«Σοκ ύφεσης»: Γιατί η Bank of America κάνει μια ζοφερή προειδοποίηση για το μέλλον

«Σοκ ύφεσης»: Γιατί η Bank of America κάνει μια ζοφερή προειδοποίηση για το μέλλον
Currency signs falling (Photo by Bjoern Holland / Image Source / Image Source via AFP) Photo: AFP
Η συζήτηση για μια επικείμενη ύφεση είναι αχαλίνωτη σε όλο τον κόσμο και πλέον μια μεγάλη τράπεζα των ΗΠΑ έχει εκδώσει τη δική της τρομερή πρόβλεψη για την παγκόσμια οικονομία.

του Tristan Bove

Έχει περάσει πάνω από ένας μήνας από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, οδηγώντας σε απρόβλεπτες και παρατεταμένες επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία. Σε συνδυασμό με το πρόβλημα του πληθωρισμού που είχε ήδη εκτινάξει τις τιμές σχεδόν κάθε εμπορεύματος, τα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα άρχισαν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας πολυαναμενόμενης ύφεσης.

Σε μια έκθεση επενδυτικής στρατηγικής που εστάλη σε πελάτες την Πέμπτη, αναλυτές της Bank of America προειδοποίησαν ότι «ο πληθωρισμός πάντα προηγείται της ύφεσης» και ότι οι αυστηρότερες νομισματικές πολιτικές που εφαρμόζονται για τον έλεγχο των αυξανόμενων τιμών καθιστούν πολύ πιθανό ένα «σοκ ύφεσης».

Ο πληθωρισμός είναι ο όλεθρος της οικονομίας των ΗΠΑ εδώ και μήνες και τα ποσοστά έχουν φτάσει σε νέα υψηλά από την έναρξη του πολέμου. Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού εκτινάχθηκε στο 7,9% τον Φεβρουάριο, το υψηλότερο των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, και οι τελευταίες προβλέψεις δείχνουν ότι το ποσοστό του Μαρτίου θα μπορούσε να φτάσει το 8,5%, σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα UBS. Ένα τέτοιο ποσοστό θα ήταν το υψηλότερο από το 1981.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει επικεντρωθεί στο πρόβλημα εδώ και μήνες –  η κεντρική τράπεζα άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια πριν από κάποιες εβδομάδες σε μια προσπάθεια να μετριάσει τη ζήτηση και να αντιμετωπίσει τον ξέφρενο πληθωρισμό.

Τα υψηλότερα επιτόκια οδήγησαν σε αντιστροφή της λεγόμενης καμπύλης αποδόσεων, πράγμα που σημαίνει ότι οι βραχυπρόθεσμες αποδόσεις έγιναν ξαφνικά πολύ πιο ελκυστικές από τις παραδοσιακά υψηλότερες μακροπρόθεσμες. Η αύξηση των βραχυπρόθεσμων αποδόσεων είναι ένας δείκτης ότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι το άμεσο μέλλον της αγοράς είναι καλύτερο από το μακροπρόθεσμο.

Οι αναλυτές της BofA λένε ότι αυτή η αντιστροφή είναι ένα σημάδι ότι η ύφεση είναι κοντά. «Οι καμπύλες αποδόσεων γίνονται πάντα απότομες καθώς αρχίζουν οι υφέσεις», αναφέρει η έκθεση.

Πηγή: fortune.com