Στα χέρια της τρόικας e-mail με τις τελικές προτάσεις της κυβέρνησης

Στα χέρια της τρόικας e-mail με τις τελικές προτάσεις της κυβέρνησης

Άγριο παζάρι και πιέσεις μέχρι τελικού συμβιβασμού. Ποια είναι τα ανταλλάγματα.

Eντατικές διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη με την τρόικα, με στόχο να κλείσει ο κύκλος της πιο σκληρής διαπραγμάτευσης, που αφορά τόσο την αξιολόγηση όσο και τις προϋποθέσεις για την «προληπτική γραμμή στήριξης». Όπως δημοσιεύει σήμερα το «Έθνος», στα χέρια των δανειστών βρίσκεται ήδη το e-mail με τις τελικές προτάσεις της κυβέρνησης επί των θεμάτων που έθεσε η τρόικα, καθώς και ορισμένες επιπρόσθετες διαρθρωτικές αλλαγές.

Βήματα προσέγγισης με την τρόικα, έτσι ώστε να λήξει το ταχύτερο δυνατό ο «κύκλος» της πιο σκληρής διαπραγμάτευσης που έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα και αφορά τόσο την αξιολόγηση όσο και τις προϋποθέσεις που θα συνοδεύσουν την «προληπτική γραμμή στήριξης» ως μια «συμφωνία-πακέτο», κάνει η κυβέρνηση προτάσσοντας ως κυρίαρχο το θέμα της ολοκλήρωσης του τρέχοντος προγράμματος και της μετάβασης της Ελλάδας σε ένα μεταβατικό καθεστώς με ηπιότερη εποπτεία, περισσότερο χρόνο και ουσιαστικότερες μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους» στα χέρια των εκπροσώπων των δανειστών βρίσκεται ήδη το e-mail με τις τελικές προτάσεις της κυβέρνησης, επί των θεμάτων που έχει θέσει η τρόικα και σήμερα ή το αργότερο αύριο αναμένεται και η απάντηση.

Οι προτάσεις της κυβέρνησης
Για να υπάρξει αυτή η σύγκληση η κυβέρνηση προχωράει το θέμα του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο, συμφωνεί στην καθιέρωση πλειοψηφίας 50%+1 για την κήρυξη απεργιών, αλλά και στη νομοθέτηση του λοκ-αουτ, ενώ στο θέμα του ασφαλιστικού η κυβέρνηση δέχεται πως πρέπει να υπάρξει αποκατάσταση της ισορροπίας μεταξύ εισφορών και συντάξεων.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα των 100 δόσεων φαίνεται πως η τρόικα έχει αποδεχθεί πως δεν υπάρχει νόημα και τρίτης αλλαγής, ειδικά μετά τον σάλο που ξέσπασε από την εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ.

Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθούν η καθιέρωση ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο, η προώθηση του ανοίγματος όλων των «κλειστών επαγγελμάτων», αλλά και η εξομάλυνση του ΦΠΑ στα νησιά, κάτι που η κυβέρνηση παραπέμπει για το τέλος του ’15.

Όπως άλλωστε γράφει σήμερα η «Καθημερινή», η κυβέρνηση αναδεικνύει ως κυρίαρχο επιβαρυντικό παράγοντα στις διαπραγματεύσεις το “πολιτικό ρίσκο” και, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος εξετάζουν το ενδεχόμενο να καλέσουν τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα να λάβει γνώση των δεδομένων. Εφόσον η πρόσκληση αποσταλεί θα αφορά συνάντηση των τριών ανδρών και όχι τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

Η διαπραγμάτευση-πακέτο συνεπάγεται πως, σε κάθε περίπτωση, όσα μέτρα δεν περιληφθούν στην τρέχουσα αξιολόγηση (π.χ. ασφαλιστικό) θα παραπεμφθούν, ως όροι, στην πιστωτική γραμμή του 2015, ενώ δίνει χρόνο στην Ευρωζώνη να καταλήξει για τους όρους της στήριξης και τον ρόλο του ΔΝΤ ώστε η Αθήνα να μη βρεθεί προ εκπλήξεων.

Επιπλέον, μία συμφωνία, που θα περιλαμβάνει μεν ορισμένα αντιδημοφιλή μέτρα αλλά και τη λύση για την επόμενη ημέρα θεωρείται ότι μπορεί πιο εύκολα να γίνει αποδεκτή από τους βουλευτές της συμπολίτευσης.

Επίσης, η «Καθημερινή» αναφέρει πως η νέα προσέγγιση της ελληνικής πλευράς αφήνει, εκ των πραγμάτων, ανοικτό και ένα ακόμη ενδεχόμενο: εάν η συμφωνία δεν ανταποκρίνεται στη δημοσιονομική και διαρθρωτική πρόοδο που έχει επιτευχθεί αλλά και στις πολιτικές συνθήκες, η λύση να αναζητηθεί μετά το πέρας της διαδικασίας εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας, κι αν αυτή αποβεί άκαρπη των πρόωρων εκλογών.

Πηγή: news247.gr