Στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους οι προμήθειες των ΗΠΑ για το Κομπάνι;

Στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους οι προμήθειες των ΗΠΑ για το Κομπάνι;

Διαψεύδει το αμερικανικό Πεντάγωνο πως μέρος των πυρομαχικών που έριξε για τους Κούρδους έπεσαν στα χέρια των τζιχαντιστών.

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει το βίντεο που δημοσίευσε χθες το Ισλαμικό Κράτος, στο οποίο φαίνονται μαχητές να κρατούν κιβώτια με οπλισμό, μέρος των προμηθειών που έριξαν από αέρος τα αεροσκάφη των ΗΠΑ και τα οποία προορίζονταν για τους Κούρδους μαχητές που υπερασπίζονται την συριακή πόλη Κομπάνι.

Στο βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube με τίτλο «Όπλα και πυρομαχικά έπεσαν από αμερικανικά αεροπλάνα σε περιοχές που ελέγχουν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο Κομπάνι», φαίνονται τζιχαντιστές να επιθεωρούν κιβώτια με χειροβομβίδες και ρουκετοβόλα. Ένας μάλιστα μασκοφόρος τζιχαντιστής κρατά ψηλά μια χειροβομβίδα και λέει τη φράση «λεία για τους μουτζαχεντίν».

«Είμαστε πολύ σίγουροι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κιβωτίων κατέληξαν στα σωστά χέρια», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, ναύαρχος Τζον Κίρμπι, ωστόσο ανέφερε ότι ειδικοί αναλύουν το βίντεο και προσπαθούν να καθορίσουν εάν κάποια από τα κιβώτια της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς τους Κούρδους έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών.

Οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου έχουν πει ότι τα αμερικανικά μεταγωγικά έριξαν την περασμένη Κυριακή 28 κιβώτια με στρατιωτικές προμήθειες στους Κούρδους που υπερασπίζονται το Κομπάνι και ότι μόνο ένα από αυτά είχε πέσει στα χέρια των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

Το Πεντάγωνο ανέφερε δε ότι το κιβώτιο αυτό καταστράφηκε κατά τη διάρκεια των αεροπορικών επιδρομών που ακολούθησε τη ρίψη της στρατιωτικής βοήθειας προς τους Κούρδους. Σύμφωνα με Κούρδους αξιωματούχος στο Κομπάνι έπεσαν συνολικά 21 τόνοι προμηθειών σε στρατιωτικό και ιατρικό υλικό.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρί Χαρφ είπε ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ είδαν το βίντεο, αλλά δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν την αυθεντικότητα του καθώς όπως είπε «υπάρχει προφανώς μια σειρά ψευδών πληροφοριών, κυρίως προπαγάνδας στο διαδίκτυο και αυτό το βίντεο μπορεί να ανήκει σε αυτή την κατηγορία».

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το οποίο παρακολουθεί τη βία στο συριακό εμφύλιο πόλεμο, δυο κιβώτια προμηθειών είχαν πέσει σε περιοχές που ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος.

Βοήθεια στους Κούρδους και από τις δυνάμεις του Άσαντ
Οι συριακές δυνάμεις του Μπασάρ αλ-Άσαντ παρέχουν στρατιωτική και επιμελητειακή υποστήριξη στους Κούρδους που προασπίζονται τη συριακή πόλη Κομπάνι από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με τον Σύρο υπουργό Ενημέρωσης Ομράν αλ-Ζόχμπι. «Το κράτος με τις στρατιωτικές του δυνάμεις και τα αεροσκάφη του παρείχε στρατιωτική και επιμελητειακή υποστήριξη, πολεμοφόδια και όπλα στην πόλη του Κομπάνι», τόνισε ο υπουργός σε δηλώσεις του που μετέδωσε χθες βράδυ η συριακή τηλεόραση και δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Η εξτρεμιστική σουνιτική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος που εμφανίστηκε στη συριακή σύγκρουση την άνοιξη του 2013, κατάφερε να καταλάβει σημαντικά εδάφη στη βόρεια και ανατολική Συρία πριν εξαπολύσει επιχείρηση στις 16 Σεπτεμβρίου εναντίον του Κομπάνι, στα σύνορα με την Τουρκία.

«Η Δαμασκός θα συνεχίσει να βοηθά στρατιωτικά το Κομπάνι στο μέγιστο επίπεδο, καθώς πρόκειται για θέμα καθοριστικής σημασίας», δήλωσε ακόμη ο Σύρος υπουργός και πρόσθεσε πως «με την έναρξη της μάχης στο Κομπάνι, το κράτος δεν δίστασε να αναλάβει τον στρατιωτικό, πολιτικό, κοινωνικό και ανθρωπιστικό του ρόλο», καθώς η πόλη Άιν αλ Άραμπ (η αραβική ονομασία του Κομπάνι) είναι «γη της Συρίας και οι κάτοικοί της είναι Σύροι».

Οι τζιχαντιστές ελέγχουν το 50% του Κομπάνι εδώ και τουλάχιστον έναν μήνα μετά την έναρξη της επίθεσής τους η οποία προκάλεσε τη φυγή περισσοτέρων από 300.000 ανθρώπων και τον θάνατο 700 και πλέον ανθρώπων, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στην υπόλοιπη χώρα, οι μάχες μεταξύ ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων συνεχίζονται ύστερα από τριάμισι χρόνια εμφυλίου πολέμου, ο οποίος ξέσπασε τον Μάρτιο του 2011 μετά την ωμή καταστολή ενός λαϊκού κινήματος διαμαρτυρίας που μετατράπηκε στη συνέχεια σε ένοπλη εξέγερση.