιούνιο σε σχέση με το 2019. Έχουμε αύξηση κατανάλωσης πολύ σημαντική, οι κατασκευές έχουν “πάρει φωτιά”. Γίνονται πολλές αγορές λόγω αποταμιεύσεων και μεγάλο κύμα επενδύσεων», συνέχισε.

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, η οικονομία ανακάμπτει. Όπως είπε, τα έσοδα σε σχέση με το σενάριο του μεσοπρόθεσμου με 3,6% ανάπτυξη είναι λίγο καλύτερα και πιο κοντά στο σενάριο του προϋπολογισμού με 4,8% ανάπτυξη.

«Δημοσιονομικά έχουμε πολύ μεγάλη επιβάρυνση αυτά τα δυο χρόνια, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει ατύχημα. Έχουμε σημαντικά διαθέσιμα, αλλά πρέπει να τα διαχειριστούμε με προσοχή», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για μια νέα ευνοϊκή ρύθμιση για τα χρέη της πανδημίας, ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση θα τελειώσει σε δυο εβδομάδες, τονίζοντας, ωστόσο ότι «κούρεμα υποχρεώσεων δεν υπάρχει στο τραπέζι».

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο για μπόνους για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις στους κλάδους υψηλής φοροδιαφυγής ο κ. Σκυλακάκης σχολίασε ότι «το είχαμε ετοιμάσει πριν την πανδημία είναι κομμάτι και του Ταμείου Ανάκαμψης και αφορά κλάδους με χαμηλές ηλεκτρονικές συναλλαγές και υψηλή απώλεια ΦΠΑ».

Όπως επισήμανε «όταν επανέλθουμε στην κανονικότητα, οι φοροαπαλλαγές που έχουμε κάνει θα φανούν πολύ περισσότερο». «Θέλουμε να συνεχίσουμε τις μειώσεις φόρων αλλά πρέπει να δούμε πώς θα πάει η οικονομία φέτος το καλοκαίρι και πώς θα πάει και η πανδημία για να κάνουμε σχεδιασμό το 2022. Μέχρι και το 2022 δεν έχουμε μόνιμα μέτρα όλη η εικόνα των μόνιμων μέτρων θα έρθει από το ‘23 και μετά», διευκρίνισε.

Τέλος, αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης ο υπουργός σημείωσε «ότι την άλλη Τρίτη γίνεται η τελική έγκριση στο ECOFIN, τα χρήματα θα έρθουν μέχρι τέλος Αυγούστου και θα πάμε στη Βουλή μετά την έγκριση. Ήδη έχουμε βάλει πάνω από 10 έργα τα οποία έχουν δρομολογηθεί. Από το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει το πρόγραμμα των δανείων, το μεγάλο πρόγραμμα που είναι δάνεια με τόσο χαμηλό επιτόκιο που μέσω του χαμηλού επιτοκίου μεταφέρεται και μια επιδότηση».