Σπάνιο αντίτυπο του βιβλίου «The Gremlins» του Ρόαλντ Νταλ σε δημοπρασία

Σπάνιο αντίτυπο του βιβλίου «The Gremlins» του Ρόαλντ Νταλ σε δημοπρασία
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Ρόαλντ Νταλ έγραψε το βιβλίο «The Gremlins» το 1943, το οποίο έχει ως θέμα μικρά πλάσματα που ευθύνονται για μηχανικές βλάβες στα αεροπλάνα της RAF.

Ένα σπάνιο υπογεγραμμένο αντίτυπο του βιβλίου «The Gremlins» του συγγραφέα, Ρόαλντ Νταλ θα πωληθεί σε δημοπρασία τον Μάιο με τους διοργανωτές της να εκτιμούν ότι η τιμή του αναμένεται να ανέλθει στις 4.000 λίρες Αγγλίας.

Η πρώτη έκδοση του βιβλίου περιλαμβάνει προσωπικό σημείωμα προς τον συμπολεμιστή του συγγραφέα, αντισμήναρχου της Βασιλικής Αεροπορίας της Βρετανίας (RAF), Τζον Αλεξάντερ, το οποίο υποδηλώνει ότι παρείχε έμπνευση για τη συγγραφή του έργου.

Το σημείωμα αναφέρει «Στον Τζον, ο οποίος το έγραψε κατά κάποιον τρόπο» Ρόαλντ Νταλ 25/5/43.

Ο Ρόαλντ Νταλ έγραψε το βιβλίο «The Gremlins» το 1943, το οποίο έχει ως θέμα μικρά πλάσματα που ευθύνονται για μηχανικές βλάβες στα αεροπλάνα της RAF.

Το βιβλίο γράφτηκε για τη Walt Disney Productions με σκοπό η ιστορία να μεταφερθεί στον κινηματογράφο, αλλά τα σχέδια δεν υλοποιήθηκαν για διάφορους λόγους.

Περίπου 50 χρόνια μετά την έκδοση του βιβλίου χρησιμοποιήθηκε ο τίτλος, αλλά όχι και το σενάριο της ιστορίας του Νταλ για μία κινηματογραφική ταινία.

Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών, Hansons Auctioneers, το βιβλίο περιέχει τις διορθώσεις του συγγραφέα με μολύβι και είναι ένα από τα 50 πρωτότυπα που εκδόθηκαν για να διανεμηθούν από τον Ρόαλντ Νταλ.

Η κόρη του Τζον Αλεξάντερ, Τζούλιετ δήλωσε ότι η μητέρα της και δύο αδερφές της μεγάλωσαν στο Λάνταφ, στο Κάρντιφ, την πόλη, στην οποία γεννήθηκε ο συγγραφέας και συχνά έπαιζαν με τις αδερφές του Νταλ όταν ήταν παιδιά.

«Συμπτωματικά, αργότερα ο πατέρας μου και ο Νταλ υπηρέτησαν μαζί στη RAF κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου» δήλωσε η 75χρονη Τζούλιετ, η οποία μετακόμισε όπως και όλη η οικογένεια στο Οντάριο του Καναδά, όπου εργάστηκε ως δασκάλα.

«Πριν από πολλά χρόνια, όταν ήμασταν παιδιά, ο πατέρας έδειξε σε μένα και στον αδερφό μου το υπογεγραμμένο αντίγραφο του βιβλίου “The Gremlins” αλλά εντυπωσιαστήκαμε. Αργότερα, ωστόσο, όταν έγινα η ίδια δασκάλα, διαβάζοντας συχνά τις ιστορίες του Νταλ στους μαθητές μου, το δικό μας μοναδικό αντίγραφο είχε πολύ μεγαλύτερη σημασία για μένα».

«Ως το μόνο μέλος της οικογένειας πλέον στον Καναδά και χωρίς κληρονόμους, η πρόθεσή μου είναι να διασφαλίσω τώρα ότι αυτό το αντίγραφο θα αποκτήσει τη θέση που του αξίζει, είτε πρόκειται για έναν φανατικό συλλέκτη είτε για ένα μουσείο αφιερωμένο στον Νταλ» είπε.

Ο Τζιμ Σπένσερ από τον Hansons Auctioneers, είπε ότι το βιβλίο είναι «αξιοσημείωτο συλλεκτικό αντικείμενο».

«Όχι μόνο μας φέρνει πίσω στις πρώτες μέρες του Νταλ ως συγγραφέα που άρχισε να εκδίδει τα έργα του, αλλά αυτό το προσωπικό σημείωμα παρέχει μια εικόνα για τη ζεστασιά του χαρακτήρα του και τον σεβασμό για έναν φίλο από τον πόλεμο» ανέφερε.