Sony RX100: κάτι παραπάνω από μια ερασιτεχνική κάμερα

Sony RX100: κάτι παραπάνω από μια ερασιτεχνική κάμερα

Αν δεν ενδιαφέρεστε για μια επαγγελματική κάμερα αλλά σας αρέσει να τραβάτε ποιοτικές φωτογραφίες, η Sony RX100 είναι ιδανική επιλογή.

Όταν η Sony κυκλοφόρησε την RX100 πέρυσι, ήταν η πρώτη κάμερα που ισορροπούσε μεταξύ της τιμής και του μεγέθους των ερασιτεχνικών καμερών και της ποιότητας φωτογραφίας και επιδόσεων των επαγγελματικών DSLR.

Υπό καλές συνθήκες -δηλαδή σε οποιοδήποτε περιβάλλον με καλό φωτισμό- οι φωτογραφίες της RX100 δε διαφέρουν σε τίποτα από μια DSLR μηχανή, και μόνο κάποιος ειδικός μπορεί να διακρίνει τις διαφορές.

H RX100 προσφέρει κορυφαίες επιδόσεις με ελάχιστη προσπάθεια. Όταν η επιλογή είναι ρυθμισμένη στο auto, ο φακός εστιάζει σχεδόν αυτόματα. Οι εικόνες έχουν ευκρίνεια, ζωηρά χρώματα και είναι ευχάριστες στο μάτι.

Όσοι θέλουν λίγο περισσότερο έλεγχο στις φωτογραφίες τους μπορούν να ρυθμίσουν μέσω του δακτυλίου γύρω από το φακό την εστίαση.

Η RX100 επιτρέπει και τη μαγνητοσκόπηση βίντεο. Αν και η λειτουργία αυτή είναι δευτερεύουσα, στα κατάλληλα χέρια τα αποτελέσματα μπορεί να είναι εντυπωσιακά.

Διαβάστε ακόμη: Χριστουγεννιάτικες προτάσεις από την Sony

Ο σχεδιασμός της κάμερας είναι αχτύπητος. Είναι κατασκευασμένη σχεδόν εξολοκλήρου από αλουμίνιο και έχει ένα σχεδιασμό που παραπέμπει σε παλιού τύπου φωτογραφικές μηχανές δίχως όμως να χάνει το μοντέρνο στοιχείο της. Η ποιότητα κατασκευής είναι κορυφαία.

Όμως υπάρχουν και συμβιβασμοί που συνοδεύουν την κάμερα των 600 δολαρίων. Ο φακός είναι 28-100mm και δεν αλλάζει. Σε χαμηλό φωτισμό η ποιότητα της εικόνας χειροτερεύει, ιδιαίτερα όταν κανείς επιλέξει να ζουμάρει. Δεν είναι τόσο μικρή σε μέγεθος όσο οι ανταγωνιστές της και η μπαταρία της δεν διαρκεί το ίδιο. Επιπλέον η τιμή θα τρομάξει αρκετό κόσμο (αν και μπορείτε να τη βρείτε και κάτω από τα 500 δολάρια.)

Υπάρχει επίσης το μοντέλο των 750 δολαρίων που έχει τον ίδιο φακό, μια θήκη για βοηθητικά εξαρτήματα και έναν αισθητήρα 1 ίντσας. Αυτός ο αισθητήρας παρέχει μερικές ρυθμίσεις για την απορρόφηση του φωτός για καλύτερη απόδοση σε χαμηλό φωτισμό.

Αν βρίσκεστε μεταξύ του χομπίστα και κάποιου που θέλει μια φωτογραφική μηχανή λίγο καλύτερη από εκείνη του κινητού, η RX100 είναι η ιδανική μηχανή για σας.