Societe Generale για Ελλάδα: Η Fitch θα αναβαθμίσει σε θετικές τις προοπτικές – Σίγουρη η επενδυτική βαθμίδα

Societe Generale για Ελλάδα: Η Fitch θα αναβαθμίσει σε θετικές τις προοπτικές – Σίγουρη η επενδυτική βαθμίδα
epa06355436 (FILE) A file photo dated 16 February 2012 showing the logo of French bank Societe Generale at the entrance of the bank's headquarters in La Defense business district in Puteaux, near Paris, France. Financial Times on 28 November 2017 reports French bank Societe Generale may close as much as 15 per cent of its branches while at the same time axing some 900 jobs in an effort to cut costs in France. EPA/IAN LANGSDON *** Local Caption *** 51129509 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αισιόδοξη για την ελληνική οικονομία η Societe Generale…

Tην αισιοδοξία πως ο αμερικανικός οίκος Fitch Ratings θα αναβαθμίσει σε θετικές τις προοπτικές της Ελλάδας, αφήνοντας όμως αμετάβλητη την αξιολόγηση, εξέφρασε με ερευνητικό σημείωμά της η γαλλική τράπεζα Societe Generale.

Πιο συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται, η Fitch θα μπορούσε να διατηρήσει αμετάβλητη την αξιολόγηση της Ελλάδας (BB+ stable), αλλά να αναθεωρήσει επί τα βελτίω το outlook, ήτοι τις προοπτικές, από σταθερό σε θετικό. Υπενθυμίζεται πως ο οίκος αξιολόγησης τελευταία φορά αναβάθμισε  τη χώρα μας τον Ιανουάριο του 2023 ενώ δημοσίευσε ένα αισιόδοξο σχόλιο για το Ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας στις 10 Μαΐου αναγνωρίζοντας τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών της. 

Να σημειωθεί, λέει η Societe Generale, πως το Πρόγραμμα Σταθερότητας που δημοσιεύθηκε από την ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα μειωθεί στο 135% έως το 2026, χαμηλότερο από τον δείκτη χρέους προς ΑΕΠ της Ιταλίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, «επισημάναμε σε παλαιότερη δημοσίευσή μας γιατί η Ελλάδα θα μπορούσε να ανακτήσει την  επενδυτική βαθμίδα ήδη από τον Οκτώβριο. Οι ισχυρές επενδύσεις ενίσχυσαν την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, παρότι το δημόσιο χρέος έχει ανακάμψει λόγω COVID». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ωστόσο, με μεγάλο μέρος του χρέους της Ελλάδας να οφείλεται στον δημόσιο τομέα εξασφαλίζει σχετικά χαμηλό κόστος δανεισμού και πολύ μεγάλες λήξεις, γεγονός που μείωσε τον αντίκτυπο της αύξησης των επιτοκίων κατά τη διάρκεια του κύκλου αύξησης των επιτοκίων.

Οι οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίζουν την Ελλάδα από το 2016, με τον S&P και τον Fitch να δίνουν αξιολόγηση BB+, ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Την ίδια στιγμή, το μόνο εμπόδιο για την επενδυτική βαθμίδα φαίνεται να είναι η πολιτική αβεβαιότητα. Δηλαδή, εάν η αλλαγή της δημόσιας πολιτικής οδηγήσει σε παύση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του NGEU, η πτωτική τάση του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ το 2023-2025 ενδέχεται να μην συνεχιστεί. 

Eκλογές

Σύμφωνα με τη γαλλική τράπεζα, πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών στις 21 Μαΐου, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ελαφρύ προβάδισμα του κυβερνώντος κόμματος Νέα Δημοκρατία (ΝΔ), υποδηλώνοντας ότι ο σχηματισμός συνασπισμού μπορεί να είναι δύσκολος. Ωστόσο, τα αποτελέσματα των εκλογών έδειξαν ότι η ΝΔ είναι πιο δημοφιλής από ό,τι έδειχναν οι δημοσκοπήσεις. Το κεντροδεξιό κόμμα εξασφάλισε το 41% των ψήφων, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις το 20%. 

Στον δεύτερο γύρο, αναμένεται να υιοθετηθεί ένα σύστημα ενισχυμένης αναλογικής, βάσει του οποίου το πλειοψηφούν κόμμα με πάνω από 25% των ψήφων θα κερδίσει 20 επιπλέον έδρες και μία επιπλέον έδρα για κάθε 0,5 εκατοστιαία μονάδα άνω του 25%, έως το 40%.  Οι υπόλοιπες έδρες θα κατανεμηθούν αναλογικά. Αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο κόμμα θα χρειαστεί μόνο το 40% για να κερδίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών και οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις αύξησαν σημαντικά τις πιθανότητες να κερδίσει η ΝΔ περισσότερες από 150 από τις 300 έδρες του κοινοβουλίου στις εκλογές του δεύτερου γύρου στις 25 Ιουνίου.

Η βαθμίδα έχει προεξοφληθεί

Το spread μεταξύ του ελληνικού και του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου μειώθηκε κατά 19 μ.β., σε -47 μ.β., τη Δευτέρα 22 Μαΐου, με το ράλι στα ελληνικά ομόλογα να συνεχίζεται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας (Γράφημα 11). Τώρα το spread βρίσκεται στο ιστορικό χαμηλό των -52 μ.β., γεγονός το οποίο σηματοδοτεί μια εντυπωσιακή κίνηση 52 μ.β. από τις αρχές Μαΐου. 

Ένα άρθρο των Financial Times ανέφερε ότι οι short θέσεις στα ελληνικά ομόλογα έφτασα στα 500 εκατ. ευρώ ακριβώς πριν από τις εκλογές, και πράγματι είδαμε καθαρές ροές πωλήσεων από τον Μάρτιο, κάτι που πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να είχε ενισχύσει το ράλι της αγοράς τη Δευτέρα (Γράφημα 12). 

Σημειώνεται πως η έξοδος της Ιταλίας στις αγορές εκείνες τις ημέρες μπορεί επίσης να είχε αντίκτυπο στο spread.

Σε σύγκριση με την αντίδραση της αγοράς, με τη μείωση κατά 36 μ.β στο spread των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων έναντι των ισπανικών κατά την έκπληξη της αναβάθμισης της Πορτογαλίας το 2017, η πτώση 52 μ.β στο spread Ελλάδας-Ιταλίας από τις αρχές Μαΐου φαίνεται να περιλαμβάνει την αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, θεωρεί η γαλλική τράπεζα.

Τέλος, «Πιστεύουμε ότι το 10ετές spread των ελληνικών ομολόγων έναντι των ιταλικών θα συνεχίσει να μειώνεται μέχρι το τέλος του έτους, αν τα θεμελιώδη μεγέθη αποδειχθούν ισχυρά, αλλά πιστεύουμε ότι θα είναι περισσότερο μια αργή πτώση παρά μια απότομη.

Η αναβάθμιση στις 20 Οκτωβρίου από την S&P ή την 1η Δεκεμβρίου από τη Fitch είναι πλέον σχεδόν βέβαιη», καταλήγει η SocGen.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: