Στα 5 δισ. ευρώ τα ετήσια κέρδη ελληνικών επιχειρήσεων με έδρα τη Βουλγαρία

Στα 5 δισ. ευρώ τα ετήσια κέρδη ελληνικών επιχειρήσεων με έδρα τη Βουλγαρία

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, ο αριθμός των ελληνικών επιχειρήσεων με έδρα τη Βουλγαρία έχει αυξηθεί σε 17.000 από 2.000 που ήταν το 2010.

Ως γνωστόν, πολλές ελληνικές επιχειρήσεις έχουν μετακομίσει στο εξωτερικό προκειμένου να γλιτώσουν τη λιτότητα, σχολιάζει το Reuters σε ρεπορτάζ του.

Το διεθνές πρακτορείο μιλώντας με διάφορους μικρομεσαίους επιχειρηματίες περιγράφει την τάση που έχει διαμορφωθεί καθώς η φορολογία στην Ελλάδα παραμένει πολύ υψηλή με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να αναγκάζονται να μεταφέρουν την έδρα τους σε χώρες όπως η Βουλγαρία και η Κύπρος.

Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός των ελληνικών επιχειρήσεων με έδρα τη Βουλγαρία, όπου ο εταιρικός φόρος είναι μόλις 10%, έχει αυξηθεί σε 17.000 από 2.000 το 2010, όταν η Ελλάδα μπήκε για πρώτη φορά στο μνημόνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία των βουλγαρικών Αρχών.

Όμως η τάση αυτή είναι συνεχώς αυξητική: Φέτος 3.642 επιχειρήσεις έχουν μεταφερθεί στη γειτονική χώρα, έναντι 3.262 το 2015. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι και η πόλη των Σερρών, πολύ κοντά στα σύνορα, που έχει δεχτεί μεγάλο πλήγμα από το φαινόμενο αυτό. Το εμπορικό επιμελητήριο της πόλης έχει μείνει με 10.000 επιχειρήσεις από τις 17.000 που είχε πριν. Από αυτές οι 7.000 έχουν κλείσει, οι 1.000 πήγαν στη Βουλγαρία.

Στοιχεία της ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια αποδεικνύουν ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις στη Βουλγαρία έχουν ετήσιο τζίρο πέντε δισ. ευρώ και απασχολούν περίπου 53.000 εργαζόμενους.

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει μια σειρά από φορολογικούς ελέγχους σε συνεργασία με τη Βουλγαρία για να αποφασίσει αν οι κινήσεις αυτές αποτελούν απλά relocation ή συνιστούν μια συνειδητή προσπάθεια να αποφευχθεί η καταβολή φόρων.

«Πολλές ελληνικές επιχειρήσεις στις γειτονικές χώρες είναι οικονομικά πιο ενεργές στην Ελλάδα. Σύντομα μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπες με καταβολή φόρων και στις δύο χώρες, αλλά και με πρόστιμα» δήλωσε ο Γιώργος Πιτσιλής, επικεφαλής της ΓΓΔΕ, σχολιάζοντας το θέμα αυτό.

Όσον αφορά τη βουλγαρική κυβέρνηση, η ίδια έχει δηλώσει διατεθειμένη να μοιραστεί φορολογικά δεδομένα με τις ελληνικές Αρχές.