«Σοκ και δέος» από την κίνηση της Ελβετικής Τράπεζας

«Σοκ και δέος» από την κίνηση της Ελβετικής Τράπεζας
Photo:

Εγκατέλειψε την πολιτική της ελάχιστης συναλλαγματικής ισοτιμίας του φράγκου η κεντρική τράπεζα της χώρας.

Το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Ελβετίας (SNB) εγκατέλειψε σήμερα την ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία των 1,20 ελβετικών φράγκων έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, τερματίζοντας έτσι μια πολιτική τριών ετών που στόχο είχε να προστατεύσει την οικονομία της χώρας έναντι της ευρωπαϊκής κρίσης κρατικού χρέους.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας, επίσης, μείωσε το επιτόκιο σε καταθετικούς λογαριασμούς όψεως που υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο χρηματικό όριο.

Επίσης η τράπεζα έθεσε νέο range για το τριμηνιαίο libor μεταξύ -1,25% και -0,25%.

Στην ανακοίνωσή της, η Ελβετική Κεντρική Τράπεζα ανέφερε πως ο στόχος της ελάχιστης ισοτιμίας με το ευρώ εισήχθη το 2011 προσθέτοντας πως αυτό το έκτακτο και προσωρινό μέτρο προστάτευσε την οικονομία από την κρίση της ευρωζώνης. Αναφέρει όμως, επίσης, ότι οι αποκλίσεις των νομισματικών πολιτικών έχουν διευρυνθεί σημαντικά, τάση που αναμένεται να ενταθεί στο μέλλον. Το ευρώ υποχωρεί έναντι του δολαρίου και αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε αποδυνάμωση του ελβετικού νομίσματος έναντι του αμερικανικού, τονίζει η SNB. Υπό αυτές τις συνθήκες η διατήρηση του συναλλαγματικού στόχου έναντι του ευρώ δεν θεωρείται δικαιολογημένη, αναφέρει.

Μετά την ανακοίνωση της SNB, επικράτησε πανικός στις αγορές, με το ελβετικό νόμισμα να ενισχύεται περίπου 30% σε σχέση με το ευρώ (0,805 φράγκα ανά ευρώ) και 25% συγκριτικά με το δολάριο (88 φράγκα ανά δολάριο).

Αρχικά ο FTSEurofirst 300 βρέθηκε να υποχωρεί κατά 2,1% με το άκουσμα της ανακοίνωσης. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Γερμανίας βρέθηκαν σε νέο ιστορικό χαμηλό, αγγίζοντας το 1,405%.

Στο χρηματιστήριο της Ελβετίας, ο δείκτης SMI βρέθηκε να βουλιάζει 7% στις 605,88 μονάδες. Το ευρώ άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο 11 ετών, στα 1,1597 δολ., ενώ ο χρυσός βρέθηκε να καταγράφει άλμα 2,4% στα 1.260 δολ. ανά ουγκιά..

Έκτοτε η κατάσταση εξομαλύνεται και πλέον ο δείκτης DAX 30 βρίσκεται σε θετικό έδαφος καταγράφοντας άνοδο 0,24% στις 9.840 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης “Stoxx Europe 600 Index” σημείωσε άνοδο 3,8% στις 352.55 μονάδες στην αγορά του Λονδίνου,αντισταθμίζοντας απώλειες έως και 2% που κατέγραφε νωρίτερα.

«Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας ακολούθησε πολιτική σοκ και δέους» γράφει ο Michael Mackenzie, των Financial Times. «Είναι μία πολύ επικίνδυνη κίνηση. Μπορείτε να το δείτε αυτό και από την ακραία αντίδραση της αγοράς» δηλώνει και ο Alessandro Bee, της Sarasin. «Στις αγορές έγινε σεισμός» δήλωσε ο George Buckley, της Deutsche Bank και συμπλήρωσε: «Ανατίμηση του νομίσματος κατά 20% σαφέστατα θα επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, αντισταθμίζοντας τη μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης».

«Αναλυτές εξηγούν πως η απόφαση της SNB μπορεί να αποδίδεται στο κόστος των παρεμβάσεων στις οποίες είχε προχωρήσει τους τελευταίους μήνες» σχολιάζουν οι Financial Times. Το φράγκο είχε δεχθεί έντονες πιέσεις, καθώς οι επενδυτές στρέφονταν σε «ασφαλείς» τοποθετήσεις λόγω της κρίσης στην Ουκρανία και ενώ αυξάνονταν οι προσδοκίες για πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Τις τελευταίες ημέρες, οι παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος πρέπει να κόστισαν πολλά στην SNB με αποτέλεσμα να οδηγείται στη σημερινή απόφαση. Δεδομένων των πιέσεων στην ισοτιμία του νομίσματος, εάν η SΝΒ δεν κατάφερνε να διατηρήσει τη σύνδεση του ευρώ με το φράγκο, θα δεχόταν σοβαρό πλήγμα αξιοπιστίας» εξηγεί ο Ipek Ozkardeskaya, αναλυτής στο Swissquote. Την ίδια άποψη διατυπώνει κι ο John Hardy της Saxo Bank. «Η SNB βρέθηκε σε μία κατάσταση όπου δεν θα μπορούσε να ελέγξει τη νομισματική πολιτική σε μία πορεία σύνδεσης (με ένα άλλο νόμισμα) εάν δεν ακολουθούσε τις κινήσεις των άλλων κεντρικών τραπεζών. Η αγορά προσπαθεί τώρα να βρει νέα αποτίμηση…. Γίνονται απεγνωσμένες κινήσεις εξόδου από τις ελβετικές θέσεις».

Διαβάστε ακόμη: 

Κάποιοι μετέφεραν στην Ελβετία εκατοντάδες δισ. σε ελάχιστα λεπτά