«Σορτάρετε» τις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών, συστήνει η JP Morgan

«Σορτάρετε» τις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών, συστήνει η JP Morgan
Traders work the floor at the New York Stock Exchange (NYSE) during the opening bell in New York on May 23, 2023. Stock markets slid on May 23 after fresh talks between President Joe Biden and House Speaker Kevin McCarty on raising the US debt ceiling ended without an agreement as a crucial deadline approaches. (Photo by ANGELA WEISS / AFP) Photo: AFP
Οι περικοπές των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το επόμενο έτος θα μειώσουν την κερδοφορία των τραπεζών.

Σύσταση προς τους επενδυτές για να σορτάρουν τις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών έδωσε η JP Morgan, εν μέσω των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο χρηματοπιστωτικός κλάδος της ηπείρου μας.

Σε έκθεσε που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος υποστηρίζει πως ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος έχει καταγράψει μια καλή πορεία μέχρι στιγμής για το 2023, σημειώνοντας άνοδο 8% έναντι των κερδών του 1% που σημειώνει ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 από τη αρχή του έτους.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η JP Morgan, τα οικονομικά αποτελέσματα που έχουν ανακοινώσει οι περισσότερες τράπεζες για το τρίτο τρίμηνο δείχνουν πως είναι καλή στιγμή για σορτάρισμα των μετοχών. «Συστήνουμε το άνοιγμα θέσης short για τις ευρωπαϊκές τράπεζες» ανέφερε ο Μίσλαβ Ματέτζκα της JP Morgan.

Στην έκθεση περιγράφονται μια σειρά λόγοι για την υποβάθμιση των ευρωπαϊκών τραπεζών, μετέδωσε το MarketWatch.

Αρχικά, οι αποδόσεις των ομολόγων θα κορυφωθούν αυτό το τρίμηνο και αυτό θα προκαλέσει δυσκολίες στα τραπεζικά κέρδη, καθώς τα καθαρά έσοδα από τόκους συρρικνώνονται.

«Εξάλλου, το ράλι των τραπεζών στηρίχθηκε από την απότομη άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων τα τελευταία τρία χρόνια, με το γερμανικό 10ετές να κινείται από το -0,5% στο 3% και το αμερικανικό 10ετές από το 1% στο 5%. Οποιαδήποτε πιθανή πτώση των αποδόσεων ή οι περικοπές των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το επόμενο έτος θα μειώσουν την κερδοφορία των τραπεζών» σημειώνεται στην έκθεση.

Επιπλέον, άλλα νομισματικά ζητήματα -όπως η απεμπλοκή των προγραμμάτων στήριξης της ΕΚΤ προς τον κλάδο, παράλληλα με την ποσοτική σύσφιξη της κεντρικής τράπεζας και μια πιθανή αύξηση των απαιτήσεων για τα αποθεματικά- θα μπορούσαν να προκαλέσουν επιπλέον πιέσεις στον κλάδο.

«Από ρυθμιστικής πλευράς, ο τομέας ενδέχεται να μην απολαμβάνει τόσο ευνοϊκό σκηνικό όσο πρόσφατα, με τις εξαγορές και την επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους να είναι όσο το δυνατόν καλύτερες. Επίσης, ο κίνδυνος τιμωρητικών φόρων είναι αυξημένος, συζητείται σε πολλές χώρες», πρόσθεσε η JPMorgan.

Τέλος, η JP Morgan ανέφερε ότι «οι τράπεζες θα μπορούσαν να υποφέρουν εάν οι οικονομίες εισέλθουν σε συρρίκνωση και εάν κάποιο από το πολύ ευνοϊκό πιστωτικό σκηνικό αλλάξει το επόμενο έτος, με διεύρυνση των spreads και αύξηση των καθυστερήσεων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: