«Σκοτεινό» σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

«Σκοτεινό» σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

Σχέδιο με την ονομασία «Ασημένια Δραχμή» το 2012 αποκαλύπτει η εφημερίδα το «Βήμα» με την εμπλοκή εγχώριων παραγόντων. 

Πολλά έχουν γραφτεί για το πόσο κοντά έφτασε η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ, ιδίως την τεταμένη περίοδο του 2012. Φαίνεται πάντως πως plan b δεν είχαν μόνο οι Γερμανοί, αλλά και εγχώριοι παράγοντες που είχαν ετοιμάσει σχέδιο με την κωδική ονομασία «Ασημένια Δραχμή».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα το «Βήμα», σχετική δικογραφία στην οποία αναγράφεται η εμπλοκή ντόπιων παραγόντων αλλά και επικεφαλής λόμπι από τις ΗΠΑ, βρίσκεται στα χέρια του ανακριτή Δ. Φούκα.

Οι δικαστές οι οποίοι ερευνούν την υπόθεση έχουν μείνει άφωνοι, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Βήματος, για το πώς δρούσαν ανενόχλητοι περίεργοι λομπίστες αλλά και άτομα που είχαν πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες και έγγραφα τα οποία συνδέονται ευθέως με θέματα εθνικής κυριαρχίας. Μεταξύ αυτών και εμπλεκόμενος ο οποίος χάρασσε προσωπική γραμμή εξωτερικής πολιτικής σε μια κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα.

Στο σχέδιο εξόδου εμπλεκόταν και λατινομαμερικανός ιδιοκτήτης ορυχείου ο οποίος είχε επισκεφθεί την Ελλάδα, ενώ, υπάρχουν «καυτά» στοιχεία για τη δράση πρακτόρων που βρίσκονται στις παρυφές υπηρεσιών τουλάχιστον τριών χωρών.

Το σχέδιο περιελάμβανε την εκτύπωση χαρτονομισμάτων δραχμής αλλά και παραγωγής «καλύμματος» του νομίσματος σε ασήμι, την οποία θα αναλάμβανε ο εμπλεκόμενος επιχειρηματίας, αλλά και ντόπιοι παράγοντες που θα εισέπρατταν, αν υλοποιούνταν το σχέδιο, εκατομμύρια δολάρια.

Όπως αναφέρει το «Βήμα» το σχέδιο φαίνεται να είχε εξυφανθεί μετά τις εκλογές του 2012, ενώ για το πρωτοφανές δικαστικό εύρημα έχει ενημερωθεί και το Μέγαρο Μαξίμου και μάλιστα στα πολύ υψηλά κλιμάκια.

Διαβάστε ακόμη: 

Έτσι σώθηκε το ευρώ: Γιατί δεν εφαρμόστηκε το μυστικό «Σχέδιο Ζ»