Space Hellas: Ρεκόρ πωλήσεων και νέες επενδύσεις

Space Hellas: Ρεκόρ πωλήσεων και νέες επενδύσεις

Η διανομή μερίσματος για το 2018, το «φλερτ» με τη γερμανική αγορά και η στροφή στο digital integration. 

Ιστορικό ρεκόρ πωλήσεων που άγγιξαν τα 66,1 εκατ. ευρώ κατέγραψε το 2018 η Space Hellas, η οποία μέσα στην προηγούμενη χρονιά αύξησε το ανθρώπινο δυναμικό της με το άνοιγμα 52 νέων θέσεων εργασίας.

Ειδικότερα, τα έσοδα ενισχύθηκαν κατά 10,8% και τα EBITDA άγγιξαν τα 5,94 εκατομμύρια ευρώ σημειώνοντας άνοδο 22%. Επίσης, αξιοσημείωτη είναι και η δημιουργία θετικών λειτουργικών ταμειακών ροών ύψους 3,8 εκατ. ευρώ, οι οποίες προσαυξημένες κατά 3,1 εκατ. ευρώ μέσω δανεισμού, διοχετεύτηκαν τόσο σε επενδύσεις του ομίλου ύψους 1,4 εκατ. ευρώ, όσο και στην ενίσχυση της ρευστότητας, απαραίτητη για υποστήριξη των επενδυτικών πλάνων.

Ο λόγος που η ελληνική εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να αναπτυχθεί μέσα στην κρίση, οφείλεται σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Space Hellas, Ιωάννη Μερτζάνη, στο γεγονός ότι η διοίκηση επικεντρώθηκε σε πολύ σημαντικούς πελάτες και προσπάθησε παράλληλα να κρατήσει μια σταθερή πορεία εσόδων εστιάζοντας στις διαφορετικές ανάγκες της αγοράς.

Τεχνολογικά συστήματα για τη FRAPORT, τον ΟΠΑΠ, καθώς και για λογαριασμό της πολιτικής αεροπορίας, ήταν μερικά από τα έργα που ανέλαβε η Space Hellas τη χρονιά που μας πέρασε, ενώ σε συνεργασία με μια τοπική εταιρεία ανέλαβε το πρώτο έργο κρατικού φορέα στη Μάλτα σε χρονικό ορίζοντα εφταετίας.

Focus στο εξωτερικό – Μείωση των δημόσιων έργων στην Ελλάδα 

«Κυνηγάμε έργα δημόσια στο εξωτερικό και στην Ελλάδα απευθυνόμαστε κυρίως σε ιδιωτικούς φορείς», ανέφερε ο κ. Μερτζάνης, εξηγώντας πως στο παρελθόν προσπάθησαν να απεμπλακούν από projects του Δημοσίου, καθώς δεν ήθελαν να εξαρτάται η βιωσιμότητα της εταιρείας από αυτό. «Στόχος μας είναι το ποσοστό των δημόσιων έργων στον τζίρο της εταιρείας να είναι κάτω από 10%. Σε ό,τι αφορά τα έργα από το εξωτερικό, αντιπροσωπεύουν το 10%».

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στον κλάδο της τεχνολογίας, ο κ. Μερτζάνης τόνισε πως πλέον τελειώνει η εποχή του system integration, και πως περνάμε στο digital integration, το οποίο στην πράξη σημαίνει ότι τεχνολογικοί πάροχοι, όπως η Space Hellas, επιφορτίζονται με το να μπουν στην ψηφιακή υποδομή ενός πελάτη, και μέσω software να του δώσουν τις κατάλληλες λύσεις.

Στα ικανοποιητικά οικονομικά αποτελέσματα, τα οποία από το 2014 ακολουθούν την ανιούσα, αναφέρθηκε ο οικονομικός διευθυντής της Space Hellas, Γιάννης Δουλαβέρης, τονίζοντας πως μέσα στην τελευταία δεκαετία η εταιρεία έχει επενδύσει περί τα 21 εκατομμύρια ευρώ σε κτιριακές εγκαταστάσεις, τεχνολογικό εξοπλισμό και ανάπτυξη λογισμικού.

Αποκάλυψε πως η Space Hellas θα εισηγηθεί, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, τη διανομή μερίσματος – το μέγεθος του οποίου απέφυγε να αποκαλύψει – στη γενική συνέλευση της εταιρείας που έχει οριστεί για τις 7 Μαΐου.

Το business plan για τα επόμενα χρόνια περιλαμβάνει επενδύσεις 1,5 με 2 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ για το 2019 η διοίκηση αναμένει διψήφιο πόστο αύξησης στον τζίρο και παράλληλα εξετάζει πολύ σοβαρά τη δραστηριοποίησή της στην αγορά της Γερμανίας.

Τέλος, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Σπύρος Μανωλόπουλος, απέδωσε την εμπιστοσύνη των μεγάλων οργανισμών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στη Space Hellas, στην αναγνωρισμένη ικανότητά της, ως καταξιωμένος τεχνολογικός πάροχος, να τους πλοηγεί με ασφάλεια και επιτυχία στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό.