Spiegel: Συμβολική νίκη για τον Τσίπρα

Spiegel: Συμβολική νίκη για τον Τσίπρα

Τι αναφέρουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης για την επταμερή συνάντηση στις Βρυξέλλες.

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης βλέπουν ένα αμυδρό φως στην άκρη του τούνελ μετά την κρίσιμη «επταμερή» συνάντηση που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στις Βρυξέλλες.

Το Spiegel Online σημειώνει επικαλούμενο διπλωματικούς κύκλους στις Βρυξέλλες ότι στην «επταμερή» συζητήθηκε το θέμα των μεταρρυθμίσεων που μπορεί να περάσει η Αθήνα από την ελληνική βουλή χωρίς να προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις από τους ψηφοφόρους.

Το γεγονός πάντως ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες διέθεσαν χρόνο στον Αλέξη Τσίπρα αποτελεί σημαντική συμβολική νίκη για τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος θέλει να αποδείξει στο εσωτερικό ότι διαπραγματεύεται επί ίσοις όροις με τους ευρωπαίους εταίρους, καταλήγει το γερμανικό περιοδικό.

Κάτι προέκυψε τελικά από την «επταμερή», μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa σύμφωνα με τη Deutsche Welle και προσθέτει: «Μια νέα προσπάθεια οικοδόμησης κλίματος εμπιστοσύνης. Μετά από τρεις ώρες διαλόγου στο περιθώριο της Συνόδου οι επτά βρήκαν τελικά διέξοδο.

Βρισκόμαστε ωστόσο ακόμα στην αρχή. Ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε τους εταίρους ότι θα καταθέσει πλήρη κατάλογο μεταρρυθμίσεων μέσα στις επόμενες μέρες, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για να λάβει η Ελλάδα νέες πιστώσεις. Όμως ούτε και τώρα οι ευρωπαίοι εταίροι έχουν πλήρη εικόνα για τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα».

Στις δηλώσεις της μετά τη συνάντηση η Άγκελα Μέρκελ τόνισε ότι «αν και υπήρξε μια απογοήτευση για το ότι μετά την 20η Φεβρουαρίου δεν έγινε αυτό που ήλπιζαν οι ευρωπαίοι εταίροι, τώρα η ελληνική πλευρά κατέστησε σαφές ότι θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Και εμείς έχουμε εμπιστοσύνη ότι αυτό θα γίνει».

Στο ερώτημα δημοσιογράφου σχετικά με το πόση πίεση δέχθηκε για να προσκαλέσει τον Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο η Άγκελα Μέρκελ απάντησε: «Αντιμετωπίζω με χαλαρότητα κάθε συνάντηση. Και αυτό ισχύει και για τη συνάντηση της Δευτέρας». Σύμφωνα τέλος με την καγκελάριο δεν συζητήθηκε η κόντρα Βαρουφάκη-Σόιμπλε. «Είχαμε μια ήρεμη συζήτηση επί της ουσίας. Μεμονωμένες δηλώσεις δεν ήταν αντικείμενο των διαβουλεύσεων», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.