Στα χέρια της COSCO και επίσημα από αύριο το λιμάνι του Πειραιά

Στα χέρια της COSCO και επίσημα από αύριο το λιμάνι του Πειραιά

Ποια τα σχέδια για την αναβάθμιση των υποδομών του ΟΛΠ.

Στην Cosco μεταβιβάζεται αύριο Τετάρτη το πακέτο μετοχών του ΟΛΠ. Συγκεκριμένα οι διοικήσεις των εταιρειών ΟΛΠ και Cosco και του ΤΑΙΠΕΔ θα κηρύξουν την έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με την ευκαιρία της επικείμενης μεταβίβασης του 51% του ΟΛΠ στον κινεζικό όμιλο, έναντι ποσού ύψους 280,5 εκατ. ευρώ.

Νέος πρόεδρος θα είναι ο Director of the Board, President and Deputy Party Secretary του ομίλου,Wan Min, ο οποίος όμως δεν θα έχει την έδρα του στη χώρα.

Ο κινεζικός όμιλος έχει στόχο να επενδύσει 250 εκατ. ευρώ περισσότερα από τα 350 εκατ. ευρώ που προβλέπονται στη σύμβαση παραχώρησης που υπέγραψε με το ΤΑΙΠΕΔ για την αγορά του 67% των μετοχών του ΟΛΠ, με κύρια προτεραιότητα οι μεγάλες επενδύσεις στον τομέα της κρουαζιέρας και η αύξηση των τουριστών στα τρία εκατομμύρια, διπλάσιος σε σχέση με το 2015.

Ακόμη, προβλέπεται να πραγματοποιηθεί αναβάθμιση και επέκταση του λιμανιού, προκειμένου να δέχεται ακόμη και τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια του κόσμου. Στα σχέδια των Κινέζων εντάσσεται και η κατασκευή πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας, αλλά και εκθεσιακού κέντρου.

Ένας ακόμη στόχος της Cosco είναι η αναβάθμιση των υποδομών του λιμανιού του Πειραιά στον πρώτο προβλήτα για τη διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων. Με αυτήν την επένδυση, θα υπάρχει δυνατότητα να διακινηθούν συνολικά επτά εκατ. κοντέινερ σε ετήσια βάση, ενώ στο μέλλον αναμένεται να φτάσουν ακόμη και τα δέκα, καθιστώντας το ως το μεγαλύτερο λιμάνι κοντέινερ στη Μεσόγειο.

Διαβάστε επίσης: Πώς θα γίνει το λιμάνι του Πειραιά ο κόμβος του ασιατικού εμπορίου για την Ευρώπη