Σουλτς: Απαραίτητο να επανέλθει η εμπιστοσύνη στον ευρωπαϊκό Νότο

Σουλτς: Απαραίτητο να επανέλθει η εμπιστοσύνη στον ευρωπαϊκό Νότο

Τις προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης στις χώρες της Μεσογείου ανέπτυξε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου στην ομιλία του στην Αθήνα.

«Να σταματήσει η δυσπιστία και να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη, γιατί οι άνθρωποι που ζουν στη Μεσόγειο δεν είναι λιγότερο έξυπνοι και ικανοί από τους ανθρώπους που ζουν αλλού», ζήτησε στην ομιλία που πραγματοποίσε στα πλαίσια του συνεδρίου «Ο Νότος για την ανάπτυξη» ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς.

Μιλώντας στο συνέδριο που συνδιοργάνωσαν σήμερα στην Αθήνα τα Γραφεία Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις χώρες της νότιας Ευρώπης, ο κ. Σουλτς, αναφερόμενος στο φαινόμενο της ανόδου της ακροδεξιάς στην Ελλάδα, είπε ακόμη ότι η βία είναι σημάδι αποσταθεροποίησης και οι άνθρωποι δεν ψηφίζουν εξτρεμιστές γιατί είναι ναζί, αλλά γιατί είναι απελπισμένοι.

Διαβάστε ακόμη: Σουλτς: «Δεν φτάνει πια να ζητά κανείς συγγνώμη»

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέπτυξε στην ομιλία του τέσσερις προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης στον ευρωπαϊκό Νότο:

1. Τη συζήτηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας των νέων.

2. Ένα πιστωτικό πρόγραμμα και μία επενδυτική στρατηγική για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που έχουν μείζονα σημασία για την απασχόληση. Όπως σημείωσε ο κ. Σουλτς, οι επιχειρήσεις αυτές δεν έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση, γιατί η ΕΚΤ δανείζει με 0,5%, αλλά οι τράπεζες δεν τροφοδοτούν τις επιχειρήσεις και επιδίδονται σε κερδοσκοπία.

3. Η μεσογειακή συνεργασία με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής.

4. Η ολοκλήρωση μίας βιώσιμης τραπεζικής ένωσης, ώστε να διασώζουν οι τράπεζες τις τράπεζες και να σπάσει ο ομφάλιος λώρος μεταξύ τραπεζικών και κρατικών δανείων.

Φωτογραφία: Παντελής Σαΐτας