Στα άδυτα ενός «ορυχείου» bitcoin

Στα άδυτα ενός «ορυχείου» bitcoin

Τα βιομηχανικά «ορυχεία» bitcoin ξεπετάγονται με ταχείς ρυθμούς σε όλο τον κόσμο.

Σε ένα απομονωμένο βιομηχανικό μέρος στα περίχωρα του μεγάλου λιμανιού του Χονγκ Κονγκ βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα ορυχεία bitcoin της Ασίας, μετατρέποντας αθόρυβα την υπολογιστική ισχύ εκατοντάδων συστοιχιών επεξεργαστών σε ψηφιακό νόμισμα.

Η εγκατάσταση βρίσκεται σε απόσταση σχεδόν 12 χιλιομέτρων από το εμπορικό κέντρο της πόλης και έχει μέγεθος περίπου όσο ένα τριάρι διαμέρισμα. Εκτός από ένα μικρό μπάνιο δεν υπάρχουν άλλες ανέσεις στο ορυχείο.

Στο χώρο δεσπόζουν τα κάθετα racks όπου στεγάζονται εκατοντάδες επεξεργαστές ASIC. Οι επεξεργαστές αυτοί, των οποίων το όνομα προέρχεται από τα αρχικά «ολοκληρωμένα κυκλώματα στοχευμένων εφαρμογών», έχουν κατασκευαστεί ειδικά για την εξόρυξη bitcoins. Αν αναρωτιέστε τι ακριβώς κάνει ένα ορυχείο bitcoin, διαβάστε παρακάτω!

bitcoin

Διαβάστε ακόμη: Bitcoin: Το μέλλον των συναλλαγών ή η μεγαλύτερη «πυραμίδα» του 21ου αιώνα;

Τι είναι το bitcoin;
To Bitcoin δημιουργήθηκε το 2009 από κάποιον γνωστό μόνο με το ψευδώνυμο Σατόσι Νακαμότο.

Το νόμισμα μπορεί να αγοραστεί και να πωληθεί δίχως ενδιάμεσους – και δεν είναι απαραίτητο να δώσει κανείς το πραγματικό του όνομα. Όλο και περισσότεροι έμποροι έχουν αρχίσει να το δέχονται για πληρωμές. Με το bitcoin μπορεί κανείς πλέον να αγοράσει υπηρεσίες στέγασης δικτυακών τόπων, πίτσες, βαφές για τα νύχια, ακόμα και αμάξια.

Οι Κινέζοι επενδυτές ήταν οι πρώτοι ένθερμοι υποστηρικτές του νομίσματος, και η τάση αυτή ενισχύθηκε από την έλλειψη εναλλακτικών παραδοσιακών μορφών επενδύσεων σε συνάλλαγμα στην Κίνα.

Τι ακριβώς είναι ένα ορυχείο bitcoin;
Τα bitcoins μπορεί να αγοραστούν σε αγορά συναλλάγματος, ή να μεταφερθούν μέσω ηλεκτρονικού εμβάσματος από κινητά τηλέφωνα ή υπολογιστές.

Υπάρχει και μια τρίτη επιλογή: σε όλο τον κόσμο υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι ανταγωνίζονται για την «εξόρυξη» bitcoins χρησιμοποιώντας υπολογιστές για να επιλύσουν πολύπλοκες μαθηματικές εξισώσεις – τον αλγόριθμο του bitcoin.

Τα βιομηχανικά ορυχεία bitcoin χρησιμοποιούν τεράστια υπολογιστική ισχύ για να επεξεργαστούν τον αλγόριθμο, και σε αντάλλαγμα ανταμείβονται με bitcoin. Αυτή τη στιγμή ο «νικητής» ανταμείβεται με 25 bitcoin κάθε 10 λεπτά περίπου.

Τα ορυχεία έλκονται από το Χονκ Κονγκ επειδή βρίσκεται κοντά στους κατασκευαστές επεξεργαστών στην Κίνα κι επειδή η νομοθεσία είναι ιδιαίτερα χαλαρή.

Διαβάστε ακόμη: Είναι το Bitcoin το νόμισμα του υποκόσμου;

Η εσωτερική διεργασία

Το συγκεκριμένο ορυχείο χτίστηκε με σκοπό την εξόρυξη bitcoin από την Allied Control για πελάτες της από την Κίνα.

Ο Καρ-Ουίνγκ Λάου, αντιπρόεδρος της Allied Controls, είπε ότι το συγκεκριμένο ορυχείο έχει χαμηλότερα κόστη και είναι πιο αποδοτικό από πολλά αντίστοιχα επειδή χρησιμοποιεί υδρόψυκτη τεχνολογία για τους επεξεργαστές.

Συνήθως οι επεξεργαστές ψύχονται μέσω ανεμιστήρων και ψηκτρών με τις οποίες απάγεται η θερμότητα στο περιβάλλον, όμως στο συγκεκριμένο ορυχείο οι επεξεργαστές έχουν υδρόψυκτο σύστημα ψύξης με ένα υγρό που παρασκευάζει η εταιρεία 3Μ.

Οι επεξεργαστές στο ορυχείο αυτό κατασκευάστηκαν ειδικά για την εξόρυξη bitcoin. Δεν έχουν άλλη λειτουργία. «Τα κυκλώματα ASIC μπορούν να εξορύξουν bitcoin και τίποτα άλλο», είπε ο Λάου. «Λαμβάνοντας υπόψη το ρυθμό τεχνολογικής προόδου πρέπει να μπορούμε να τους εκσυγχρονίζουμε συνεχώς».

Όλα είναι θέμα αποτελεσματικότητας
Η υδρόψυκτη τεχνολογία ψύξης επιτρέπει στην Allied Control να αφήνει λιγότερο κενό χώρο μεταξύ των επεξεργαστών εξοικονομώντας χώρο άρα και ενοίκιο.

Η τεχνολογία μειώνει επίσης την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος – ένα από τα μεγάλα έξοδα στην εξόρυξη bitcoin. Ο Λάου δεν αποκάλυψε το κόστος για το στήσιμο της εγκατάστασης, αλλά είπε ότι οι λογαριασμοί ρεύματος για ένα πλήρως λειτουργικό ορυχείο αυτού του μεγέθους ανέρχονται σε περισσότερα από 50.000 δολάρια μηνιαίως.

«Το πραγματικό ερώτημα από επιχειρηματικής απόψεως είναι πόσο αποτελεσματικά μπορείς να λειτουργήσεις τη διαδικασία εξόρυξης», ανέφερε ο Λάου.

Διαβάστε ακόμη: H πρώτη startup που συγκέντρωσε 25 εκατ. δολάρια για ανταλλαγή Bitcoin

Το μέλλον του bitcoin
Κανείς δε γνωρίζει με βεβαιότητα τι θα γίνει με το bitcoin στο μέλλον. Έχει σχεδόν παντελή απουσία ελέγχου, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει. Οι κυβερνήσεις ανησυχούν για τα διαφυγόντα φορολογικά έσοδα και την έλλειψη ελέγχου του νομίσματος.

Το μέλλον των υπηρεσιών εξόρυξης είναι επίσης αβέβαιο. Υπάρχει πεπερασμένος αριθμός bitcoins διαθέσιμος – και περισσότερα από τα μισά έχουν ήδη ανακαλυφθεί. Ο Λάου συγκρίνει την εκρηκτική άνοδο τον επαγγελματικών ορυχείων εξόρυξης με την κούρσα των εξοπλισμών.

Μέχρι στιγμής η εξόρυξη αποδεικνύεται επικερδής δραστηριότητα. Ο Λάου είπε ότι η Allied Control ερευνά την πιθανότητα και άλλων μορφών εγκαταστάσεων για εξόρυξη, μεταξύ των οποίων και μια εγκατάσταση η οποία θα στηθεί μέσα σε κοντέινερ πλοίου – κάτι που θα αποδειχθεί χρήσιμο αν η νομοθεσία για τα bitcoin αρχίσει να γίνεται πιο αυστηρή.