Σωκράτης Κόκκαλης: Έρχεται σχέδιο για την ανάκαμψη της Intralot την επόμενη τριετία

Μέσα στον επόμενο μήνα θα ολοκληρωθεί ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της εταιρείας, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΣ του Ομίλου στη γενική συνέλευση.

Την εκτίμηση ότι οι παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη άνοιξη έχουν ήδη αρχίσει να αποδίδουν και τα αποτελέσματά τους θα γίνουν ακόμη πιο εμφανή στη συνέχεια της χρονιάς εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΔΣ και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου INTRALOT, Σωκράτης Κόκκαλης, μιλώντας σήμερα στη γενική συνέλευση της εταιρείας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ιntralοt υποστήριξε πως «σε σύντομο χρονικό διάστημα κατορθώσαμε να βελτιώσουμε την άμεση ρευστότητα της εταιρείας χωρίς να προχωρήσουμε σε νέο δανεισμό, ενώ προχωρήσαμε σε αναδιοργάνωση της θυγατρικής στις ΗΠΑ, που σήμερα απασχολούνται 650 άτομα». Εξέφρασε, δε, την πεποίθηση ότι οι ενέργειες που υλοποιούνται θα έχουν εμφανές αποτέλεσμα, αφού «έχουμε προβεί σε σοβαρές διορθώσεις και αλλαγές, οι οποίες έχουν επιφέρει μια δραματικά καλύτερη παρακολούθηση των οικονομικών λειτουργιών».

«Το 2018 δεν ήταν μια καλή χρονιά για την εταιρεία», δήλωσε, πραγματοποιώντας έναν σύντομο απολογισμό της προηγούμενης χρήσης, καθώς «συνεχίστηκε μια αρνητική πορεία και με αποκορύφωμα την απώλεια σημαντικών συμβάσεων, με αποτέλεσμα να κρίνεται αναγκαία μια άμεση παρέμβαση».

Ο ίδιος, μάλιστα, πρόσθεσε πως «από τον Μάρτιο του 2019, μετά και από την απώλεια του στοιχήματος στην Τουρκία, τον Φεβρουάριο του 2019, ξεκίνησε μια ριζική αναδιοργάνωση της εταιρείας σε όλους τους τομείς». Η αναδιοργάνωση, σημείωσε, περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, δύο αναπληρωτές CEO, πλήρη αλλαγή του οργανογράμματος της εταιρείας, στελέχωση με ανθρώπους από το εσωτερικό και ανάδειξή τους. Σημειώνεται ότι η αγορά των ΗΠΑ παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για τα επόμενα χρόνια «για τους λόγους ότι έχουμε ήδη πολύ σοβαρή παρουσία αλλά και για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων στον τομέα του αθλητικού στοιχήματος», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Intralot.

Ο πρόεδρος της Intralot συμπλήρωσε, επιπλέον ότι «σε αυτό που δίνουμε ιδιαίτερη σημασία είναι να μπορέσουμε, είτε από μόνοι μας, είτε μέσω συνεργασιών στον τομέα της τεχνολογίας, να βελτιώσουμε τα κόστη μας. Οι νέες συμβάσεις είναι ξεκάθαρο ότι θα αποφέρουν και ρευστότητα και θα είναι και κερδοφόρες. Όλα γίνονται για να επανέλθει σε κερδοφορία η εταιρεία», ενώ παράλληλα ανέφερε πως σύντομα θα γνωστοποιηθεί και το νέο, τριετές business plan που εκπονείται σε συνεργασία με τη PwC.

«Είμαι αισιόδοξος, έπειτα από μερικά χρόνια, που δεν είχα ασχοληθεί με λεπτομέρεια, ανακαλύπτω πλέον κρυφά asset και δυνατότητες για τον Όμιλο. Είμαστε μια πολυεθνική, πρέπει να δώσουμε σημασία στις αγορές που είναι σημαντικές για εμάς και να μην εξισώνουμε όλες τις αγορές μας στο ίδιο επίπεδο», παρατήρησε.

Ερωτηθείς για τους παράγοντες στους οποίους οδήγησαν στην ανάγκη παρέμβασης, ο κ. Κόκκαλης είπε «Είχαμε επικεντρωθεί στο financing για να καλύπτουμε αδυναμίες στους τομείς της τεχνολογίας και της εμπορικής πολιτικής. Η Ιntralοt έχει τη δυνατότητα να επανέλθει δυναμικά στην αγορά. Είναι σε εξέλιξη και ένα σχέδιο, ώστε να μπορούμε να συνεργαστούμε με μικρότερες εταιρείες που έχουν καλά προϊόντα, τα οποία θα «κουμπώνουν» πάνω στα δικά μας. Πρόκειται για εξέλιξη που θα έχει σημαντική επίπτωση στην παρουσία μας σε ανταγωνιστικές αγορές, όπως οι ΗΠΑ. Τον επόμενο μήνα ελπίζουμε να κλείσουμε μια πολύ σημαντική συμφωνία σε συνεργασία με διεθνή ανταγωνιστή μας στη Γερμανία, με την Ένωση των κρατικών λοταριών των διάφορων ομοσπονδιακών κρατιδίων».

Οι εξελίξεις στις αγορές που δραστηριοποιείται η Intralot

Επιπροσθέτως, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, Χρυσόστομος Σφάτος, αναφέρθηκε στις αλλαγές που έγιναν τον τελευταίο καιρό, ενώ ο έτερος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, Ν. Νικολακόπουλος μίλησε για τα νέα συμβόλαια που διεκδικεί η εταιρεία.

Συγκεκριμένα, ο κ. Νικολακόπουλος είπε «είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε μέσω καινοτομίας να αναπτύξουμε την εγκατεστημένη μας βάση» και «στην αγορά των ΗΠΑ, όπου έχουμε εξασφαλίσει το 85% του τζίρου μέχρι το 2027 και κοιτάμε για καινούργια συμβόλαια. Στο αθλητικό στοίχημα έχει ψηφιστεί το κανονιστικό πλαίσιο στο Ιλινόι, περιμένουμε το Οχάιο και το Άρκανσο. Θεωρούμε πως είναι τεράστια ευκαιρία για την Ιntralοt».

Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει ήδη εξασφαλίσει τρεις ανανεώσεις συμβολαίων στις ΗΠΑ, για τις οποίες ο κ. Νικολακόπουλος δήλωσε ότι «ξεκινήσαμε στους δύο μεγαλύτερους πελάτες, το Ιλινόι (παραγωγική λειτουργία για λογαριασμό της Camelot) και το Οχάιο (με νέα υπηρεσία που δίνει τη δυνατότητα να παίζουν οι παίκτες με κάρτες). Στο Νέο Μεξικό είμαστε στη φάση των προδιαγραφών, στη Μοντάνα διαπραγματευόμαστε τους όρους και στην Ουάσιγκτον έχει πάει προς ψήφιση στις 9 Ιουλίου το συμβόλαιο στο Περιφερειακό Συμβούλιο».

Αναφορικά με την αγορά της Τουρκίας, «υπάρχει σε εξέλιξη διαγωνισμός για τη διαχείριση της κρατικής λοταρίας (Milli Piyango) με προσφορές στις 12 Ιουλίου». Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Κόκκαλη, η εταιρεία θα διεκδικήσει το συμβόλαιο με νέους συνεργάτες, «που αποδείχθηκε πως είναι αρκετά δυναμικοί». Μάλιστα, πάνω σε αυτό, ο ίδιος παραδέχθηκε πως «η απώλεια του Iddaa, του αθλητικού στοιχήματος ήταν μια αστοχία, ελπίζω να επανέλθουμε δυναμικά. Η τουρκική αγορά είναι πολύ δυναμική και με προοπτικές».

Ταυτόχρονα, στην Ιταλία είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για το Super 1 Lotto «και κατέβηκαν 3 προσφορές», με την Ιntralοt να συμμετέχει σε ένα σχήμα. Τέλος, στη Βραζιλία, σύμφωνα με τον κ. Νικολακόπουλο, «περιμένουμε να ανοίξει η αγορά του στοιχήματος». Ταυτόχρονα, δήλωσε ότι «στην Αργεντινή συμμετέχουμε σε διαγωνισμό για το online στοίχημα για την περιοχή του Μπουένος Άιρες», ενώ «τον Σεπτέμβριο αναμένεται νέος διαγωνισμός πάλι για το Μπουένος Άιρες».

Από πλευράς του, ο κ. Σφάτος υποστήριξε πως η Ιntralοt «παραμένει μια μεγάλη εταιρεία, με μεγάλα ανεκτέλεστα συμβόλαια που φτάνουν τα 3,6 δισ. ευρώ για την επόμενη πενταετία. Και 285.000 τερματικά παγκοσμίως». Σύμφωνα με τα όσα είπε, στα σχέδια της εταιρείας παραμένει ο γεωγραφικός επαναπροσδιορισμός, με έμφαση στην ανάπτυξη σε ώριμες αγορές. Επισήμανε, ακόμη, πως η εταιρεία επωφελείται και από τον περιορισμό κόστους, λόγω της ωρίμανσης των προϊόντων.

Ερωτηθείσα για το τι θα πρέπει να κάνει η διοίκηση, προκειμένου να μην έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια στο τέλος της τρέχουσας χρήσης, η διοίκηση υποστήριξε ότι «γνωρίζουμε πως υπάρχουν κρυμμένες αξίες σε σχέση με τη λογιστική αξία κάποιων συμμετοχών, όπως στις ΗΠΑ και αλλού και κοιτάμε όλες τις επιλογές». Ουσιαστικά, έμεινε ανοιχτό το ενδεχόμενο πωλήσεων κάποιων συμμετοχών, χωρίς ωστόσο να αναφερθούν λεπτομέρειες.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ψηφίστηκαν από τους μετόχους.