Snapchat εναντίον Τραμπ: Έπαψε να προωθεί τον λογαριασμό του

Snapchat εναντίον Τραμπ: Έπαψε να προωθεί τον λογαριασμό του
Photo: pixabay.com
To Snapchat ανακοίνωσε ότι μετά τις δηλώσεις του Τραμπ σταμάτησε να προωθεί τον λογαριασμό του.

To Snapchat ανακοίνωσε ότι έχει σταματήσει να προωθεί τον λογαριασμό του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Ως αποτέλεσμα, ο λογαριασμός δεν θα εμφανίζεται πλέον στην ενότητα Discover της εφαρμογής. Η εταιρεία αναφέρει σχετικά με τη απόφαση ότι «δεν θα ενισχύσει φωνές που υποκινούν φυλετική βία και αδικία».

Η απόφαση έρχεται μετά τις δηλώσεις Τραμπ πως θα είχαν χρησιμοποιηθεί όπλα και σκυλιά για να αντιμετωπίσουν διαδηλωτές εάν είχαν παραβιάσει το φράκτη του Λευκού Οίκου και ενώ και το Twitter αποφάσισε να μην εμφανίζει ορισμένες από τις θέσεις του προέδρου.

Η εταιρεία Snapchat Snap είπε: «Η φυλετική βία και η αδικία δεν έχουν θέση στην κοινωνία μας και είμαστε μαζί με όλους όσους αναζητούν ειρήνη, αγάπη, ισότητα και δικαιοσύνη στην Αμερική».

Η κίνηση είναι πιθανό να τροφοδοτήσει εντάσεις μεταξύ του Λευκού Οίκου και των social media, οι οποίες κλιμακώθηκαν όταν το Twitter πρόσθεσε ετικέτες fact-checking σε ορισμένα από τα tweets του Προέδρου την περασμένη εβδομάδα. Ο πρόεδρος στη συνέχεια υπέγραψε εκτελεστική εντολή επιδιώκοντας να περιορίσει τη νομική προστασία που προσφέρεται στον κλάδο. Το Twitter έκρυψε αργότερα ένα από τα tweets του προέδρου για παραβίαση των κανόνων του σχετικά με την προώθηση της βίας.

Η δράση του Snapchat εκτιμάται επίσης πως θα ασκήσει επιπλέον πίεση στο Facebook. Ο διευθύνων σύμβουλός του, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, αντιστάθηκε σε εσωτερικές και εξωτερικές πιέσεις για παρέμβαση σε σχέση με δημοσιεύσεις του Τραμπ στην πλατφόρμα του. Ο Ζούκερμπεργκ υποστήριξε ότι οι αρχές της ελευθερίας του λόγου της εταιρείας υπδεικνύουν ότι οι θέσεις του προέδρου πρέπει να παραμείνουν αμετάβλητες.

Ο Πρόεδρος Τραμπ έχει περισσότερους από ένα εκατομμύριο ακόλουθους στο Snapchat, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η εφαρμογή θεωρείται «βασικό πεδίο μάχης» για την εκστρατεία επανεκλογής του Τραμπ επειδή προσφέρει έναν τρόπο προσέγγισης ψηφοφόρων που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά. Σημειώνεται πως ο λογαριασμός του προέδρου δεν θα τεθεί σε αναστολή και δεν θα διαγραφεί.

Ωστόσο, το γεγονός ότι δεν θα εμφανίζεται στο Discover σημαίνει ότι οι αναρτήσεις του θα εμφανίζονται μόνο από άτομα που αναζητούν απευθείας τον λογαριασμό του.

Τη Δευτέρα, ο διευθύνων σύμβουλος της Snap, Έβαν Σπίγκελ, έστειλε ένα σημείωμα στο προσωπικό, στο οποίο αναφέρει λεπτομερώς τις απόψεις του για τις ταραχές που προκλήθηκαν από τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. «Κάθε λεπτό στεκόμαστε σιωπηλοί απέναντι στο κακό και στην αδικία. Όσο για το Snapchat, απλά δεν μπορούμε να προωθήσουμε λογαριασμούς στην Αμερική που συνδέονται με άτομα που υποκινούν φυλετική βία, είτε το κάνουν είτε εκτός της πλατφόρμας μας. Η πλατφόρμα περιεχομένου Discover μας είναι μια επιμελημένη πλατφόρμα, όπου αποφασίζουμε τι προωθούμε», πρόσθεσε.