Spiegel: Η Γερμανία θα πιέσει οικονομικά την Ελλάδα να συνεργαστεί αν καταρρεύσει η συμφωνία για το προσφυγικό

Spiegel: Η Γερμανία θα πιέσει οικονομικά την Ελλάδα να συνεργαστεί αν καταρρεύσει η συμφωνία για το προσφυγικό
Πρόσφυγες και μετανάστες στον καταυλισμό προσφύγων στην Ειδομένη, Τρίτη 15 Μαρτίου 2016. Η Ελλάδα έχει καταγράψει πάνω από 44.000 πρόσφυγες μετανάστες μέσα στην επικράτειά της, οι οποίοι έχουν παγιδευτεί εξαιτίας των περιορισμών στη διέλευση των συνόρων που επέβαλε η ΠΓΔΜ τους τελευταίους μήνες σε όλους όσους θεωρούνται οικονομικοί μετανάστες, απαγορεύοντας τη διέλευση σε Αφγανούς και εντέλει απαγορεύοντας την είσοδο σε όλους τους Σύριους και Ιρακινούς που δεν προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Το υπ. Οικονομικών δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αποτυχίας της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό.

Για το ενδεχόμενο αποτυχίας της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας για τους πρόσφυγες προετοιμάζεται η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού «Der Spiegel» από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, το οποίο μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η πλήρης συνεργασία της Ελλάδας, ακόμη και αν χρειαστεί να της ασκηθεί οικονομική πίεση.

Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται το περιοδικό, παρότι επισήμως το Βερολίνο τονίζει ότι δεν υπάρχει καμία αφορμή κατάρρευσης της συμφωνίας, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο αποτυχίας της, καθώς οι επιπτώσεις των τρεχουσών εξελίξεων στην Τουρκία είναι «απολύτως ασαφείς». «Δεν αποκλείεται εκ νέου ανάγκη δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο», σημειώνεται στο έγγραφο.

Ήδη, όπως αναφέρεται, διαπιστώνονται προβλήματα στην επαναπροώθηση προσφύγων από την Ελλάδα προς την Τουρκία και, αν η συμφωνία αποτύχει, θα πρέπει τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας «να προστατευτούν αξιόπιστα» από την FRONTEX.

Πρόσφυγες οι οποίοι φθάνουν στην Ευρώπη ή δεν μπορούν να απορριφθούν για ανθρωπιστικούς λόγους, «θα πρέπει να συγκεντρώνονται σε κέντρα υποδοχής κοντά στα σύνορα, να καταγράφονται και να κατανέμονται βάσει ποσόστωσης στα κράτη-μέλη», επισημαίνεται στο έγγραφο, όπου τονίζεται: «Πρέπει να εξασφαλιστεί η συνολική συνεργασία της Ελλάδας – και με τη χρήση οικονομικής πίεσης. Διαφορετικά υπάρχει η απειλή να υποχωρήσουμε σε μια συνοριακή γραμμή, η οποία μπορεί να κρατηθεί μόλις στα Δυτικά Βαλκάνια».

«Μια διεύρυνση των ελέγχων στα γερμανικά σύνορα με την Ελβετία και την Γαλλία, μπορεί να καταστεί απαραίτητη, σε περίπτωση μετακίνησης των μεταναστευτικών οδών. Για την προστασία των εξωτερικών συνόρων, συμπεριλαμβανομένης της επαναπροώθησης, τρίτες χώρες έχουν μια ενισχυμένη σημασία: Η προθυμία και η δυνατότητά τους για συνεργασία μπορεί να ενισχυθεί οικονομικά», καταλήγει το περιοδικό, αναφερόμενο στο περιεχόμενο του εγγράφου του υπουργείου Οικονομικών.

Πηγή: Der Spiegel/ ΑΠΕ-ΜΠΕ