Στα ύψη οι τιμές του καφέ λόγω του lockdown στο Βιετνάμ

Στα ύψη οι τιμές του καφέ λόγω του lockdown στο Βιετνάμ

Στα ύψη έχει φτάσει η τιμή του καφέ παγκοσμίως λόγω του lockdown και των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή διασποράς του κορωνοϊού στο Βιετνάμ, σύμφωνα με τη Fitch Solutions.

Η χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας είναι η δεύτερος της τάξει παραγωγός καφέ στον κόσμο, ωστόσο ταλαιπωρείται από την έξαρση κρουσμάτων, που έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο χιλιάδων πολιτών.

Αναπόφευκτα, η εφοδιαστική αλυσίδα έχει πληγεί, με τις εξαγωγές του βιετναμέζικου καφέ να έχουν μειωθεί κατά 8,7% από τον Ιούλιο, σε 111.697 τόνους, σύμφωνα με όσα αναφέρει το διεθνές πρακτορείο Reuters. Σημειώνεται πως μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου το Βιετνάμ εξήγαγε περίπου 1,1 εκατομμύριο τόνους καφέ, ήτοι -6,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2020. 

Ωστόσο, επισημαίνεται πως τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 2%, στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η πτώση στην παραγωγή και στις εξαγωγές του καφέ με προέλευση Βιετνάμ ώθησε ανοδικά την τιμή του καφέ γενικότερα, με τον αντίστοιχο δείκτη στα παράγωγα να γνωρίζει αύξηση 45,8% το 2021, σύμφωνα με τη Refinitiv.

Υπενθυμίζεται πως στην αύξηση της τιμής συνέβαλε και η μεγάλη καταστροφή την οποία υπέστησαν τα φυτά στη Βραζιλία. 

Σε αυτό το πλαίσιο, η Fitch Solutions αναθεώρησε την εκτίμησή της για την τιμή του καφέ (arabica) το 2021 από το 1,35 δολ. ανά τόνο στο 1,60 δολ. ανά τόνο.