Στα χαρακώματα κυβέρνηση, αντιπολίτευση και δικαιοσύνη

Στα χαρακώματα κυβέρνηση, αντιπολίτευση και δικαιοσύνη
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Α) συνομιλεί με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη (Δ) στο Μέγαρο Μαξίμου, Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017. Ο πρωθυπουργός θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτικού αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανεβαίνει επικίνδυνα το πολιτικό θερμόμετρο.

Θοδωρής Λαπαναΐτης

Εβδομάδα φωτιά ξεκινά που σημαδεύεται από μια πρωτοφανούς έντασης και σχεδόν πολεμικής ατμόσφαιρας αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και Ένωσης δικαστών και εισαγγελέων, με το Μαξίμου μάλιστα να κατηγορεί τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους της Ένωσης ως «γραφείο τύπου της ΝΔ» απαντώντας στις κατηγορίες τους για «αδηφάγο εκτελεστική εξουσία» και «παρακράτος».

Ενώ παράλληλα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ βάζουν ανοιχτά πια ποινικές διαστάσεις και ζητούν παρέμβαση των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών για την διαπραγμάτευση του 2015 μετά την προδημοσίευση του νέου βιβλίου του Γιάνη Βαρουφάκη. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης παίρνει χαρακτηριστικά αναμέτρησης.

Στο κυβερνών κόμμα θεωρούν ότι από την πλευρά της αντιπολίτευσης και ιδίως της ΝΔ, γίνεται προσπάθεια να αλλάξει η πολιτική ατζέντα που επιδιώκει να διαμορφώσει η κυβέρνηση την επόμενη μέρα της διαπραγμάτευσης.

«Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η Ν.Δ. δεν μπορεί πια να καταστροφολογεί για την οικονομία. Ψάχνει, λοιπόν, ένα διαφορετικό αφήγημα, προσπαθώντας να μας πλήξει. Τη μια μέρα είναι η έξαρση της εγκληματικότητας, την άλλη τα σενάρια ανατροπής της δημοκρατίας, μέσω δήθεν παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη» δηλώνει χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγγου με συνέντευξή της στην Αυγή.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση σηκώνουν το γάντι προς την ηγεσία των δικαστών δηλώνοντας ανοιχτά ότι κατευθύνονται από τις αντιπολιτευτικές ανάγκες της ΝΔ, ενώ στον απόηχο των τελευταίων αποφάσεων των ανώτατων δικαστηρίων (για εργασιακά, φοροδιαφυγή, ανθρώπινα δικαιώματα) θέτουν και το ερώτημα «οι δικαστές και οι ενώσεις τους τι ρόλο θα παίξουν στη μεγάλη προσπάθεια για την ανασύνταξη της χώρας; Θα αποδίδουν δικαιοσύνη ή θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως μακρύ χέρι της ΝΔ και του διεφθαρμένου παλιού πολιτικού συστήματος;».

Διαβάστε επίσης: Πολιτική λαίλαπα από τις αποκαλύψεις Βαρουφάκη- Οι επίμαχοι διάλογοι με τον Τσίπρα

Στο μεταξύ το Μαξίμου περνά στην αντεπίθεση και υπό μία έννοια κάνει ρελάνς στην τακτική της ΝΔ να στοχοποιεί τον Πάνο Καμμένο για την υπόθεση του noor1.

Ρωτούν λοιπόν με τη σειρά τους αν ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης «κ. Αθανασίου έδωσε χάρη σε έμπορο κοκαΐνης;» και αν «ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη συνεργάτες του μετά από καταθέσεις για πιθανό χρηματισμό;» καλώντας τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσουν. Ειδικότερα δε, ο κ. Αθανασίου μπαίνει στο στόχαστρο των ΑΝΕΛ για ευνόητους λόγους. Από την πλευρά του πάντως ο πρώην υπουργός της ΝΔ απάντησε προαναγγέλλοντας προσφυγή στη δικαιοσύνη για συκοφαντία.

Κοινό μέτωπο για δικαιοσύνη και ποινικές ευθύνες για Βαρουφάκη

Την ίδια στιγμή ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι υποδέχονται με βαριές και φορτισμένες εκφράσεις την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων εκτιμώντας ότι από την αντίδραση και τις καταγγελίες των δικαστών κατά της κυβέρνησης τεκμαίρονται αφενός μεν παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη δικαιοσύνη αφετέρου βρίσκεται σε κίνδυνο η δημοκρατία στη χώρα μας.

Πάντως εκεί που σηκώνουν υπέρμετρα τους τόνους, ιδίως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι ο «φάκελος 2015» μετά και την προδημοσίευση του βιβλίου του Γιάνη Βαρουφάκη ανοίγοντας ζήτημα ποινικών ευθυνών και θεωρώντας «κατάλυση του πολιτεύματος» τυχόν εναλλακτικά πολιτικά σχέδια που θα έφερναν τη χώρα μας σε ρήξη με την Ευρωζώνη και την Ε.Ε.

Μάλιστα πέραν της παρέμβασης της δικαιοσύνης που ζήτησαν τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ, οι πληροφορίες θέλουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εξετάζει και άλλες πρωτοβουλίες προς σ’ αυτή την κατεύθυνση. Το βέβαιο είναι ότι όπως διαβεβαιώνουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη η ΝΔ θα περάσει στην «επίθεση» για το ζήτημα αυτό.

Ωστόσο στην κυβέρνηση θεωρούν αυτό το ζήτημα «περσινά ξινά σταφύλια» και δεν δείχνουν διάθεση άμεσης εμπλοκής σ’ αυτού του είδους την αντιπαράθεση. Δεν είναι τυχαίο ότι επελέγη να απαντήσει η Κουμουνδούρου και όχι το Μαξίμου στον πρώην υπουργό οικονομικών ότι η ΝΔ και η «τρόικα εσωτερικού» είναι ο «καλύτερος διαφημιστής» του νέου βιβλίου του κ. Βαρουφάκη.

Πηγή: news247.gr