«Σώστε μας από το θάνατο», λένε οι κάτοικοι της Μουανταμίγια

«Σώστε μας από το θάνατο», λένε οι κάτοικοι της Μουανταμίγια

Έκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια κανουν οι πολιορκούμενοι κάτοικοι της συριακής πόλης.

Οι κάτοικοι της συριακής πόλης Μουανταμίγια που πολιορκείται από τις δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, απευθύνουν έκκληση προς τον κόσμο «να μας σώσει από το θάνατο», σε ανοικτή επιστολή τους στην οποία περιγράφουν τις απελπιστικές συνθήκες ζωής τους.

Εκατοντάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά στη Μουανταμίγια έχουν χάσει τη ζωή τους και χιλιάδες έχουν τραυματισθεί, αναφέρουν.

Η Μουανταμίγια, στα νοτιοδυτικά προάστια της Δαμασκού, είχε καταληφθεί πέρυσι από τους αντάρτες και η κυβέρνηση προσπαθεί από τότε να την ανακτήσει. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε πως τα στρατεύματα του καθεστώτος συνεχίζουν σήμερα την πολιορκία της Μουανταμίγια και σφοδρές μάχες διεξάγονται στις παρυφές της ανάμεσα σε στρατιώτες και αντάρτες.

Διαβάστε ακόμη: Συρία: Τουλάχιστον 31 νεκροί από την επίθεση στη Χάμα

«Επί σχεδόν ένα χρόνο, η πόλη της Μουανταμίγια βρίσκεται υπό πολιορκία και δεν έχει πρόσβαση σε τρόφιμα, ηλεκτρικό, φάρμακα, επικοινωνίες και καύσιμα», αναφέρεται στην επιστολή, η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα από το αντιπολιτευόμενο Συριακό Εθνικό Συμβούλιο.

«Έχουμε πληγεί από ρουκέτες, οβίδες πυροβολικού, ναπάλμ, λευκό φώσφορο και χημικά όπλα», προστίθεται.

Οι συντάκτες της επιστολής, οι οποίοι δεν αναφέρουν τα ονόματά τους, λένε πως κατάφεραν να βρουν αρκετή ενέργεια για να θέσουν σε λειτουργία έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και να συνδεθούν στο Ίντερνετ για να στείλουν την επιστολή.

Σύμφωνα με το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, σχεδόν 12.000 άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με την πείνα και το θάνατο στη Μουανταμίγια. Περίπου το 90% της πόλης έχει καταστραφεί, λίγοι γιατροί παραμένουν εκεί και οι κάτοικοι τρώνε «φύλλα από τα δένδρα».

Διαβάστε ακόμη: Συρία: Ο ΟΗΕ ζητά κατάπαυση του πυρός

Το Reuters δεν μπορεί να επιβεβαιώσει πληροφορίες από την πολιορκημένη πόλη λόγω των κυβερνητικών περιορισμών. Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως οι κάτοικοι της Μουανταμίγια «κρατούνται όμηροι» από τρομοκράτες (ο όρος που χρησιμοποιεί για τις ένοπλες αντιπολιτευόμενες οργανώσεις). Επίσης αρνείται ότι χρησιμοποιεί χημικά όπλα.

Η Βάλερι Έιμος, επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως, παρόλο που η κυβέρνηση απομάκρυνε αυτό το μήνα 3.000 ανθρώπους, χιλιάδες παραμένουν ακόμη παγιδευμένοι μέσα στη Μουανταμίγια.

«Απευθύνουμε έκκληση στον ανθρωπισμό σας να μην μας ξεχάσετε», αναφέρεται στην επιστολή των κατοίκων. «Σας ικετεύουμε να δώσετε το μήνυμά μας σ’ όλο τον κόσμο».

«Σώστε μας από το θάνατο. Σώστε μας από την κόλαση της φονικής μηχανής του Άσαντ».

Διαβάστε ακόμη: Υποστηρικτική βάση στην Κύπρο για την αποστολή του ΟΑΧΟ

Στο μεταξύ, συριακές αεροπορικές δυνάμεις πραγματοποίησαν σήμερα επιδρομές στα νοτιοανατολικά προάστια της Δαμασκού, αφού αντάρτες κατέλαβαν θέσεις του στρατού στην περιοχή αυτή, έκανε γνωστό το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Μαχητικά αεροπλάνα πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί τέσσερις επιδρομές στις παρυφές της πόλης Μλέχα», ένα άλλο προπύργιο των ανταρτών στα προάστια της Δαμασκού.

Το Σάββατο είχαν ξεσπάσει σφοδρές μάχες ανάμεσα στο καθεστώς και τους αντάρτες σ’ ένα στρατηγικής σημασίας οδόφραγμα ανάμεσα στη Μλέχα και την πόλη Τζαραμάνα όπου ζουν κυρίως χριστιανοί και δρούζοι και το οποίο θεωρείται προπύργιο των φιλοκαθεστωτικών, έπειτα από μια επίθεση καμικάζι του Μετώπου αλ-Νόσρα, μιας τζιχαντιστικής οργάνωσης που συνδέεται με την Αλ-Κάιντα.

Οι αντάρτες κατέλαβαν το στρατιωτικό οδόφραγμα και ένα παλιό φαρμακευτικό εργοστάσιο που χρησίμευε ως βάση του στρατού.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο